Промените по кожата, които са налице при псориазис оказват не само физическа, но и в различна степен психологическа тежест. Честият сърбеж, както и видът на плаките могат да отблъскват околните, които често приемат пациентите с псориатични промени за заразни. Това мислене е погрешно възприето, тъй като заболяването се дължи на развитието на автоимунен процес, а не на инфекциозен причинител. Някои инфекции могат да бъдат отключващ фактор, но нямат пряка роля във възпалението.


Важен фактор при специфичните промени при този тип дерматоза е субклиничното възпаление около плаките, които се формират. Така кожата може да изглежда здрава, но болестният процес да напредва. От своя страна това има отношение към по-честите рецидиви и съответно към тежестта на протичане.


Обострянията при този тип дерматоза могат да се проявяват при контакт с един или повече „отключващи фактори“. В тази група се включват прекарването на различни инфекции – от респираторни до полово-предавани или засягащи стомашно-чревния тракт. Освен това значение имат още претърпяни травми, както и хирургични интервенции.Малко известен факт е, че дори повторяемите наранявания като разтежения на лактите (особено при лица, работещи на бюро) или коленете (напр. при строителни работници) могат също да имат отношение към броя на рецидивите. Някои медикаменти и емоционални преживявания също не са за подценяване.


Водещ експерт в дерматологията - проф. д-р Жан-Франсоа Никола обръща внимание на последните проучвания, които показват, че псориазисът е наличен навсякъде по кожата, а не само по видимите места с плаки. Ето защо е важно да се полага грижа за кожата на цялото тяло. Изключително подходяща е ежедневната грижа с емолиенти. Те имат отношение към профилактиката и ограничаването на рецидивите – както по тежест, така и за разреждането им във времето.


От своя страна ежедневната грижа изисква създаването на гама от продукти, подходяща за монотерапия или в асоциация с медикаментозна терапия, по време на екзацербация, както и в ремисия на заболяването.


Дерматологични лаборатории Ducray, част от френския концерн Pierre Fabre, вече 90 години създава полезни иновации за специфична грижа за кожа и коса. Такава е и новата серия Kertyol P.S.O. с разработени продукти за съпътстваща ежедневна грижа за успокоение и хидратация на кожа, склонна към формиране на плаки, тип псориатични. Същевременно са с текстура, която позволява лесна употреба и без оставяне на мазни петна по дрехите, с бързо попиване.

 

 


Основна съставка, която присъства в продуктите от серията е Селастрол - иновативна активна молекула със 100% натурален произход, получена от растителни клетъчни култури. Извлечена е от растението Tripterygium wilfordii и използвана за първи път в продуктите за дерматологична грижа.


Селастрол, със своето успокояващо действие, таргетира цитокините (клетки на възпалението), включително интерлевкин 17, който също е в основата на свръхобновяването на кератиноцитите. Спомага за ограничаване изявата на плаки и подобрява състоянието на кожата.


Ведерин е друга съставка в продуктите от серията, която има действие, подобно на дериват на витамин Д. Води до усилване на клетъчната диференциация, което спомага за по-лесното отделяне на формираните плаки.


Полидоканолът има успокояващо действие за облекчаване на сърбежа, а глицеринът хидратира, възвръщайки мекотата и комфорта на кожата. В експертната формула на новия KERTYOL P.S.O. хидратиращ ежедневен балсам са включени описаните съставки, без да са добавени такива с кератолитично действие, с оглед да не се уврежда кожата и да се осигури грижа и за кожата извън зоните с плаки. Перфектната формула за приложение с медикаментозна терапия или по време на поддържащата фаза. KERTYOL P.S.O. Свръхобогатен почистващ гел е специално разработен продукт за хигиена на този тип кожа, подходящ за лице и тяло, с кадифена текстура и деликатен аромат.


Новата формула на KERTYOL P.S.O. Третиращ ребалансиращ шампоан позволява намаляване на сърбежа, който обикновено се обостря през нощта и може да окаже отрицателно влияние върху пълноценния сън на пациентите с псориазис. Освен селастрол и ведерин, в продукта се съдържа още ихтиол, забавящ клетъчното обновяване и по този начин ограничаващ появата на плаки. Добавената салицилова киселина, с кератолитичен ефект, спомага за отстраняването на видимите плаки по скалпа.

 

KERTYOL P.S.O. Концентрат за локално употреба за тяло и скалп се прилага с цел бързо елиминиране на плаките и успокояване на сърбежа.

Нанесете възможно най-скоро при първата проява на признаците върху кожата и ежедневно на зоните, склонни към формиране на псориатични плаки.