Псориазисът е хронично незаразно заболяване, което се дължи на бърз растеж на кожните клетки и достигането им до най-горния слой на кожата, вследствие на което се получава нейното удебеляване и еритемо-папуло-сквамозни изменения по повърхността й. Проявява се за първи път предимно в млада възраст, около 28 години, но началото може да бъде и преди 10. Около 1,5% от населението страда от псориазис, като това заболяване е типично за европеидната.

Симптомите на псориазис могат да варират. Когато изявата му е по-слаба, кожните изменения наподобяват обрив. При умерените му и остри форми се образуват силни зачервявания, които са покрити с бяло-сивкава груба лющеща се кожа. Размерите на тези плаки също са различни – от големината на едри монети до мащабни участъци по кожата. Най-често се образуват в областта на коленете, лактите, скалпа, дланите, долната част на краката и кръста, като сърбят и са силно чувствителни на външни дразнители. Понякога отделните плаки се сливат и така обхващат още по-голяма част от кожата.
 
Заболяването може да засегне и ставите, като оплакванията включват отичане, затопляне и болка. Тази форма е позната като псориатричен артрит. Възможни са и нокътни промени – наблюдават се загрубяване и удебеляване на ноктите, цветът им става бяло-жълт, измененията обхващат и нокътната плочка и могат да доведат до падане на нокътя.
 
В повето случаи диагноза псориазис се поставя само от преглед. Възможно е да се включи тест за гъбична инфекция за категоричното й разграничаване при наподобяване, рентгенография при ставни прояви и други.

Заболяването се отличава със спонтанни епизоди на изява и ремисия, независимо от прилагането на терапия. Счита се, че се проявява при наличен проблем на имунна система, свръхреакция от нейна страна, водеща до възпалителен процес  и лющене на кожата. Има и наследствен фактор, тъй като се проследяват случаи на изявата му при поколения в един род.

Псориазисът може да се влоши  при застудяване на климата, при сух въздух и вятър, стрес и тревожност. По-голяма вероятност за изявата му има при наличие на суха кожа по принцип, както и при някаква инфекция и прием на някои медикаменти, като нестероидни противовъзпалителни средства, литиеви соли, бета блокери, АСЕ инхибитори, тетрациклин, антималарици.

NEWS_MORE_BOX

 

Има данни, че тютюнопушенето при жените не само влошава псориазиса, но и го отключва. Същото се отнася и за употребата на алкохол при двата пола.

Изявата му може да е и в резултат на хормонален дисбаланс и промени, което обяснява зачестяването на симптомите през периода на пубертета и менопаузата. Влошаване се наблюдава и след раждането, за разлика от периода на бременността, когато има подобрение на състоянието.

Грижите за кожата при хора с псориазис налагат употребата на средства, които поддържат влагата й и внимателен подбор на миещи продукти като шампоани, сапуни и други детергенти.

Възможно е при терапията да помогне ултравиолетовото лъчение. Но тук има една строга специфика, която трябва да се спазва. Докато краткото излагане на слънце и ултравиолетова светлина влияе благоприятно на симптомите на псориазис, по-продължителното има негативен ефект. Хората с псориазис трябва да се пазят от изгаряне.

Досега научните изследвания не потвърждават или не намират положително действие от консумацията на едни или други продукти. Препоръчва се обаче придържане към балансиран режим на хранене с цел избягване негативното въздействие от натрупването на някои хранителни съставки в организма и поддържане на теглото в норма.