Псоариазсиът е заболяване, което се среща предимно сред населението от северните райони на земята. Числеността на болните в топлите страни е значително малка. Засягат се и двата пола в еднакво съотношение. Най-голяма активност на заболяването се среща във възрастта между 20-30 години и между 50-60 години.


Псориазисът е хронично протичаща болест на кожата, която възниква след изразена генетична заложеност. Протича с характерните си изменения, които имат вид на зачервени папули. Специалистите по дерматология заедно с екип от генетици са установили наличието на определени гени, които могат да провокират появата на псориазис. Клиничната манифестация на заболяването е свързана и с други рискови фактори като захарен диабет, високо кръвно налягане, повишено серумно ниво на холестерол и триглицериди, автоимунни заболявания и болест на Крон.


В генома са открити няколко основни локуса, които са обвързани с проявата на псориазис. Те са разположени в 4-та, 6-та и 17-та хромозома. Най-често срещаният фенотип за протичане на псориазис е човешкият левкоцитен антигенHLA CW6. За отключващи фактори на заболяването се посочват травми, инфекции от стафилококови и стрептококови патогени, прием на медикаменти за регулиране на сърдечната дейност и високото кръвноналягане, както и препарати от антималарийния ред, нестероидни противовъзпалителни средства и антибиорици от групата на макролидите.Засягането на повърхностния кожен слой – епидермис е в резултат на активна стимулация на кератоноцитите в кожата от активирани Т-лимфоцити. От своя страна те са важни представители на имунологичните заложби на организма. Те са активират след бактериална и вирусна инвазия, както и при автоимунни заболявания, които засягат протеините от епидермиса и ги отчитат като „чужди” и насочват имунологични комплекси към тях.


Активираните Т-лимфоцити отделят някои специфични цитокини. Те са от групата на интерлевкините – 1, 2, 6, 8, TNFa, епидермални растежни фактори и фибробластни растежни фактори. Те предизвикват растеж и пролиферация на кератиноцити, начеващо пролифериране на нови кръвоносни съдове в кожата, миграция на левкоцити и лимфоцити.


Клиничната манифестация на псориазис е много характерна. Това е хронично-рецидивираща болест. Измененията се локализират предимно по откритите части на крайниците – лакти и колене, окосмената част на главата, тялото и половите органи. Учените споделят, че лицето, мишниците, дланите, сакралната област, слабините и стъпалата се засягат по-рядко.


Обривите са вид зачервени плаки, които са покрити със сивосребристи люспи. При пресните обриви цветът е бледорозов, а при по-старите обривни комплекси цветът е тъмночервен до синкав. Големината на тези псориазисни единици варира от няколко милиметра до няколко сантиметра, които постепенно нарастват. Те могат да се слеят и да образуват плаки с най-различна големина.


Псориазисът има няколко клинични варианта. Това са точковидният, капковидният, монетоподобният псориазис, псориазисът тип географска карта и ивичният псориазис. Измененията се засягат най-често по крайниците – около колене и лакти, по туловището – около пъпа и опашната област, по окосмената част на главата се разпръскват дифузно и имат вид на големи и напластени люспи.


По половите органи се засягат предимно главичката на пениса при мъжа и големите или малки срамни устни при жената. При половите псориазисни плаки не се забелязва характерното образуване на люспи. По дланите, стъпалата и лицето псоариазисните плаки са изключително редки, но може да се появат по слабинните и мишнични зони, по пръстите на краката и ръцете, където имат форма на мазоли, а по лицето могат да бъдат много разнообразни и често да приличат на стандартното кожно зачервяване – еритродермия, но не и на псориазисни петна.  


Съществуват и някои специфични форми на псориазис, които обхващат организма и го поразяват на различни нива. Една от тези форми е рупоидният псориазис. При него плаките са остарели с дебело наслоени сивобелезникави люспи. Другата нетипична форма на псориазис е пустулозната, при която започва генерализирано развитие на пустули. Този специфичен тип на заболяването обикновено се развива като вторично усложнение на друго заболяване или при друга – предхождаща форма на псориазис.

NEWS_MORE_BOX

 

Характерно за псориазисните изменения е, че може да обхванат неспецифични за псориазиса зони. Такива са настъпващите промени по ноктите, промени по самите косми и космени фоликули, по лигавиците и полулигавиците в очите, носа и около ануса, както и промени по ставите.
За последното е характерно, че усложнените форми на псориазис могат да предизвикат напълно инвалидизиране на болните. Най-типичен белег за ставен псориазис е развитието на псориазисен артрит, който се манифестира в началните стадии със скованост на пръстите сутрин и наличие на ставен болков синдром.  


Лечебните мероприятия на псориазис са по-скоро симптоматични. Досега не е известно радикално лечение, което да доведе до пълно и трайно излекуване. До момента съществуват препарати, които се използват за локално нанасяне, терапия с ултравиолетово облъчване, както и медикаменти за прием през устата, по венозен или мускуен път.

 


От локалните медикаменти се използват омазняващи средства, кератолитици за лющене на повърхностния слой на епидермиса, както и локални кортикостероиди. В терапията на псориазис се включват също така локални ретиноиди, които са производни на витамин А и локални препарати, представляващи аналози на витамин D3. Известна е и таласотерапията. При нея болните се излагат на дозирано лъчение от слънцето в среда с богата морска влага във въздуха. Дружеството по дерматология в България ежегодно организира летни екскурзии на болни с псориазис за таласотерапия на южния бряг на българското черноморие.