Топлинният удар е състояние, което може да засегне всеки в условията на повишени температури. Най-застрашената възрастова група са възрастните хора над 60-годишна възраст и децата, както и хора от всякаква възраст със сърдечносъдови проблеми и затлъстяване.
 
От естествена важност е хората с риск да стоят по-дълго време на сянка, особено в обедните часове на летните дни. Важно е, също така, те да се предпазват от излагането на пряка слънчева светлина. Желателно е, ако такова се налага то да е за кратко, при което да се носят бели шапки и памучни леки дрехи.

За да се предотврати претопляне на организма, приемът на течности е препоръчително да бъде завишен драстично за всички. Препоръчително е при високи температури да се внимава с консумацията на алкохол, като задължително се избегне злоупотребата с него. Същото важи и за тютюнопушенето и консумацията на мазна храна.

Топлинен удар може да се развие във всякакви условия на повишена температура на околната за тялото среда, не само на слънце, за разлика от слънчевия удар.


При топлинния удар се достига до тежка дехидратация на тялото, която спира производството и отделянето на пот, което е единственият терморегулаторен механизъм на тялото. При слънчевия удар тази основна функция на организма се запазва. Топлинният удар може да се развие в прекалено топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност на въздуха в откритите райони. Състоянието се развива като основа в нарушението на един процес в тялото - отделяне на топлина от тялото към околната среда. Това води до хипертермия и силно топлинно облъчване отвътре и отвън на тялото.


Предразполагащи фактори към развитието на това състояние са прекомерната физическа работа след обилно преяждане, употреба на алкохол, прекомерно тютюнопушене, носене на дебели и затворени, вълнени дрехи, наличието на сърдечносъдови и ендокринологични заболявания, каквото е затлъстяването.
 


Кои симптоми са общи и за двете състояния?

Признаците за слънчев и топлинен удар могат да бъдат много сходни. Общи за двете състояния са силното главоболие, зачервяване на кожата на лицето и мишниците, изпотяване, ускорена сърдечна дейност - тахикардия и тахипнея - ускорено дишане, което цели компенсаторно овладяване на настъпващата хипоксия и доставка на кислород до мозъка, отпадналост, гадене и епизодични повръщания, световъртеж и шум в ушите. При по-тежките форми настъпват колапси, загуба на съзнание, гърчове, халюцинации и кома, при която ако не се овладее веднага първопричината може да доведе до летален изход.
 

Какви са симптомите на топлинния удар и каква е адекватната първа помощ?

Симптомите на топлинния удар при дебютната му изява са обща отпадналост, главоболие, гадене, рядко повръщане, мускулни спазми и крампи. Впоследствие започва развитие на понижен мускулен тонус, нарушения в съзнанието до степен на колапс и завишаване на телесната температура до тежки септични стойности. Налице е обилно зачервяване на кожата, но липсва всякакво изпотяване. Ако не се предприеме терапия, то се стига до спиране на сърдечната и дихателна дейност, което често е свързано с летален изход.

NEWS_MORE_BOX


 

Как се отдава първа помощ при пострадал от топлинен удар?

Мерките до получаването на лекарска помощ при топлинен (и слънчев) удар се прилагат при условието на предварително изолиране въздействието на топлината и слънцето – те трябва да се поставят на прохладно, сенчесто и проветливо място.

Следваща стъпка е да се предприеме охлаждане на тялото. То се извършва след отстраняване на всички налични стягащи и затоплящи дрехи. Охлаждането на тялото включва увиването му с влажни чаршафи и поставяне на лед по лицето и мишниците. Тялото може да се обтрива със студени мокри кърпи.

Ако е възможно, се дава вода на пострадалото лице. Условие за това е то да отговаря на зададени въпроси, в противен случай може да се развие аспирационен синдром, което е животозастрашаващо състояние (тоест, ако пострадалият не може съзнателно да пие, има голям риск да се задави).
 
При загуба на съзнанието медицинското лице предприема вливане на охладен интравенозен серум или поставяне на мускулни инжекции с метамизол - аналгин, които имат ефекта да понижават телесната температура. Също така, се започва вливане (след изтичане на банката със серум) на охладени разтвори глюкоза, каквито се продават в аптеките без рецепта - серум глюкоза от 5% и 10%.

От особена важност е пострадалият от топлинен удар да не се оставя в безпомощност до пристигане на медицинския екип, защото състоянието крие риск за живота му, а може да бъде овладяно бързо и по сравнително лек начин.