Невинаги си даваме сметка за изгарянето на кожата. Изключваме случаите, когато тя видимо е силно увредена.
 
За изгаряне на кожата може да се говори дори само при наличие на болка на кожата. Почервеняването й се приема за първа степен на изгаряне. При втора са налични мехури. При следващото по степен изгаряне се получава зачервяване, образуване на мехури и тяхното спонтанно спукване за много кратко време. Отличителен признак тук е наличието на рана
 
Когато има овъгляване и загуба на чувствителността, е последната степен на изгаряне.
 
Погрешен е навикът, който възрастните поколения са извършвали при изгаряне и препоръчват – нанасяне на мазнина на пострадалото място. Това не бива да се прави! Както е неправилно върху кожата да се нанасят каквито и да било други мазила – кремове, гелове, белтъци, пантенол. Крайно погрешно е изгорената кожа да се „промива“ и с урина. 
 
Ако по кожата има образувани мехури, те не трябва да се пукат. В случай, че изгарянето е от битов характер и има залепнала тъкан от дреха върху кожата, то тя може да бъде отстранена единствено от медицински персонал.
 

Правилните мерки при изгаряне включват:

  • 1. Трябва да се прекъсне излагането на кожата на увреждащия я фактор.
  • 2. Увредената кожа трябва да се охлади. При първа и втора степен на охлаждане се поставя под струята на студена течаща вода за 10 – 15 минути. При трета и по-висока степен първо се прави влажен компрес с чиста превръзка и после заедно с превръзката засегнатото място се поставя в съд със студена вода, ако това е възможно.
  • 3. Необходимо е на организма да му се даде почивка, постелният режим на хладно е препоръчителен.

 

При изгаряне кожата и въобще тялото трябва да се освободи от стягащо облекло и други елементи, като накити, часовник, колани. Облеклото трябва да е широко, в светъл цвят, чисто, материята да е памучна, позволяваща циркулацията на въздуха. Увредената кожа при всички случаи трябва да е покрита с дреха (или превръзка), шалът е подходящ за изгорелите рамене.


 

В кои случаи на изгаряне на кожата трябва задължително да се потърси спешна медицинска помощ...

Тъй като мерките са общи, а и има по-специфични случаи, които се получават и заради несъобразено излагане на слънце, трябва да знаете, че спешна медицинска помощ трябва да се търси при:

NEWS_MORE_BOX

 

  • Изгаряне на кожата при дете, особено малко
  • Изгаряне при човек в старческа възраст,
  • Изгаряне, при което има образуване на рани, тоест при 3-та степен,
  • При изгаряне, което надхвърля площ от 5 длани;
  • Изгаряне в областта на слабините; 
  • Както и изгаряне в устата, носа, главата, дихателните пътища, два крайника, които са характерни за битовите инциденти.