Алкохолното отравяне е много сериозно състояние, което в повечето случаи е животозастрашаващо. То се дължи на прекомерна консумация на алкохолни напитки, след която приетото количество е по-голямо, от това което организмът може да метаболизира.

 

Характерните симптоми, които се появяват след прием на големи количества алкохол включват объркване, невъзможност за разбиране и изговаряне на думи, извършване на некординирани движения, невъзможност за изправен стоеж, ходене, неволево изпускане на тазови резервоари, промяна в цвета на кожата - бледост или цианоза, забавено или нетипично дишане, промяна в телесната температура, както и поява на гърч или загуба на съзнание.


 

Какво да направим, когато някой е изпил прекомерно количество алкохол?

Важно е, когато усетите, че някой около вас е приел прекалено голямо количество алкохол да не го оставяте сам. В тези случаи рискът от аспирация и нарушаване на дихателната проходимост са значително повишени.

 

Ако консумиралият не е изпаднал в безсъзнание, е препоръчително той да бъде поставен да седи изправен или легнал във възстановителна позиция.

 

Ако е в състояние да преглъща, е препоръчително да пие вода. Въпреки това приемът на течности трябва да се извършва внимателно, тъй като хората, които са приели прекалено голямо количество алкохол са изложени на по-висок риск от задавяне.

 

Важно е също засегнатият да се държи на топло с помощта на яке или одеяло.

 

Какво да не правим, когато някой е прекалил с алкохолната консумация?

Задължително трябва да се ограничи приемът и достъпът до още алкохолни напитки.

 

Кафето, както и други напитки съдържащи кофеин, могат да доведат до допълнителна дехидратация, което ще влоши състоянието на хора с алкохолно отравяне.

 

След прием на голямо количество алкохол, не трябва да се взима студен душ, тъй като това може да доведе до сериозен шок за организма и последваща загуба на съзнание. Това се дължи на дилатацията на кръвоносните съдове и рязкото спадане на кръвното налягане, което води до понижаване на кислорода, достигащ до мозъка.

 

Не стимулирайте повръщането. Заради своето нарушено съзнание, при тези хора рискът от аспирация на стомашно съдържимо е много висок. Ако се появят симптоми като гадене и повръщане, е препоръчително да има някой друг наблизо, който би могъл да реагира и да потърси медицинска помощ своевременно.

 

Много е важно при прием на прекомерно количество алкохол да се потърси медицинска помощ. При тежки случаи на алкохолно отравяне се налага хоспитализация и наблюдаване на състоянието.

 

Референции:

https://www.nhs.uk/conditions/alcohol-poisoning/