Пръстът „чукче“ е сравнително честа деформация, която се среща при по-възрастни пациенти. Може да бъде засегнат всеки един от петте пръста на ходилото, но най-често се засяга втори пръст. Според повечето автори причината за проява на деформитета е нарушеното мускулно равновесие между мускулите-сгъвачи и разгъвачи на съответния засегнат пръст. Според други промяната в пръстите може да се дължи на носенето на неудобни обувки или с висок ток.


Значително по-често се засяга женският пол в сравнение с мъжкия. Проблемът е не само козметичен, но в някои случаи може да провокира промяна на походката поради затруднение в стъпването.


Сред особено честите провокатори за развитието му се отбелязва наличие на диабет. При диабетици се среща прогресираща хипотрофия в крайниците, следствие на увреждане в крайните отдели на кръвообращението. При тази прогресираща форма на нарушено кръвоснабдяване най-бързо се увреждат меките тъкани – мускули, сухожилия, ставни компоненти и ставни лигаменти – връзки, с чиято помощ се осъществява здравина и подкрепа на анатомичната структура на ставата.Но тъй като вродените форми – които са налице още при раждането, макар и рядко се срещат. Този факт е и причината теорията за мускулния дисбаланс, който предизвиква промените в меките тъкани да се определя за основната етиологична причина за проявата на деформацията.


Името на промяната в позицията на пръстите идва от специфичния характер на деформацията – повдигане на средната част на пръста/пръстите нагоре и по този начин пръстът контактува само с неговата възглавничка към пода (подобно на чук).


При засягане на един пръст останалите, които са по съседство до него също започват да се деформират, за да освободят повече място, поради притискане. Деформираният пръст, надигайки се с неговата средна част, често се трие в обувките, което води до загрубяване на кожата – формира се мазол.


С течение на времето тази деформация се засилва и става изключително ригидна. Пръстът трудно се поставя в нормална позиция, а дори и да се постави се връща отново обратно, а същевременно води до известен дискомфорт.


Ставните капсули на засегантите пръсти се разтягат и започват артрозни промени в ставите. Появява се болка, която постепенно се увеличава по степен, особено в местата, където се е формирал и мазол.


Характерно за вродените форми на пръст „чукче“ е, че при тях деформацията е в по-слаба степен и са по-податливи на корекции.


Диагнозата е лесна за поставяне, тъй като деформитетът е отчетлив и видим. Рентгеновото изследване ни дава възможност да уточним костните размествания, както и степента на артрозните промени.


Като най-чести усложнения се отбелязват възпаленията с образуване на абсцесни кухини на засегнатото място, поява на врастнали нокти и образуване на кожни мазоли.


По отношение на препоръките за профилактика на пръста „чукче“ е от значение носенето на удобни обувки, ежедневно да се правят масажи на стъпалата с основно внимание на областта на пръстите. Правят се специални превръзки, които имат за цел не само предпазване на кожата от мазоли, но и изпъване на пръстите, с цел предотвратяване на контрактури.


Консервативно лечение се предпочита при първоначалните форми на деформация, които все още са податливи на корекция. Много важна стъпка в лечението на това е състояние е смяната на обувките. Те трябва да бъдат достатъчно широки в предната част, като по този начин се намалява натискът и триенето на извития нагоре пръст.


Други консервативни методи за лечение включват използване на шини, които придържат пръста надолу и ограничават дискомфорта и болката. Облекчение носят и т.нар. „щитове“ (най-често от силиконов гел), чието предназначение е да премахнат триенето на пръста в обувката.


Като дефинитивно лечение се прилага хирургична намеса. Прилагат се някои специфични техники на удължаване на сухожилия, скъсяване на мускули, костни трепанация, смяна на стави с ендопротезни форми, ставни пластики, ставни резекции и артродези.