Последни проучвания сочат, че някои от нестероидните противовъзпалителни средства (НПВС) намаляват риска за уголемяване на простатата, но влошават симптомите при наличието вече на такава. Доброкачествената хиперлазия на простатата е често срещана при възрастни мъже. Тя предизвиква затруднения в уринирането - забаванo започване, тънка струя, чувство за недоизпразване на пикочния мехур, чести позиви за уриниране.
Знае се, че някои медикаменти - основно тези за простудните заболявания и алергиите могат да влошат клиничната картина при уголемяването на простатата, а проучване в Холандия показва, че (НПВС) имат също такъв недостатък. Наблюденията над над 5 900 пациента са показали, че употребата на НПВС удвоява вероятността за възникване остра задръжка на урината. Установено е обаче, че мъже, лекуващи се с посочените медикаменти, които нямат оплаквания - с по-малка вероятност ще развият доброкачествената хиперплазия.
Оказва се, че става въпрос за два различни момента - ако има оплаквания - то медикаментите блокират производството на вещества, наречени простагландини. Липсата им не позволява изпразването на мехура, подпомогнато от съкращението на мускулите му, което влошава задръжката на урина. От друга страна възпалението има роля в уголемяването на простатата, а противовъзпалителните средства могат да се преборят с него.
Това далеч не означава, че младите мъже трябва да прекаляват с НПВС с цел профилактика. Ако възрастни пациенти с хипертрофирала простата забелязват влошаване на оплакванията при прием на тези медикаменти, трябва да съобщят за това на лекуващия лекар.