По данни на СЗО в световен мащаб приблизително 20 млн. са неваксинираните или с пропуски във ваксинациите деца. В световната седмица на ваксинациите, която ежегодно се провежда през последната седмица на април се цели увеличаване на информираността и насърчаване на имунизациите като средство за защита от опасни заразни заболявания.


Чрез имунизацията човек не само се предпазва от ваксинопредотвратими заболявания, но и допринася за защитата на околните – т. нар. колективен имунитет. Благодарение на формирането на колективния имунитет се предпазва и една малка част от популацията, при която ваксините могат да бъдат противопоказани – имунокомпрометирани лица или новородени, при които все още не е навършена възрастта за поставяне на конкретната ваксина.


Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са следствие на заболявания, за които съществуват действащи ваксини.Ключов момент в контрола на едно заразно заболяване посредством имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обхват (над 95%). Спадането на имунизационния обхват под определени критични стойности е предпоставка за епидемично разпространение на съответното инфекциозно заболяване.


Не при всички заболявания този праг на колективна защита е еднакъв. Така например при морбили и коклюш, които се разпространяват по въздушно-капков път прагът на колективна защита варира между 92-95%.


За полиомиелита, познат още като детски паралич, процентът на ваксинирани, за да се формира колективна защита е 80-86%. При ендемичния паротит, по-известен като заушка прагът на колективна защита варира между 75-86%. За полово предаваната инфекция с човешки папиломен вирус този праг варира в широка граница от 70 до 90%.


За варицелата минимумът от имунизирано население трябва да бъде 73%, за да се осигури колективен имунитет, за разлика от грипа, при който този минимум е значително по-нисък – 44%. За сравнение, в България през миналия грипен сезон процентът на ваксинираното население е било едва 3%. В държави като Великобритания и Холандия това ниво достига до 75%. С въвеждането от тази година на безплатна противогрипна ваксина за лица над 65-годишна възраст се очаква този процент значително да нарастне. Това е и важна целева група, тъй като тежкото протичане на инфекцията и последващите усложнения са най-чести при тях.


Всеки пробив в изпълнението на имунизационния календар е свързан с обръщане на графиката към повишаване на детската смъртност. През последните години е налице повишена честота на морбили и сред здравните работници в страни от Европейския съюз, който факт буди притеснение, във връзка с контрола на заболяването.


Предприемането на пътуване в други държави трябва да бъде стимул за пътуващите да се ваксинират. На гражданите от Европейския съюз, пътуващи до страни или региони, в които са регистрирани епидемични огнища на инфекцията се препоръчва проверка на ваксинационния им статус преди заминаване.


През 2018 г. са отчетени 475 смъртни случая, следствие на рак на маточната шийка. В над 90% от случаите от раковите клетки се изолира човешки папилома вирус. Ракът на маточната шийка се определя и като причина номер 1 за рак при жени в България между 15 и 44 години. Ваксинационното покритие продължава да бъде под критичния минимум за България.


Към момента в България има две национални програми за препоръчителни имунизации - Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (2017-2020) и Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България (2017-2021). Осигуряват се безплатни имунизации за съответните целеви групи - срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, както и срещу ротавирусни инфекции за всички деца над 6-седмична възраст до горна възрастова граница, определена според кратката характеристика на ваксината.


Важно е да се отбележи, че всяка пропусната ваксинация е още една пропусната възможност за предотвратяване на заболяване, неговите усложнения и нежелените лекарствени реакции от неговото лечение.