Ларинксът е органът, свързан пряко с говорната способност на човека. Професии, при които има значително натоварване на ларинкса са певци, спортни коментатори, учители, треньори, командири и други. При тях с времето се получава свръхнатоварване на гласните връзки. Промяната в гласа може да настъпи остро, при значително натоварване за кратко време. Най-често е налице оток и зачервяване на гласните връзки, а в някои случаи е възможно и поява точковидни кръвоизливи.


Хроничните форми на такъв тип натоварване чрез постоянна гласова умора са представени от т.нар. ларингеални нодули или по-известни като певчески възли. Клинично симптомите се изразяват в продължително наличие на дрезгав глас, а в някои случаи пеенето може да бъде силно затруднено. Често причина за появата на тези възли се оказва и неправилната и недостатъчна певческа техника.


В такива случаи се препоръчва щадене на гласа чрез гласова почивка, инхалационни процедури с успокояващи лигавицата средства, противокашлични и други.Като най-честа причина за промяна в гласа се посочват вирусните и бактериални инфекции, които водят до възпалителни промени в ларинкса, които най-често се изразяват в промяна в гласа до временната му загуба. Освен гласова почивка, в зависимост от вида на причинителя могат да се прилагат съответните етиологични медикаменти – при изолиране на бактерии – антибиотично лечение, при вирусна етиология (например грипен вирус – медикамент от групата на адамантаните и невраминидазните инхибитори). Шепненето не напряга гласните връзки и позволява по-бързо възстановяване.


Попадането на чужди тела в ларинкса е също причина за промяна в гласа. Но началните симптоми настъпват остро – налице е „експлозивна” кашлица, чиято роля е да изхвърли попадналата част. В някои случаи може да се доведе до изразен задух, дори до невъзможност за дишане. За щастие попадането на чужди тела там е рядкост, по-често те попадат в трахеята или бронхиалното дърво, което налага своевременното им изваждане.

Не на последно място като причина за дрезгав глас са инхалирането (вдишване) на различни химични агенти. Например по време на пожар вдишване на изгорели газове, пушек или химикали под голямо налягане. Особено опасни са газове, без особена миризма, които се инхалират, без човек да подозира за това. Симптомите, които съпровождат промята в гласа са кашлица, сълзотечение.

Ако заболяването не се лекува своевременно, може да се стигне до сериозни усложнения. В случай, че в рамките на няколко седмици до месец пресипналостта не изчезне, а дори може да се засилва се налага консултация с отоларинголог. Други алармиращи симптоми са продължаваща промяна в тембъра на гласа (загрубяване, ако става по-писклив).


Рисков контингент за развитие на злокачествени заболвания на ларинкса са основно мъже около и над 50-годишна възраст. Важен фактор е и тютюнопушенето, особено ако е за продължителен период от време.


След оперативна намеса в областта на шията също е възможно като усложнение да настъпи промяна в гласа или дори загубата му. Най-честата причина е оперативна намеса във връзка с частично или цялостно отстраняване на щитовидната жлеза. Причината за промяна в гласа е засягането на ларингеалния нерв. Възстановяването е възможно, но налага в някои случаи по-продължителна терапия.


Причини за промяна в гласа може да бъде и алергична реакция към определена субстанция. Получава се дразнене, оток на ларингеалната лигавица, който може да доведе до пълна обструкция – запушване на дихателните пътища.


Гастроезофагеалният рефлукс води не само до дразнене на хранопровода, но стомашно съдържимо може да попадне и в горните дихателни пътища, което води до химично здразнене на лигавицата и съответно възпаление. При някои неврологични заболявания също може да е налице промяна в гласа - например при болестта на Паркинсон.