В основата на автоимунните заболявания стои една хиперактивност на имунната система, която води до атакуване на собствените клетки и тъкани на организма. Ходът на протичане на заболяването е хроничен. Етиологията на отключване на автоимунния процес е неясна, но се предполагат ролята на някои инфекциозни причинители, употребата на някои медикаменти, химични фактори, фамилна обремененост, хормонални нарушения, стрес и други.
 
При голяма част от автоимунните заболявания е налице засягане на няколко органи и системи. Кожата е един от органите, който се засяга сравнително често, а понякога първите прояви на заболяването могат да бъдат кожните промени. При някои заболявания те са особено специфични, поради което играят важна диагностична роля в поставянето на правилна диагноза и своевременно започване на съответното лечение.
 
Системният лупус еритематозус е автоимунно заболяване, което протича със засягане на различни органи – кожа, стави, бъбреци, сърце, бели дробове, нервна система, наблюдават се и промени в състава на кръвта. При т. нар. дискоиден лупус основно се наблюдава засягане на кожата – малки по размери еритемни (зачервени) до ливидни на цвят петна, които са с надигнати краища и най-често са неболезнени, без данни за сърбеж. Характерно за тях е, че често при завяхване на лезиите се образуват белези. Това е особено неприятно, когато тези лезии са в окосмената част на главата, тъй като космените фоликули в тези места не се възстановяват.
 
При пациентите с лупус се наблюдава изразена фоточувствителност, поради което излагането на слънце води до влошаване на кожните симптоми. Специфичен за системния лупус е кожният обрив по гърба на носа и бузите, който наподобява формата на пеперуда.
 
Дерматомиозитът е сравнително по-рядко срещащо се заболяване, което може да се прояви във всяка една възраст и засяга двата пола. Основните засегнати органи са кожата и мускулите. Пациентите се оплакват от слабост в мускулите, общо неразположение и появата на характерни кожни прояви. Около окото и по самите клепачи се наблюдава ливиден еритем. По ноктите и върху ставите на пръстите се появяват малки папули (надигнати над здравата кожа лезии), а по деколтето и крайниците се виждат лющещи се червени петна и разширени капиляри (телеангиектазии). Както и при системния лупус и при това заболяване е налице повишена фоточувствителност.
NEWS_MORE_BOX
 
Склеродермиите са група заболявания, които са с неизвестна етиология и в основата им лежат процеси на фиброзно-склеротични промени във вътрешния слой на кожата – дермата. Различават се две основни форми – морфеа, която засяга само кожата и прогресираща склеродермия, която се характеризира с промени по кожата и вътрешните органи.
 
Морфеята е доброкачествена кожна форма, която има различни кожни варианти. Първичната лезия е оточен и тестоват еритем, който нараства периферно и постепенно се уплътнява. По този начин се формира плака, която след известно време (най-често месеци до година) претърпява обратно развитие. Най-често се образува единична плака, която се локализира по торса.
 
При прогресиращата склеродермия заболяването започва с вазомоторни нарушения и завършва с трайна кожна и системна склероза. В ранната фаза на заболяването е налице синдромът на Рейно – кратковременно избледняване и последващо посиняване на върховете на пръстите най-често след излагане на студ. Постепенно се развива блед и плътен оток по кожата на крайниците и лицето. Кожата на лицето става опъната и се втвърдява, а мимиката става силна ограничена.
 
В последния трети стадий на заболяването кожната склероза се задълбочава до такава степен, че се появяват некрози и трофични язви по крайните фаланги на пръстите. По кожата на тялото се наблюдават депигментации, телеангиектазии и атрофични участъци.