С идването на пролетта много пациенти си припомнят, че боледуват от бронхиална астма и все по-често се налага да търсят помощта на лекаря. Не съществува само алергична астма обаче. Астмата в световен мащаб засяга здравето на голям процент от детското и младо население. Именно затова тя непрекъснато е належащ проблем за пулмолозите и спешната медицинска помощ.
 
 
Дефиниция на болестната единица
 
Бронхиалната астма се дефинира, като заболяване на дихателните пътища, характеризиращо се с обратима бронхиална обструкция (стеснение) и хиперреактивност на лигавицата на дихателните пътища. Хиперреактивността се изразява в увеличена секреция отстрана на дихателните пътища, която е алергично или неалергично обусловена.
 
Огромно значение за развитие на болестта има генетичната предразположеност с наличие в анамнезата на болен член от семейството. Комплексът от атопични болести (астма, алергичен ринит и невродермит) също се смята за етиологичен фактор. Доказано е, че голям процент от пациентите със сенна хрема развиват в последствие и астма. Означава се като „смяна на етажите”. 
 

Какви са видовете астма?

1. Алергична астма - това е най- честият вид в детската възраст. Може да се дължи на действието на алергени при предразположени лица. Алергените се намират или в околната среда, или са част от работната среда на пациента. Този вид астма носи още името екзогенна (външна) астма, защото дразнителят се намира вън от организма. 
 
2. Неалергична астма - това е по-честият вид астма при по-възрастните пациенти около 40- годишна възраст. Тя се нарича още ендогенна (вътрешна), защото причината не са алергени от външната среда. По своя характер тя е няколко вида:
 
- Астма резултат от дихателна инфекция;
 
- Астма, индуцирана от приема на нестроидни противовъзпалителни средства и най-често аспирин, т.нар. аспиринова астма;
 
- Астма, предизвикана от химическо дразнене или токсични вещества;
 
- Астма, предизвикана от гастро-езофагеален рефлукс - изразява се най-често като кашлица. 
 
 
Кои са отличителните черти на астмата?
 
Възпаление на лигавицата на бронхите. Тя може да бъде причинена от действието на алергични фактори, инфекциозни агенти или токсични вещества. Това зависи от вида астмата. Но независимо от етиологията във възпалението са въвлечени Т- лимфоцити, еозинофили и интерлевкини, които са медиатори на възпалението. 
 
Бронхиална хиперреактивност - изразява се в усилена реакция на бронхиалната лигавица при стимулация с алергени. Изразява се в усилена секреция и спазъм. Най- често като провокационен тест се използва метилхолина. 
Ендобронхиална обструкция (запушване) - свиването на дихателните пътища е резултат от провокирания спазъм и оток на лигавицата в резултат на реакцията.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Какво провокира пристъпите на астмата?
 
Това са разнообразна група от провокиращи фактори, които дразнят рецепторите и отключват цялата гама от реакции на лигавицата. При известен причинител при експозицията на него се появяват всички оплаквания, съпровождащи астмата. Това са най-често полени - обостря се през пролетта, домашен прах и съдържащите се в него акари - обостря се през зимата. Още влакна от домашни любимци и секрети от хлебарки могат да провокират екзацербация.
 
Вирусните инфекции, някои токсични и химични вещества също благоприятстват пристъпите. Студеният въздух и тютюневия дим, физическото натоварване и неадекватното лечение са също отлични провокатори. 
 
 
Кои са признаците на астмата?  
 
Клиничните белези на астмата могат да се появяват на епизоди или да съпътстват живота на пациента постоянно (перениална астма). Водещ симптом е пристъпната диспнея с експираторен стридор (по време на издишване). Силната дразнеща кашлица и удълженият експириум (издишване) са опит за справяне с възникналата брохиална обструкция.
 
Болните не могат да стоят легнали (ортопнея) и са изправени, като включват в помощ цялата дихателна мускулатура. При преслушване на болния лекарят долавя дребни и едри сухи свиркащи хрипове, а при особено силна провокация и изразен спазъм на дихателните пътища не се долавя нищо - „тих бял дроб”.
 
Отделя се оскъдно количество храчки, които са стъкловидни и жилави. Това е клиниката на болен в пристъп. В нормално състояние функцията на белия дроб е нормална и тези симптоми не се долавят.