Пролетната умора е типичен пример за сезонно афективно разтройство. Колкото по-отдалечено е едно място от екватора, толкова по-голяма е вероятността за развитие на синдрома пролетна умора. Симптомите са замаяност, лесна умора и понижен или липсващ тонус. Наблюдава се при всички възрастови групи, но е най-силно изразено при младите активни хора.
 

1. Най-честите причини за развитие на този симптоматичен комплекс


За водеща причина се смята преходът от студено към топло време, както и удължаването на деня. Понижената физическа активност и консумацията на повече храна, богата на вредни мазнини и бедна на полезни хранителни вещества - витамини, минерали и други, също са в основата  на синдрома на пролетната умора. Хиповитаминоза в организма заради зимата предразполага към появата на чувство за изтощение. Запасите от витамин D в тялото се изчерпват, както и хранителната доставка на поливитамини е драстично снижена. Зимните плодове и зеленчуци  са "парников" продукт, който е беден на ценни хранителни елементи.

Друга теория за развитието на пролетна умора е наличието на хормонален дисбаланс. Това е честа причина за изпадане в депресивни кризи. През зимата значително спада нивото на хормона серотонин, произвеждан от епифизната жлеза, и надделява отделянето на хормона мелатонин. Това е така, защото през зимата светлата част на деня е по-кратка. Рязката промяна при смяна на часовото време и преминаване от зима към лято, освен че води до синдром на джет-лага, често става причина за появата на отпадналост, замайване и лесна уморяемост.


 

2. Какви други симптоми могат да се срещнат при пролетна умора?

Симптомите при пролетна умора включват основно лесна изморяемост, депресия, лесно разплакване, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в тялото, наподобяващи симптоми на грип, анемичен синдром, нарушения в съня, рязка загуба или рязко повишение на либидото, както и понижена двигателна активност, което в комбинация с повишения прием на въглехидрати води до повишаване на телесното тегло.

NEWS_MORE_BOXЗа да е категорично ясно, че отпадналостта се дължи на пролетна умора, а не на друго състояние на организма, може да се изследва пълна кръвна картина - ПКК, с което да се установи нивото на левкоцитите и да се проведе диференциално броене на белите кръвни клетки. Така ще се разбере дали има инфекциозен причинител на симптомите. От изследването ще стане ясно и нивото на хемоглобин, което, ако е под нормата, също може да е причина за лесна умора, безсъние и обща отпадналост.
 

3. Има ли лечение?

При пролетна умора е желателно да се проведат бързи възстановителни процедури на организма. В комплекса от мерки се включва извършването на повече физически упражнения на открито, здравословен режим на хранене – консумация на богати на витамини витамини продукти, плодове и зеленчуци, чисто месо, и избягване на храни, съдържащи вредни мазнини, с каквито изобилства зимното ни меню.

Трябва да се отделят повече часове за сън и възстановяване, както и да се приемат допълнителни поливитамини, най-вече тези от група В, тъй като имат важно значение за правилното функциониране на нервната система. Към общия терапевтичен комплекс може да се включи и приемът на някои аминокиселини, особено при активно спортуващи - като таурин, който се метаболизира бързо в тялото и води до бързо и качествено тонизиране на нервната система без негативни странични ефекти.