Невростероидите защитават нервните клетки от увреждане, регулират функциите на синапсите, процесите на миелинизация на нервните влакна и апоптозата (клетъчната смърт) на нервните клетки.
На тази база американски учени решават да изучат възможностите за приложение на прегостерона при терапия на травми на мозъка. Честотата на подобни травми в САЩ и в света през последните години непрекъснато нараства, което и повишава потребността от ефективни и безопасни методи на лечение.
 

Прогестеронът е хормон, който се отделя не само от половите жлези, но и от централната нервна система на мъжете и жените. Невростероид е и прекурсор на друго важно вещество от този клас – антистресовия хормон алопрегнанолон.

При клинично изпитване на прогестерона за лечение на травми на централната нервна система учените регистрират значително и стабилно подобряване на функциите на мозъка след травма. Конкретно прогестеронът намалява отока и областта на некроза и защитава от загубата на неврони на засегнатото място.

Доналд Стайн, ръководител на изследването от Университета Емори в Атланта, препоръчва прогестеронът да се включи в лечението на травматични поражения на мозъка в статия, публикувана в American Journal of Roentgenology, като подчертава, че използването му се отличава с лека поносимост от пациентите, лесно въвеждане, ниската цена и достъпност.