Учени намериха пътя към предотвратяване развитието на захарен диабет първи тип - като накарат собствената имунна система да толерира инсулин-произвеждащите клетки на панкреаса. Захарен диабет 1 е сериозно автоимунно заболяване, при което се наблюдава имунен интолеранс към бета-клетките на задстомашната жлеза. Обикновено началото на заболяването е остро, макар и подлежащия патологичен процес да е започнал години преди него.

 

Лекари от Института Garvan в Сидни, Австралия, са намерили молекула, която да бъде обект на въвеждането на превантивна терапия. Те демонстрираха как В-лимфоцити мигрират в панкреаса и регионалните лимфни възли, където представят антигени на инсулин-продуциращите клетки на ключовите за имунния отговор Т-клетки. Това инициира серия от реакции с краен резултат - прогресивна загуба на бета-клетките на Лангерхансовите острови.


 

Усилията на учените са насочени към растежен фактор за В-лимфоцитите. Преходното намаляване на броя на тези клетки провокира нормализиране на Т-клетъчната функция и възстановяване толеранса към ендокринния панкреас. Този подход е надеждна терапевтична възможност и за други автоимунни заболявания. Така например за Синдрома на Сьогрен и Системния Лупус Еритематодес вече са започнали клинични изпитвания на препарата ВСМА, който се явява инхибитор на споменатия растежен фактор.