Остеоартрозата може да засяга различни стави, като в най-често „страдат“ колянната и тазобедрената става. Значително по-рядко са налице артрозни промени при по-малките стави – например тези на ръката или ходилото.


Процесът на остеоартрозните промени е продължителен и измененията протичат в рамките на години. Този ход на развитие позволява и повлияване чрез профилактични мерки, като процесът може да бъде значително забавен и симптомите облекчени, с по-редки рецидиви на влошаване на клиничната картина.


Важно е да се отбележи, че дори на фона на липсата на болка – това не е насока, че не са налице промени в ставите. В същото време при наличие на болка е възможно рентгенографски да не са налични особени промени в ставните структури.В обострените стадии на болестта нестероидните противовъзпалителни имат своята важна роля, но приемът им като профилактика за дълги периоди и ежедневно е погрешен. Освен редицата им странични ефекти, с голямо значение от които увреждане на стомашната лигавица, при дълъг прием се отчита дори увреждане на хрущялната тъкан на ставата. Това от своя страна значително забързва процесът на дегенерация, поради потискане синтеза на колагенови влакна.


Прекаляването с физически упражнения също може да задълбочи проблемите, особено и при неправилно изпълнение, с допълнително натоварване на ставата.


Спортове, които се препоръчват при артрозни промени, са на първо място плуването и водната гимнастика, при които, без да е налице натоварване на ставите, се тренира и мускулатурата, която подпомага връзковия апарат и съответно стабилизацията на ставата.


Лечебната гимнастика има своето важно значение, но е добре тя да бъде назначена от специалист, който не само да подбере подходящи упражнения, но и в началото да следи за правилното им изпълнение.


Движението има първостепенно движение, тъй като по този начин се отделя по-голямо количество синовиална течност, която осъществява храненето на хрущяла, тъй като той няма собствено кръвообращение.


Някои спортове трябва да бъдат избягвани от друга страна. Такива са бягане, скачане, клякане, както и бързото и продължително ходене (особено по неравен терен), планинско катерене и вдигане на тежести.


Навлизащо и набиращо разпространение е т. нар. скандинавско ходене, при което гръбначният стълб и коленните стави се натоварват минимално. Паралелно с това значителен брой мускули се включват активно. Тези характеристики превръщат този спорт в подходящ за възрастни, както и при хора с наднормено тегло.


Oсновоположници на този вид физическа активност са професионални скиори от Финландия. Още през 40-те години на миналия век те разработват методиката за ходене с щеки, която им помагала да поддържат форма извън зимния сезон. Но спортът не представлява само ходене с щеки, а специфични движения, които позволяват натоварване на редица мускулни групи, без обременяване на ставите.


По отношение на храненето при остеоартроза се препоръчва ограничаване приема на продукти от животински произход, които съдържат арахидонова киселина, която в тялото се превръща в ейкозаноиди, имащи отношение към възпалителни промени в ставите. Специалистите насочват към избягване на соланин-съдържащи продукти, каквито са пипер, яйчен жълтък, картофи, домати.


Включването на повече плодове и зеленчуци, които са богати на витамин C също има важно значение, поради действието му като мощен антиоксидант. Сяра-съдържащите храни също подпомагат хрущялната тъкан, като такива са аспержите, чесънът, лукът.


Затлъстяването има отношение както чисто механично – поради тежестта, така и следствие на отделянето на провъзпалителни вещества от клетките на мастната тъкан. Което налага мерки за справяне с излишните килограми.


По отношение на добавките важно значение има приемът на глюкозамин и хондроитин, като те имат синергично действие. При прием на глюкозамин се повишва синтезата на протеогликани. Но е от значение, че при лица с наднормено тегло се налага прием на по-голямо количество.


Референции:
1. G. Merkely et al., Do Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs Have a Deleterious Effect on Cartilage Repair? A Systematic Review; National Library of Medicine;
2. Jörg Jerosch, Effects of Glucosamine and Chondroitin Sulfate on Cartilage Metabolism in OA: Outlook on Other Nutrient Partners Especially Omega-3 Fatty Acids, International Journal of Rheumatology.