Грипът е най-често срещаното инфекциозно заболяване, сочи статистиката. То е с висок контагиозен индекс – висок е процентът на заразени при контакт с болен или заразоносител.


Инкубационният период е от 1 до 7 дни. Болните са заразни за контактните с тях лица по време на инкубационния период и до 5 дни след проява на първите симптоми.


Избягването на контакт с лица, при които са налице симптоми на заболяването – висока температура, силна отпадналост, болки по мускулите и ставите, както и в очните ябълки, трахеит, суха кашлица.От значение е при първи симптоми болните да бъдат изолирани вкъщи. Ходенето на работа, училище или детски градини води единствено до влошаване на състоянието, поради неосигуряването на покой и почивка. Освен това от епидемиологична гледна точка броят на контактните и потенциалните заразени нараства значително.


Честото и старателно измиване на ръцете не бива да бъде подценявано. Носенето на дезинфекциращ гел или мокри кърпички за ръце (за предпочитане с дезинфекциращ агент) позволява често почистване на ръцете, което има отношение към блокиране пътищата за предаване на вируса. Това е важен елемент, тъй като вирусът се предава не само по въздушно-капков път, но и при контактно-битов – със зааразени предмети от средата.


При развитие на епидемични пикове на заболяването е силно препоръчително избягване дългото пребиваване на обществени места, където е пренаселено.


Покриването на горните дихателни пътища с маски позволява прекъсване или значително затрудняване предаването на вируса по основния механизъм, по който това става – въздушно-капков път при дишане, кихане, кашляне, включително и говор. Но маските за еднократна употреба трябва да бъдат сменяни често – в рамките на всеки 2 часа, при необходимост и на 90 минути.


Използваните носни кърпички трябва също да се сменят често и да се изхвърлят на подходящите за това места. В противен случай се благоприятства разпространението на вируса по контактно-битов път.


Избягвайте прегръдки, целувки и ръкостискания, освен това при съмнение за заразазяване е препоръчително спазването на минимална дистанция с околните – в рамките на поне 1 метър.


Всички тези изброени съвети са свързани с неспецифичната профилактика на сезонния грип. Към специфичната профилактика се отнасят ваксините.


Има няколко видове и подвидове, които се предлагат на пазара. Най-общото им разделение е на жива и инактивирана противогрипна ваксина.


Живата ваксина се прилага назално-чрез вдишване през носа. Това, което предизвика е развитие на симптоми на заболяването, които обикновено са значително по-леки от тези на дивия епидемичен щам. Ваксината се прилага при лица, при които е налице изразена алергия към яйца, тъй като инактивираната ваксина е противопоказана при тях. Причината е, че вложеният във ваксината вирус се отглежда върху култури от кокоши ембриони.


Инактивираната ваксина в различни държави включва различен брой щамове. За този грипен сезон 2018-2019 г. в България са в обръщение само 4-валентни ваксини. Наименованието идва от това, че включват 4 щама – два от грипен вирус тип А и два от грипен вирус тип В.


Циркулацията на различни щамове е причината през един грипен сезон някои лица да преболедуват повече от 1 път от грип. Защитни антитела се образуват само срещу конкретния щам, от който сте били заразени. В някои случаи е налице и кръстосана реакция, при която антитела срещу един грипен щам оказват известна протекция и спрямо някой друг различен щам.


Някои специалисти препоръчват профилактика с антивирусни медикаменти – вземане на една таблетка дневно. Тази методика не се възприема от голяма част от специалистите, а като причина се посочва възникването на антимикробна резистентност – микроорганизмите, които се третират изработват механизми за защита и съответно лечението губи ефективност.