Безспорен факт е нарастващата честотата на алергиите в световен мащаб, особено за сметка на населението в развитите индустриализирани държави. Терапията е основно симптоматична – облекчаване на клиничната картина, но не и трайно лечение. Препоръките са за профилактика на рисковите фактори и при необходимост започване на своевременна терапия.


Профилактиката и лечението при алергиите има ключово значение, тъй като оставена във времето състоянието прогресира. На фона на хронично увредената лигавица се улеснява проникването на други чуждородни агенти, които стават потенциални алергени за организма. Организмът, който вече е с повишена чувствителност реагира и има потенциал да отговаря с още „по-бурна“ реакция.


На разположение са множество конвенционални медикаменти, които в една или друга степен потискат проявите на алергия. Но при част от тях са налице и по-сериозни странични ефекти, особено на фона на по-продължителна терапия. Това мотивира повечето пациенти да търсят и други методи за лечение, както и да наблягат на начините за профилактика.Профилактикаста с медикаменти при поленовата алергия започва поне 3-4 седмици по-рано, преди да започне цъфтежът на конкретния вид растения, към които пациентът е алергичен. За всяка държава са разработени съответните поленови календари, от които човек може да се информира за началото и края на периода на цъфтеж, както и най-интензивното време за отделяне на полени. Препоръчва се профилактиката да продължи 1-2 седмици след края на цъфтежа.


Климатикът е подходящ начин за пречистване на въздуха, но е от значение смяната на филтъра му да бъде поне на 3 месеца. След като се приберат вкъщи, с цел намаляване на полепналите полени, дрехите трябва да се сменят и оставят за пране, а лицето, ръцете и косата да се измиват с вода.


За прочистване на носа могат да се използват т. нар. нети чайничета или нети пот. В тях се поставя хладка вода или физиологичен разтвор и се прави промивка на носните ходове.


Според някои проучвания при налична поленова алергия при един от двамата родители плануването на бременността и раждането се препоръчва да бъде извън поленовия сезон, поради намаляване риска за изява при децата.


При пушачи поради намалена бариерна функция на покривния епител на бронхиалното дърво до три пъти се увеличава рискът за проникване на потенциални алергени.


Специфичната десенсибилизация е метод за лечение на алергиите. При тази терапия се приготвят разтвори с веществото, което организмът ни приема за алерген. В началото тези разтвори са с много ниска концентрация, която постепенно се увеличава. Приготвят се на капки или като инжекционни разтвори за мускулна апликация.


Ако пациентът е алергичен към няколко алергена, то се приготвя и прилага разтвор само за този, който предизвиква най-изявена реакция. В противен случай рискът да предизвикаме тежка алергия, с опасност за живота нараства значително.


Процентът на наблюдавано подобрение при пациентите варира между 40-60%. За съжаление все още тази терапия крие риск от летален изход, като процентът на пациенти завършили със смъртен изход, поради тежка алергична реакция е 1 на 100 000.


Акарите са друг чест алерген. Те представляват микрокърлежи, които се откриват в спалното бельо, матраците, възглавници, включително домашния прах по пода и мебелите. Хранят се с излющените кожни клетки от повърхността на тялото.


Препоръките за лица, които страдат от алергия към акари е да сменят матракът на поне всеки 3 години и възлгавницата, на която спят ежегодно. Подходящо е прането на висока температура – над 60 градуса, тъй като акарите са термонеустойчиви.


Друг метод за профилактика е третирането с етерични масла. Приготвят се спрейове на спиртна основа – 100 мл, в които се разтварят етерично масло евкалипт, чаено дърво, карамфил, мащерка и лавандула. От всяко маслко се накапват 10-12 капки. След което с получената смес се напръскват както матрака и възглавницата, така и спалното бельо.


Проучвания при алергични пациенти показват, че приемът на някои добавки оказва положителен ефект върху склонността към сенсибилизация. Показан е приемът на омега-3 мастни киселини, витамин Д, витамин С и витамин В12. Те действат на принципа на неспецифична десенсибилизация.