Проф. д-р Тодор Захариев завършва медицина във ВМИ-Пловдив през 1971 г. Има специалности по обща и съдова хирургия. Специализира съдова хирургия в Русия, Великобритания, САЩ. 

От 1991 г. досега проф. д-р Тодор Захариев е ръководител на Клиниката по съдова хирургия и ангиология на УНМБАЛ „Св. Екатерина“. 
Има над 200 научни публикации и съобщения върху всички области на съдовата хирургия в български и чужди научни списания.  
Президент е на Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия и председател на Държавната изпитна комисия по специалността съдова хирургия. Той е и дългогодишен национален консултант по съдова хирургия и председател на Българското национално дружество по ангиология и съдова хирургия. 
 
Кога се налага хирургическа интервенция?
 
Има описана международна класификация, според която заболяването има 6 стадия. При нулевия няма видими признаци на патология, а само оплаквания от общ характер - тежест, напрежение, болка в краката, мравучкане и други. Вече в първия стадий на заболяването се забелязват малки капиляри, промени по повърхността на кожата и образуването на малки артикуларни мрежовидни или паякообразни вени. При втория етап на заболяването, освен оплакванията в нулевия стадий, вече се наслагат и видими разширени вени. Чак, когато се появят отоци по краката, говорим за трета фаза на заболяването. А четвърти, пети и шести стадии са най-тежките форми на хронична венозна болест, при които има различни тежки промени по кожата, по подкожието, активни или зарастнали варикозни венозни язви. Това са всички стадии на заболяването по отношение на долните крайници. 
 
Тежка форма е и белодробната емболия, която, ако не доведе до фатален изход, причинява различни хронични белодробни проблеми, които мъчат човека през целия му живот. Това е сериозно заболяване, което с повишаване на възрастта напредва и става все по-тежко. Целта на лекарите е да предпазят пациента от развитие на тези форми, частен случай от които е оперативното лечение на видимо разширените вени. Когато те вече са очевидни, е удачен момент хирургът да прецени кога и как да интерминира върху тях и да ги премахне. Освен че сами по себе си имат козметично въздействие, са свързани и с допълнителен венозен застой, който още повече утежнява и ускорява развитието на клиничните форми на тази патология. Това не трябва да се пренебрегва, важно е своевременно, в един комплексен план, разширените вени да се премахнат. 
 
Трябва да се знае, че когато се появят разширени вени, те вече не са полезни, защото водят до допълнителен венозен застой, започват да се развиват патологични промени по съседните комуникантни и перфорантни вени. Затова трябва да се намери начин проблемът да се елиминира. В един определен етап оперативното лечение на вените е задължително.  
 
Съществува лазерна, радиофреквентна терапия, криохирургия. Има и една опасна и вредна терапия с пяна и склерозираща терапия. 
 
Каква е терапията на разширените вени, преди да се стигне до решение за операция? Можем ли да я предотвратим?
 
Профилактиката има основно значение. Режимът на живот е на първо място. Избягването на стоене прав, вдигането на тежести. Топлина от какъвто и да е характер не е полезна при различните форми на хронична венозна болест. 
 
На второ място е правилното провеждане на ластично-компресивна терапия при наличието на отоци на краката. Така се подпомагат стените на кръвоносните съдове и не се получават допълнителни отоци. Те са неблагоприятен фактор и трябва да бъдат елиминирани. Вече се произвеждат много фини и елегантни чорапи, които не се различават от дамските чорапогащи или пък обикновените мъжки чорапи. Няма ги вече онези груби чорапи, които преди време индустрията предлагаше. 
 
На трето място е подходяща медикаментозна терапия с флеботоници, които са много по характер.
NEWS_MORE_BOX
 
Чак на четвърто място е правилният избор на оперативно или ендоваскуларно лечение на разширените вени. Но целият този комплекс не може да бъде провеждан самостоятелно. Само подобен комплексен подход в лечението на тази патология би могло да има ефект. Ако не се спазва съответният режим, не се носи подходящата ластична компресия и не се приемат медикаменти, много скоро ефектът от лечението ще се изчерпи. Целта е да премахнем болните вени и да запазим здравите, но ако се неглижират останалите точки в лечението, неминуемо някъде рано или късно ще се появи пробив и ново развитие на клиничната картина на заболяването. 
 
При терапията на разширените вени се използват различни медикаментозни средства. Кои от тях са ефективните? Какво може да се каже за екстракта от див кестен и др.? 
 
Дивият кестен е най-често използваният растителен субстрат, който служи за производството на много и различни венотонични медикаменти. От дълго време в България се използват медикаменти от типа на троксевазин, венуротон и други лекарства, които през годините претърпяха различна еволюция в производството си, таблетна форма, мазила и т.н. Всички те в някаква степен имат своето благотворно въздействие
 
Освен екстракта от див кестен, лекарствата съдържат и много други съставки. Модерен напоследък е диосминът. 4-5 вида медикаменти предлагат този субстрат в различна форма на подготовка. Те имат добър общ и локален ефект. 
 
Важно е да се познава и прилага правилният медикамент.