Със започването на учебната година отново на дневен ред идват дискусиите за това колко тежки трябва да бъдат раниците на учениците. Всяка година родители алармират, че децата имат различни изкривявания заради тежестта на големите учебници, които всеки ден носят на гърба си. Кои са най-честите промени в гръбначния стълб при малчуганите и кога трябва да отидат на профилактичен преглед при ортопед, коментира проф. Стефан Станчев. Той е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Света Анна“ -  София. 
 
Проф. Стефан Станчев е завършил медицина в Медицински университет - София през 1985 г. Придобива специалност "Ортопедия и травматология" през 1995 г. Пет години по-късно завършва "Здравен мениджмънт“ в Бизнес академия, Свищов. През 2006 г. взима диплома за Ендопротезиране на стави от Медицински университет в София. Същата година става Доктор по медицина след като защитава дисертация на тема „Хирургично лечение на лумбалните спондилолистези”. През 2008 г. е избран за Доцент по ортопедия и травматология от  ВАК. През 2016 г. е избран за професор по ортопедия и травматология.
 
Има допълнителни специализации по гръбначна хирургия във Франция, Швейцария, Сърбия, ендопротезиране и реендопротезиране на тазобедрената и колянна стави в Австрия, Чехия, Швейцария, и други.
 
Проф. Станчев е член - кореспондент на Френската асоциация по Гръбначна хирургия - SFCR (Société Française de Chirurgie du Rachis). Членува още в Българска ортопедо-травматологична асоциация, Дружеството на неврохирурзите в България, AOLF – Association d’orthopédie de langue Française, AO Spine, SEG – SPINAL EXPERTS GROUP и SFCR – Société Française de Chirurgie du Rachis. 
 
Председател е на Българската асоциация на спиналните хирурзи.
 
- Проф. Станчев, кои са най-срещаните гръбначни изкривявания при децата? 
 
Изкривяванията при децата биват няколко вида. Те могат да бъдат вродени и придобити (след раждането). Първите са в резултат на различни малформации на прешлени още по време на интраутробното развитие, които формират или вродени сколиози (изкривяването на естествените малки прешлени, които са разделени на няколко вида), или придобити. Придобитите изкривявания могат да се дължат на някои болести, които са с известна етиология, така наречените сколиози или изкривявания с известна етиология (причина) - неврогенни заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, и т. н.
 
Най-голямата група на изкривяванията при децата е тази на сколиозите. Там има по-голяма изпъкналост на гърба, и тялото е наклонено на една или друга страна. Когато детето се погледне в профил, то е леко приведено и има по-голяма изпъкналост. Затова на сколиозите трябва да бъде отделяно изключително внимание, тъй като в развитието си те водят до тежки деформитети, с изключително тежки социални и икономически проблеми.
 
Най-общо сколиозите се делят на три вида – вродени, с известна етиология, или тогава, когато не знаем на базата на каква основа се развиват (идиопатична сколиоза). Този тип сколиози могат да засягат различни възрасти. Срещат се най-често по времето на пубертета. Тогава детският организъм нараства много бързо на височина, следва натрупване на мускулна маса, на ново издължаване. В последните години говорим за акселерация (преждевременно физическо развитие). Всички виждаме високи дечица, които се разхождат по училищните дворове и улици. При родители от метър и 60-70 см височина, децата им стават по 1,90 -2 метра. 
 
- На какво се дължи този ускорен растеж? 
 
Никой не си е поставял досега задачата да изследва каква е причината, но най-вероятно тя е комплексна - в резултат на хранене, и доста сериозни външни изменения, които са така наречените екзогенни (външни) фактори.
 
- Кои са първите признаци, по които родителите могат да открият сколиозата и кифозата?
 
През 90-те години, когато имаше училищно здравеопазване, два пъти годишно децата преминаваха през профилактични прегледи в самите училища. И там се откриваха тези заболявания. Това вече го няма, и сега разчитаме изключително много на интелигентността на родителите. Те могат да забележат проблемите навреме, ако контактуват с децата си и анализират стойката, походката и дрехите. 
 
При кифозата, когато детето застане в профил, неговото гръбче стърчи и дъгата по него е доста по-голяма. Първият или най-ранен стадий на сколиозата е пресколиотичен. Тогава изкривяването е между 10-12 градуса. То е много трудно забележимо и би трябвало да се направи рентгенова снимка. В този случай само специалист може да определи какво се случва. Той е обратим, но е задължително провеждане на лечебна физкултура до завършване на растежа.
Едно от първите неща, по което родителите могат да забележат нещо нередно в състоянието на детето, е височината на двете рамена. Когато то застане с лице или с гръб към родителя, двете рамена трябва да са в една равнина. Хубаво е те да следят правата, която се пуска, дали е успоредна на двете рамена, дали е наклонена в ляво или дясно. Второто, при момиченцата, които носят полички, например, е дали ръбчетата им от двете страни са еднакви или стоят накриво. Ако те са накриво, това означава, че заболяването вече е развито, и е довело до денивелация (нарушаване на равновесието на самия таз). И колкото и да се опитват майките да придръпват поличката или панталонките от единия край като дължина, нещата не стават. 
 
Заболяването е с генетична предразположеност, има си хромозома и съответно ген, който го носи. Носител са и момчето и от момичето, но проявяването му е около 7-8 към към едно за сметка на момичетата.
 
- Колко стадия има сколиозата?
 
Гръбначният стълб е част от общия комплекс на костния скелет на човека и всичко е свързано с абсолютно равновесие. Когато тази колона нагоре няма мускулатура, която да е балансира, започват изкривявания. Първият стадий все още е функционален, и въпреки че има изкривяване, абсолютно всички дечица трябва да преминават задължително през лечебна физкултура или изправителна гимнастика. Дори и най-малкото изкривяване, което се отчита на рентгенова снимка, (истинската сколиоза се дефинира с изкривяване на гръбначния стълб в трите равнини - в сагиталната, фронтална и трансверзална (хоризонтална линия, която можем да прекараме успоредно на земята), трябва да се следи. В пресколиотичния стадий, когато нямаме истинско изкривяване, а по-скоро бърз растеж във височината, има абсолютно несъответствие на костния растеж. В последните години, поне аз, съм срещал случаи с до 17-18 см израстване за една година, а най-честото е 10-12 см, което също е много. Ако едно дете с пресколиотичен стадий бъде оставено без гимнастика, над 70 % от този стадий се развива и става истинско заболяване. След пресколиотичния има още 4 стадия на истинската сколиоза.
 
Всяка една сколиоза приключва с края на растежа на човешкия организъм. Приемаше се, че това е 18-19 години, когато е краят на растежа на костната система, но сегашните ми наблюдения показват, че възрастта доста пада и вече е 16-17. Дотогава природата си знае работата и ако имаме едно неуравновесено изкривяване - тялото е килнато в ляво или в дясно, тя задълбочава кривините, за да може да го уравновеси. Заболяването спира с доста сериозно изкривяване. При момичетата стартира наново по време на всяка бременност. Третият тип на сколиозата е след края на менструалния цикъл. Тогава тези сколиози, които са се развивали в детска възраст, влизат в групата на възрастовите, или дегенеративни сколиози, които са два основни типа. Има такива, които се развиват чак в третата възраст, или такива, които са на базата на съществуваща сколиоза.
 
- Кога се стига до оперативна намеса отстрана на лекарите? 
 
Децата се оперират във втора-трета и четвърта степен, при изкривяване над 35 – 40 градуса. Дотогава, ако е провеждана една добра физкултура, евентуално корсетолечение, и не сме могли да спрем това изкривяване, ние по никакъв начин няма да можем да го спрем без хирургична интервенция. 
 
- Учениците вече тръгнаха на училище. Трябва ли преди първи клас родителите да заведат детето на преглед, въобще на каква възраст е препоръчително да бъде осъществено първото посещение при ортопед?
 
Между пети и осми клас заболяването се проявява, и основните прегледи са тогава. Независимо, че в първи клас е много рано за изследване на гръбначния стълб, е задължително те да бъдат погледнати и измервани от лекарите. Прегледът е на абсолютно професионално ниво, лекарят трябва да види таза, раменете, така наречените талийни триъгълници. По време на профилактичния преглед може да се видят и крачетата на детето. Много от личните лекари, които са от старото поколение, биха могли да го направят, но все пак те имат огромна заетост. 
 
Училищното здравеопазване е проблем, който се дискутира доста години в парламента и между министерствата. Аз не мога да разбера при наличието на толкова колеги, които са пенсионирани, защо под някаква форма не практикуват в рамките на училищата почасово. 
NEWS_MORE_BOX
 
- Трябва ли да има масов скрининг в училищата?
 
Много е трудно в днешното социално положение и здравеопазване. Масовият скрининг означава лекари, които да обикалят абсолютно всички училища, което е много трудно. От спортното министерство преди години имаше такава програма, за която бяха обучавани кинезитерапевти. Тя включваше и изправителна гимнастика, и се финансираше от кметствата по градове. Доколкото знам, в някои все още я има. 
 
- Как съвременните технологии и тежката раница вредят на стойката на детето?
 
Компютрите не тежат, но те са виновниците за тоталната адинамия (понижена двигателна активност) на децата. На тях им е интересно да си играят игричките на екрана, а не да тичат по улицата, да играят футбол, волейбол или нещо друго. Тоест децата по всякакъв начин трябва да бъдат стимулирани да извършват реална физическа дейност.
 
Доброто в носенето на раницата е разпределянето на тежестта по равно на двете рамене, респективно на целия гръб. Това в доста голяма степен е в пожелателен характер, защото децата мятат тежката раница на едното рамо и така си ходят. Рядко си слагат и двете презрамки. Когато в нея има десет тетрадки и 10 учебника, тя става 10-15 килограма, и едно дете не може да ги носи. Затова раницата не трябва да е толкова пълна. Въпреки провежданите разговори и с представители на неправителствени организации, този въпрос не е решен. Най-простото, което лекарите препоръчват, е родителите да гледат детето в лице, в гръб, когато то се храни, да държи две книги под мишницата. Също може да прави и упражнението пред огледалото - да носи книга на главата. Ако има някакво изкривяване, тя задължително пада. 
 
- Казахте, че физическата активност е важна. Плуването се препоръчва при гръбначни изкривявания. Кои са ползите му за тялото?
 
Това е единственият вид спорт, който е комплексен и води до натоварване на всички мускулни групи на човешкото тяло. Реално тежест в областта на гръбначния стълб няма, а има една изключително добра стабилизация и развитие на мускулатурата. Всички сме виждали плувците какви стойки имат и как изглеждат. Другото, което се препоръчва на децата, е да карат летни кънки или колело. При всеки случай едно дете, което в рода има хора, които са с някакво изкривяване, не трябва да тренира спортове, при които се скача, тъй като при тях има множество натоварвания в областта на гръбначния стълб. Всякакви гимнастически спортове са хубави, но натоварванията при тях са изключително големи и там трябва консултация със специалисти, за да се знае до къде може да се стигне и кога да се спре.