Проф. д-р Пламен Пенчев е завеждащ на Първо отделение на Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ”. 
Висококвалифициран специалист е в областта на болестите на дебелото черво, диагностична и оперативна ендоскопия на дебелото черво.
Той е един от най-добрите лекари в България за хроничните възпалителни чревни заболявания – болест на Крон, улцерозен колит.
Има над 35 публикации в престижни научни издания и над 120 участия в български и международни симпозиуми и конгреси.
Член е на Научното дружество по гастроентерология, на българския клон на Международната асоциация на хирурзи и гастроентеролози, секретар на Българска лекарска асоциация по възпалителни чревни заболявания и член на Европейската Крон и колит организация - ECCO.

 

- Проф. д-р Пенчев, какви са последиците от прехранването? Крие ли рискове то?


 

Прехранването е, така да се каже, претоварване на храносмилателния тракт, който в момента предстои да се подложи на изпитание, предвид наближаващите коледни и новогодишни празници. Това се отнася както за хората, които приемат всякаква храна, така и за тези които постят, които по мое наблюдение не са много. Натоварват се и стомахът, и червата, но най-много биват натоварени жлезите на стомашно-чревния тракт, които произвеждат секретите на цялата система. Основно се засяга задстомашната жлеза – панкреасът, който се натоварва най-много от мазна храна и от храна с по-големи количества белтъци. Когато това е комбинирано с прием на алкохол, нещата понякога стават „неконтролируеми“.
Важно е количеството на приетата храна, а също и нейният състав и качество. Обикновено българите прекаляваме с количеството, без значение дали храната е постна или не.


Механизмът, по който възникват нарушенията е свързан с прекалена стимулация на екзокринните жлези, като отново панкреасът се засяга най-често. От една страна той се претоварва, защото се получава несъответствие във функционалните нужди - трябва да произведе повече храносмилателни ензими отколкото позволява нормалният му функционален капацитет. От друга страна, много хора не си дават сметка, че е възможно да имат камъни в жлъчката - и особено когато тези камъни са малки доста често не се диагностицират - и при една такава стимулация с прекалено мазна храна, жлъчният мехур се съкращава и изтласква жлъчката, а с нея и тези малки конкременти,  които могат да запушат панкреасния канал и се получава така наречения Билиарен панкреатит. Това обикновено е остро състояние, което може да протече и с много усложнения.

 

Другият вариант е прием на алкохол. Алкохолната злоупотреба води по принцип до развитие на  хроничен панкреатит. Хората, които страдат от тази болест, обикновено си знаят, че не трябва да прекаляват, но все пак се случва да прекаляват и с храна, и с алкохол.

 

- По какъв начин повлиява прекомерното хранене останалите части от храносмилателната система?

 

По принцип се засяга цялата храносмилателна система. Стомахът има защитен механизъм – това е повръщането. Когато човек приеме твърде голямо количество храна, той повръща. Същото се случва и с приема на голямо количество алкохол. Получава се състояние на остър гастрит, състояние, което обикновено се облекчава след като човек повърне.


Когато човек повръща и повръщането води до облекчение, проблемът е в стомаха или евентуално в горния отдел на червата, но когато не се облекчава при повръщане и болките, тежестта и дискомфортът продължават с часове и дни, означава, че причината може да е в жлъчните пътища и задстомашната жлеза. Тогава  е нужна лекарска помощ. Панкреатитът и холециститът са състояния, които обикновено не преминават сами и изискват консултация с лекар, а в повечето случаи  хоспитализация (болнично лечение).


Друг вариант е при прием на голямо количество храна, която не е и с добро качество -  развиват се диарични състояния, в основата на които може да има и инфекциозен фактор, но такъв може и да липсва – просто диетична грешка.


Наистина най-важното е хората да се пазят от твърде мазната храна, особено в комбинация с обилни количества алкохол.

 

- Какво представлява чернодробната стеатоза?

 

При наличие на генетично предразположение може да се стигне до рязко увеличаване на черния дроб и стеатоза или т.нар. стеатозен хепатит  Това може да настъпи за няколко дни, но дори и за няколко часа – остър алкохолен хепатит. При хроничните алкохолици стеатоза се развива  бавно - с месеци и години и това е етап от хроничното алкохолно чернодробно увреждане. Но острият алкохолен хепатит е много опасно състояние – животозастрашаващо, особено за женския пол.

 

- С какви пациенти се среща гастроентерологичното отделение покрай празниците най-често?


Състоянията, които споменах са най-честите, с които се сблъскват гастроентеролозите и хирурзите по празниците. Отново – остър холецистит и остър панкреатит, понякога остър алкохолен хепатит , а също и кръвоизливи от гастроинтестиналния тракт.


Тези състояния изискват лекарска намеса и хоспитализация, за да се овладеят. Първото нещо, което такъв пациент може да направи за себе си преди да дойде в лекарския кабинет, е да спре да яде (и пие). Приемът на повече храна ще доведе до още по-голяма стимулация и по този начин се получава един порочен кръг. От глад не се умира толкова бързо, но от прехранване може. Острият панкреатит може да доведе и до фатален изход, особено когато има усложнения. Предшестващи диагнози, например чернодробна цироза с варици на хранопровода, са рисков фактор – при такова състояние може да се получи кръвоизлив от вариците, което също  да доведе и до фатален изход.


Употребата на някои лекарства също е рисков фактор – против главоболие и температура, или т.н. нестероидни противовъзпалителни средства, които сега, през пандемията, са особено често използвани  – самолечението е много разпространено. Понякога дори и само една таблетка аспирин може да доведе до кръвоизлив от стомаха или червата, когато има съответните предразположения, или гастрит. Парацетамолът в по-високи дози може да доведе до чернодробна недостатъчност, която за нашите географски ширини е рядкост за щастие. Никой не си дава сметка за дозите, които приема – някои таблетки съдържат половин грам, други един грам, в прахчетата против грип и простуда също има парацетамол в различни дози и когато те се комбинират помежду си, може да се получи предозиране и усложнения на тази база.

 

- Какво представлява панкреатитът и какво значение оказва храненето върху него?


Панкреатитът всъщност е възпаление на  задстомашната жлеза – панкреаса, което се предизвика основно по два механизма. При единия има повишено налягането в каналчестата система на органа, а при другия е налице преципитация на белтъчното съдържимо в малките структури -  ацините на  жлезата. Панкреасният сок е много богат на белтъци- храносмилателни ензими и при съответните условия те могат да повишат вискозитета на сока и да доведат до запушване на каналите на жлезата. Това е свързано с остра болка, отключва се каскада на самосмилане на панкреаса, получават се кръвоизливи и некрози в органа и съответно усложнения и оттам нататък процесът става необратим. 


За жалост този момент, в който настъпват тези необратими проблеми, трудно се идентифицира в ежедневната практика и затова, когато има постоянна болка, която не се облекчава от повръщане и продължава повече от няколко часа, трябва да се потърси лекарска помощ. Ранните и навременни мерки за овладяване на състоянието могат да доведат до по-добра прогноза за тези пациенти.

 

- Как се лекува панкреатитът?


Това е доста специализиран въпрос. Започва се с глад и оттам нататък в зависимост от състоянието се прилагат инфузии с различни течности, понякога се прилагат и антибиотици, но по-често не – това се преценява в специализираните лечебни заведения, каквито са гастроентерологичните и хирургичните отделения. Такъв пациент обикновено бива наблюдаван съвместно от гастроентеролог и от хирург, а понякога и от реаниматори. Решенията се взимат комплексно и ако острият панкреатит не може да бъде овладян, може да се стигне и до хирургична намеса.
Прогнозата при всички случаи на остър панкреатит е сериозна и налага болничен престой и сериозно наблюдение.

 

- Какво бихте посъветвали хората относно храненето покрай празниците?


Съветът ми е хората да се хранят спокойно и да не се нахвърлят на трапезата като за последно, особено ако не са свикнали да правят това в ежедневието си. Ако са постили или спазвали някакви ограничения, бързото и обилно хранене със сигурност ще им създаде проблем. Да се насладят на празничната трапеза и да не забравят, че храна ще остане и за другия ден. Ударните дози алкохол и храна на никого не са донесли удоволствие, а най-често развалят удоволствието, така че надявам се хората да бъдат разумни, да се хранят по рационално, за да бъдат здрави и щастливи.