Много българки страдат от понижена функция на щитовидната жлеза. До 5% от тях ще развият в хода на живота си една или друга форма на хипотиреоидизъм. Дали този проблем е пречка за зачеване и за какво трябва да внимават бременните, които го имат, коментира проф. Михаил Боянов от УМБАЛ „Александровска“.


Проф. Михаил Боянов завършва медицина през 1993 г. във Висш медицински институт – София. За кратко работи като терапевт в тогавашната III Градска обединена болница. От 1994 г. досега работи в Клиника по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска“. От 1995 г. е преподавател към Катедрата по вътрешни болести на Медицински университет - София. 

 


Специализирал е вътрешни болести и ендокринология в Грац (Австрия), Кьолн (Германия) и Париж (Франция).


През 1998 г. получава специалност по вътрешни болести, а две години по-късно - по ендокринология и болести на обмяната. И двата му дисертационни труда са посветени на проблемите на измерването на костната плътност и остеопорозата. 

 

От 2007 г. е доцент, от 2010 г. магистър по обществено здравеопазване, а от 2012 г. - професор към МУ - София. 

 

Проф. Михаил Боянов има над 35 статии в чуждестранни и 100 в български списания; има 6 участия в учебници и 6 монографии на български и английски език. Той е член на Българското дружество по ендокринология, председател е на Българско дружество по клинична дензитометрия, на Ендокринното общество (САЩ), на Европейската тиреоидна асоциация, на Европейското дружество по ендокринология, както и на Международното дружество по клинична дензитометрия.

 

- Проф. Боянов, какво представлява хипотиреоидизмът?

 

Хипотиреоидизмът е синдромокоплекс в резултат на ниски нива на щитовидните хормони в кръвта. Щитовидните хормони са необходими за множество функции - на първо място за метаболизма (понижаването на тиреоидните хормони понижава и метаболизма), генерирането и отделянето на топлина, разграждането на редица вещества. Като резултат основните клинични прояви на хипотиреоидизма са свързани с известно забавяне на функциите на организма. Правят впечатление забавен говор, забавена мисъл, сънливост, уморяемост, отпадналост, намалена памет, понякога намален слух, намалена трудоспособност, известна склонност към напълняване, но не ексцесивно, известна склонност към диастолна хипертония, забавяне на сърдечната чистота.

 

Освен сърдечна недостатъчност с плеврални или перикардни изливи, ускоряване на атеросклерозата, сърдечносъдови и мозъчносъдови събития, сериозните усложнения на нелекувания хипотиреоидизъм са и смъртните случаи, свързани с тях. Най-сериозното усложнение е хипотиреоидната кома, която е крайният вариант на хипотиреоидизма и която, дори и при правилно лечение, води до 50% смъртност.  

 

Хипотиреоидизмът е често срещано заболяване. До 5% от жените ще развият в хода на живота си една или друга форма на заболяването – клинична или субклинична. Субклиничната (минимална тиреоидна недостатъчност) днес е по-честа. Това е форма, при която пациентите реално нямат оплаквания или те са минимални. Субклиничният хипотиреоидизъм при един млад човек разполага с достатъчно време, за да даде тласък на атеросклерозата и да доведе до повишена сърдечносъдова заболеваемост и смъртност за в бъдеще.

 

- Разполагате ли със статистика каква е честотата на заболяването в България?

 

Официална статистика няма, но има направени отделни проучвания, включително и скорошното на Българското дружество по ендокринология. В европейските страни от 10 до 12 % от жените имат положителни антиреоидни антитела. Това е и процентът, който се предполага у нас - така нареченият автоимунен тиреоидит, наричан още Тиреоидит на Хашимото. Повече от половината от случаите нямат нарушение във функцията на жлезата и тези хора са условно здрави. Нямат заплаха за работоспособността и преживяемостта. Около 45% от болните с автоимунен тиреоидит имат хипотиреоидизъм и около от 3 до 5% могат да развият хипертиреоидизъм в някакъв етап на болестта, тоест повишена функция на щитовидната жлеза. 

 

- Честата умора ли е първият признак, който да ни накара да се изследваме?

 

Не бих искал да изведа умората като първи признак, защото в съвременни условия ние се уморяваме от твърде много неща. На първо място от забързаното ежедневие, от стреса, от информационното претоварваме и така нататък. Умората е един от признаците, но тук може би биха спомогнали по-ниската телесна температура, забавената сърдечна честота, известна оточност и цялостното забавяне на функционирането на организма, чувството за студ, запек. Това са симптоми, които са до такава степен неспецифични, че много често хипотиреоидизмът се открива късно. Обикновено, особено при възрастни хора, минава под графата старческо оглупяване, старчески промени. Много трудно е за един пациент сам да стигне до такава диагноза. Понякога е трудно и само въз основа на клиничен преглед. Затова са и хормоналните изследвания.

 

- Какви изследвания трябва да направи пациентът в началото?

 

Когато говорим за изследвания, винаги съветвам нашите пациенти да правят такива след консултация с лекар и по клинични индикации. Доста е опасно човек сам да си назначава различни изследвания, защото не е сигурно, че ще подбере най-подходящата лаборатория. Още по-трудно е той да ги тълкува сам, а понякога безобидни изследвания тревожат пациентите.

 

Като скрининг е желателно да се изследват TSH и FT4, но в условия на крайни икономии за изключване на първичен хипотиреоидизъм (дължащ се на самата щитовидна жлеза) е достатъчно и изследването на TSH. За хипертиреоидизма е малко по-сложна ситуацията, защото TSH може да се понижи от редица други фактори, между които бременност, недохранване, стрес, психически заболявания и психотропни лекарства.

 

- Много жени научават, че имат хипертиреоидизъм през първия триместър от бременността. Какво трябва да направят и има ли риск за ембриона?

 

Рисковете са различни в зависимост от това дали той е изявен – с високо TSH (със стойности над 10 UI/L), и понижен свободен Т4 в кръвта и това състояние е било продължително; или се касае за субклиничен хипотиреоидизъм, при който периферните хормоните все още са нормални, само TSH e повишено. Този субклиничен хипотиреоидизъм не представлява особена опасност. Въпреки това, ако той не се лекува, се увеличават рисковете както за плода, така и за майката. Рисковете в по- ранен или късен етап са аборт или прекъсване на бременността, различни усложнения по време на самото раждане. Едно от възможните усложнения отстрана на плода е появата на голяма щитовидна жлеза, на гуша. 

 

Възможно е психомоторно забавяне в развитието и други. Наистина, тези рискове не са много изявени при субклиничен хипотиреоидизъм, но съществуват в сравнение с една нормална бременност. Когато се касае за клиничен хипотиреоидизъм и той е нелекуван, тези рискове стават вече много по-високи. Говорим за рискове от порядъка на 50% като недоизносване на бременността, проблеми при самото родоразрешение. Това означава, че клиничният хипотиреоидизъм е едно състояние, което изисква по-голямо внимание.

 

Много майки питат дали да прекъснат бременността след като имат клинично изявен хипотиреоидизъм и от 4-5-та седмица има ембрион. Няма такова медицинско показание за прекъсване на бременността. В случая разполагаме, от една страна, с изключително прецизни акушер-гинекологични методи за проследяване на плода и за ранно откриване на редица малформации. И от друга – не е задължително при детето да се появят каквито и да е отклонения. Едно от най-честите опасения е дали интелектуалното развитие на детенцето ще бъде нормално. Най-вероятно то ще бъде близко до нормата, но има описани спадове в коефициента на интелигентност от ранга на 7-8 пункта, което е 5-10% от общия точков сбор.

 

- Колко трябва да е TSH по време на бременност при здравите жени и тези с хипотиреоидизъм? И каква доза хормони се поставя в двата случая?

 

По време на бременност TSH физиологично се понижава. Нормите за TSH са различни от тези за общото население. Ориентировъчна норма за първия триместър е от 0,1 до 2,5 mUI/mL, докато за общото население горната граница е 4,2. За втория триместър горната граница е 3, а за третия триместър 3,5. Когато диагностицираме хипотиреоидизъм след забременяване, нашата цел е възможно най-бързо да заместим липсващите хормони в кръвта, защото основното въздействие на майчините хормони върху плода се извършва в първите 12 седмици. Тогава е периодът на органогенезата и плодът няма собствена щитовидна жлеза. След 12 седмица, с появата и развитието на фетална щитовидна жлеза, влиянието на майчините хормони не е толкова голямо. 

 

Ако в обичаен случай се започва с една доза и тя се увеличава през 2 седмици, тук можем да започнем с двойна доза и да увеличаваме през 5 до 7 дни. Това може да причини неприятни усещания на майката от рода на сърцебиене, слабост, замайване, защото и поради самата бременност са налице редица промени в сърдечносъдовата система, съответно и сърцебиене, но целта тук е да осигурим на детето жизненоважните тиреоидни хормони.

 

- Колко често бременните с този проблем на щитовидната жлеза трябва да си правят изследване на TSH?

 

Когато тиреоидитът на Хашимото е бил известен преди бременността, тогава при планиране на бременността или веднага след установяване на бременност трябва да се изследва TSH и свободен T4. След това, ако пациентката е на заместително лечение, обикновено се налага да се увеличи дозата на тироксина с ориентировъчни 10-20 %, а в някои случаи и малко повече. За да поддържаме TSH и свободен Т4 в желаните граници, се налага хормонален контрол на всеки 4 до 6 седмици.

 

Вторият случай е, ако хипотиреоидизмът е открит след забременяването, тогава максимално бързо компенсираме нивата на периферните хормони (главно Т4) и по същия начин продължаваме да ги следим през 4-6 седмици. По-прост е случаят, когато хипотиреоидизмът се дължи на операция на щитовидната жлеза, извършена преди забременяването. Тогава може да се наложи увеличаване на дозата, но контролът, който се осъществява с изследване на ТSH и свободен T4 може да бъде и малко по-нарядко – на 6-8 седмици.

 

- Препоръчвате ли операция на щитовидната жлеза, ако пациентката няма до момента деца?

 

Оперираната щитовидна жлеза не е контраиндикация за забременяване. Ще дам една асоциация с особен контекст – няма щитовидна жлеза, няма проблем. Ние можем много добре да заместим нейната работа като даваме тиреоидни хормони през устата. Запазването на щитовидна жлеза при налични индикации за оперативното й отстраняване крие проблем за в бъдеще. Хипотиреоидизмът е желан ефект от операцията на щитовидната жлеза. Следващият въпрос е когато жената е млада и иска да забременява, дали препоръчваме операция. Тук зависи за какво се прави операцията. Ако ние имаме възел на щитовидната жлеза със съмнение за злокачественост, за всеки незапознат човек е ясно, че тя трябва да се оперира. Вторият вариант, при който ние бихме могли да оперираме, е Базедова болест, която е възникнала значително по-рано, лекувана е, но не се е постигната ремисия. Това се случва в 50% от случаите на Базедова болест. Или е постигната ремисия, но след време се е появил рецидив. Наличието му означава, че шансът за излекуване силно намалява. Стимулиращите щитовидната жлеза антитела, които са типични за Базедовата болест, са проблем за бременността и за плода. Затова в много ръководства се препоръчва да се обмисли възможността за премахване на щитовидната жлеза по оперативен път, ако Базедовата болест не е излекувана до забременяването, а искаме то да се случи.

 

NEWS_MORE_BOX

 

- А как продължава хормонозаместителната терапия след появата на бебето?

 

Хормонозаместителната терапия е за цял живот. Така че тя ще продължи и след родоразрешението. След раждането се препоръчва да се намали дозата с 10-20 до 30%, с които сме я увеличили по време на бременността. На шеста седмица след раждането е разумно отново да се изследват щитовидни хормони. При 15-18 % от жените с автоимунен тиреоидит, в първата година след раждането е възможно да се появи една друга форма на тиреоидит – деструктивен (с разрушаване на клетките). Той се характеризира с краткотрайно повишаване на щитовидните хормони в кръвта. След това има няколкомесечно силно понижение и връщане към предходното ниво, което е било преди самата бременност. Това е така нареченият постспартален тиреоидит - една допълнителна проява при жени, които имат положителен тиреоиден автоимунитет. Това налага проследяване и евентуално промяна в дозата на хормонозаместителната терапия. Интересното е, че ако веднъж се е изявил постспартален тиреоидит, вероятността при всяка следващата бременност да се появи пак е близо до 75%. 

 

- Колко трябва да е TSH при жена с хипотиреоидизъм, която иска да зачене?

 

За здрава жена, която няма автоимунен тиреоидит, важи нормата за общото население – 4 - 4,2. Когато така желаното забременяване не се случва веднага при жените, които вече имат автоимунен тиреоидит, се полагат усилия TSH да се намали под 2, 5. При тях приближаването на TSH до стойности по-малко или равно на 2,5, преди забременяване, определено повишава шанса и го приравнява на този при здрави жени. Спорно е дали има смисъл понижаването на TSH при жени, които нямат подлежаща щитовидна патология. В много случаи то се прилага, за да сме сигурни, че няма нито един външен фактор отстрана на щитовидната жлеза, който би могъл, макар и малко, да намали шанса за забременяване. 

 

- Препоръчвате ли хранене по Автоимунен протокол и приемането на хранителни добавки при понижена функция на щитовидната жлеза?

 

За него няма данни в никое съвременно ръководство или учебник, и това хранене по Автоимунен протокол, по мое мнение, е излишно ограничение. Друг въпрос, който пациентите много често задават, е за безглутеновата диета. Глутенът няма пряко отношение към щитовидната жлеза. Хората, които имат глутенова ентеропатия – имат антитела срещу глиадина и глутена и които не могат да понасят глутенсъдържащи храни, не са толкова много. Те имат клиничен проблем, свързан с абсорбцията на храните, и склонност към диария. Практически става дума за друго автоимунно заболяване и връзката между двете е, че те често се явяват заедно. Но безглутеновата диета не може да помогне с нищо при автоимунен тиреоидит. 

 

По отношение на хранителните добавки, за селена има доказателства, че намалява титрите на антителата срещу щитовидната жлеза. Дали това има клиничен ефект - забавяне или отлагане на хипотиреоидизма, засега не е ясно. На хората, при които функцията на щитовидната жлеза все още е нормална, може да се предложи един 6-месечен курс с 200 мкг селен дневно, а за тези, които са вече са на заместително лечение със щитовидни хормони, прием на селен е безсмислен, освен ако няма второ заболяване – тиреоид-асоциирана офталмопатия.