Подобряването на качеството на живот на хората с хемофилия е особено важно. Те трябва да спортуват активно, за да имат здрава опорно-двигателна система и по-малко проблеми с кръвообръщението. Колко души в Германия страдат от болестта и по какви програми се лекуват, разказва проф. Йоханес Олденбург. Той бе лектор на пресконференция на тема „Настоящи и бъдещи възможности в лечението на хемофилията“, организирана от Bayer в Берлин.
 
Йоханес Олденбург е председател и директор на Института по експериментална хематология и трансфузионна медицина и Центъра за хемофилия в университетската клиника в Бон, Германия. Завършва своето образование по трансфузионна медицина в университета в същия град и по медицинската генетика в университета в Вюрцбург. Преди да заеме настоящата си длъжност, е бил асистент и ръководител на изследователската група "Молекулярна хемостаза" в Института за експериментална хематология и трансфузионна медицина в университета в Бон. Ръководил е отделите по имунна хематология и молекулярна хемостаза при Институт по трансфузионна медицина и имунна хематология във Франкфурт.
 
Професор Олденбург има редица проучвания върху молекулярната генетика на коагулационните фактори на кръвта с акцент върху хемофилията и пътищата на витамин К. Автор е на над 400 статии в тези области.
 
Той е рецензент на много професионални списания като "Blood", "The journal of Thrombosis and Haemostasis and Haemophilia”. Член е на Кръвния комитет на германското Министерство на здравеопазването. Носител е на наградите:  GEFFRUP Award from the University Clinic Bonn (1992), the Johann Lukas Schönlein Award (1996), the GTH Alexander Schmidt Award (2002), the GTH Professor Landbeck Award 2005, the Paul Martini Award (2005), the ISTH Shirley Johnson Memorial Plenary Lecture 2007 и ISTH Biennial Investigator Recognition Award 2007.
 
- Проф. Олденбург, колко души страдат от хемофилия в Германия?
 
В нашата страна има около 40 000 пациенти с хемофилия. Половината от тях са в тежка форма на болестта и се лекуват редовно. Една трета от тях са деца.
 
- Колко деца се раждат с хемофилия в Германия на година?
 
Честотата е около едно на десет хиляди раждания или едно на пет хиляди бебета от мъжки пол. В Германия, например, имаме около 700 хиляди раждания годишно, което означава, че имаме 1 на 10 хил. или около 70 нови случая на хемофилия всяка година.
 
- Смятате ли, че хората с хемофилия в страната получават нужната подкрепа от държавата в лицето на министерство на здравеопазването?
 
В това отношение в Германия сме късметлии, защото имаме система за обществено здраве, която предоставя лечение без преки ограничения. Така че пациентите могат да получат лечението, от което се нуждаят, за да ограничат кървенето и се подложат на операции. Това наистина е без лимити. Разбира се, ние имаме определена система, чрез която министерството контролира медицинските грижи за тези пациенти, дали те се лекуват според съответните указания… Но няма реално ограничения в лечението им. 
 
- В България не всички пациенти имат достъп до лечение и рехабилитация. Запознат ли сте с нашата система?
 
Познавам ситуацията в България, защото си сътрудничим с доц. Валерия Калева (член на Консултативния съвет по редки болести към Министерство на здравеопазването и външен експерт по таласемия и хемофилия към Националната здравноосигурителна каса). Ние работим по програми на Световната федерация по хемофилия и редовно посещаваме България през последните две години, за да помогнем в лечението на пациентите и подкрепим развитието на диагностиката.
 
- Разкажете повече за програмите, по които работите?
 
В Германия много нови терапии вече не са в програмите за развитие, но почти всички компании разработват по нещо. Да кажем, че подобряването на лечението е било насочено към по-дълъг полуживот, за да се стигне до политиката на повечето компании към протокол за генна терапия, който да следват. И ние очакваме тези терапии да достигнат до пациента през следващите три до седем години. Не очакваме да има и ограничения в ресурсите, които ще използваме за тези терапии, защото системата в Германия сега е ориентирана именно към пациентите с тежка форма на хемофилия. Човек с тази болест плаща около двеста и петдесет хиляди евро годишно на системата за публично здравеопазване, което е огромна сума пари, но с нея може да получи отлична терапия.
 
- Разполагате ли с достатъчно специализирани места, в които да се лекуват хората с хемофилия?
 
Да, в Германия имаме достатъчно центрове за хемофилия. Около 20 са по-големите или така наречените центрове за цялостна грижа, в които се лекуват около 80% от пациентите с болестта. Другите 20% посещават по-малки. И на двете места работят квалифицирани специалисти, които могат да предложат оптимално лечение на страдащите от хемофилия. 
 
- Има ли достатъчно млади кадри във Вашата болница, които се интересуват от лечението на пациенти с хемофилия?
 
Много е важно да се ангажират младите хора с тази област, те да трупат опит в лечението на хемофилия, да се усъвършенстват и имат бъдеще в специализираните центрове. Не е толкова лесно обаче да гарантираме, че те ще продължат работя в тях, защото много малко са кадрите, които наистина се интересуват от хемофилията. Така че, трябва да работим много по това да мотивираме младите лекари да работят в тази област. 
NEWS_MORE_BOX
 
- По време на Вашата лекция казахте, че благодарение на иновациите все повече хора са диагностицирани и водят нормален живот. Какво ще посъветвате родителите на деца с хемофилия, които тепърва ще се лекуват?
 
Моят съвет е, ако имат възможност, да започнат профилактично лечение колкото се може по-рано. Децата могат да живеят нормално, без родителите им да бдят над тях всеки ден, ако се занимават с ежедневни дейности, чрез които да заякнат мускулите им. По този начин те ще имат здрави стави и няма да са по-различни от другите деца на тяхната възраст. Разбира се, не бих препоръчал на пациентите с хемофилия да тренират екстремни спортове, а по-скоро тези, които ще допринесат за здравето на техните стави. Такива са плуване, колоездене, тенис на маса. 
 
- Велоучилището във Валенсия е едно чудесно място, където децата с хемофилия да спортуват. Харесва ли ви идеята на испанеца Пау Мартинес?
 
Да, той мотивира децата да карат велосипед редовно, което е отлично. Планинското колоездене е малко по-различно,  за него се изисква повече сила. Като цяло всеки спорт е полезен за децата, но колоезденето има голямо значение за тези, болни от хемофилия, за да могат да растат без онази свъхзащита от семейството.