Проф. д-р Досю Досков, д.м.н., е легенда във фониатрията (науката за гласа). Стотици от най-известните певци и артисти са минавали и продължават да минават през неговия кабинет. И така вече 48 години. От толкова години той работи и преглежда в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Има зад гърба си над 4000 операции на гласните връзки като в 85% от тях е успял напълно да възстанови гласа на пациента.

След пенсионирането си като началник на Отделението по заболявания на гласа и гласова рехабилитация, проф. д-р Досков преглежда пациенти в МДЦ „ИСУЛ – Царица Йоанна“. Казва, че основният контингент от болни продължават да са представителите на гласово-речевите професии (певци, актьори, учители, свещеници), но никога не връща и други хора, които имат нужда от консултация с ларинголог-финиатър. Разговаряме за най-честите причини, които водят до загуба на глас и в кои случаи това може да се окаже опасен симптом. 

 


 - Проф. д-р Досков, Вие сте един от малкото специалисти в България, които се занимават с проблемите на гласа. Какви са основните причини за загуба на глас?


Ако говорим за доброкачествена патология при гласово-речевите професии, основната причина е неспазване на хигиена на гласа. При певците е много важно гласовият педагог да определи точно диапазона и да няма насилствено разширяване на този диапазон. Друго, което е много важно – никога да не се пее, дори при наличието на една обикновена хрема. При нежния пол по време на цикъл, първите 1-2 дни, да няма претоварване на гласа. Задължителни почивки. При 30-40 минути пеене, поне 10-ина минути задължителна почивка, а не както е при учителите, които 2-3 часа нон стоп говорят, надвикват учениците. Затова учителките са най-засегнати, тъй като всеки ден по много часове говорят, но никой, за разлика от НАТВИЗ и Консерваторията, не ги учи как да дишат правилно, как да фонират правилно, как да резонират правилно. Те натоварват много гласните си връзки. 
Почти всички чалга певици са ми пациенти, защото не спазват никаква хигиена на гласа. Голяма част от естрадните изпълнители също са минавали през моя кабинет. Наскоро имаше бенефис на бившия съпруг на Кристина Димитрова – Агент Тенев. 95% от участниците в бенефиса са ми били пациенти, но няма да ви кажа имена – въпрос на професионална етика. Най-малко пациенти имам сред оперните изпълнители.

 

- Те ли са най-дисциплинирани?


Те най-много се грижат за гласа си, защото при тях гласът е най-важен.

 

- Какви са другите причини човек да има пресипнал глас или да го загуби напълно?


Друга голяма причина за загубата на глас могат да бъдат изпаренията от всякакъв характер – тютюнев дим, задименост, повишено количество прах, различни химични съединения.
Вирусите и бактериите също могат да оказват влияние.
Има още една, много важна група причини – това са т.нар. болести на съвременната цивилизация - алергиите и ГЕРБ (Гастро-езофагеална рефлуксна болест). ГЕРБ действа както цигарите – като се върне солната киселина обратно в гърлото докато човек спи, стига до задните отдели на гласните струни и причинява ларингит от химичен произход. Основните оплаквания в този случай са не толкова свързани с гласа, колкото с усещането за чуждо тяло в гърлото и много трудно отделяща се, лепкава храчка. Много от тези пациенти, остават изумени, защото идват на консултация с ларинголог, но всъщност се оказва, че проблемът им е гастро-ентерологичен. Сигурно няма да повярвате, но около 30% от ларингитите се причиняват от рефлуксна болест.
За съжаление понякога проблемът с гласа е причинен от ракови или предракови състояния.

 

- Кога дрезгавият глас трябва да ни притеснява?


Основен симптом при рака на гласните връзки е дрезгавият глас. Когато той с или без лечение не се възстанови за 2-3 седмици, задължително трябва да се потърси консултация с ларинголог, тъй като тази патология е на 5-6 място сред злокачествените заболявания при мъжете. Аз вече имам професионална деформация. Като пътувам в градския транспорт и усетя дрезгавина в гласа на човека до мен, задължително го питам откога му е дрезгав гласа и го съветвам да посети ларинголог. Правени са проучвания: вземат 40 от най-запалените фенове на футболно дерби и им правят пълен анализ на гласа преди да влязат на мача. Викат 2 часа и при 40% от тях установяват преходна дрезгавост, която отминава, но при 8 случая се констатират възли и кръвоизливи на гласните връзки. Само от 2 часа викане. Затова и загубата на глас не е безобидно нещо.
Дрезгавината на гласа може да е придружена от усещане за чуждо тяло или пък трудност при изкашляне, което вече е червена лампичка. В по-напредналите случаи може да се появи затруднено гълтане или дишане. Това вече означава, че има авансирал тумор.
Проблемът е, че в повечето случаи хората като им се промени гласа търсят причината в настинка, мъжете се оправдават, че са пили студена бира, но истината е, че това може да е тревожен симптом.

 

- А Вие, с Вашите 48 години опит, можете ли само като чуете един пациент да прецените какво му е?


До голяма степен, да. Един от най-великите български лекари – проф. д-р Киркович има книга, която се казва „Клиничният поглед“. Още като влезе пациентът, ако лекарят е внимателен, може много неща да разбере за състоянието му. Сега младите лекари масово пропускат анамнезата – разпита на пациента. При правилно снета анамнеза в голяма част от случаите можеш да откриеш причината за заболяването, за да лекуваш ефективно следствието от него. Дрезгавият глас е симптом, но за нас, лекарите е важно как е настъпил – внезапно или не. 

 

- Защо?

 

Защото причината може да бъде и нещо толкова странно като стресът. Навремето при силното земетресение във Вранча беше докладвано, че има 19 жени – и нито един мъж – които напълно са си изгубили гласа. Те шепнеха в резултат на стреса – загубили близки, къщи. Гласът е много фин индикатор на емоционалното състояние на човека. Чували сте за състоянието „сценична треска“. Има такива случаи – великолепен актьор, млад, на генералната репетиция всичко е наред и изведнъж на представлението като види публиката пред себе си и му изчезва гласът.
Затова е важно да се разпита пациента как е настъпила загубата на гласа – постепенно – което говори за органична патология, или внезапно – най-често в резултат на емоция или стрес.

 

- Има ли и инструментални изследвания, с които може да се прецени каква е причината за дрезгавия глас?


Естествено. Гласовият апарат се гледа отгоре до долу. Може да се направи отоскопия, риноскопия, фарингоскопия, ларингоскопия. Има и едно специализирано изследване на гласните връзки – стробоскопия, което се прави на малко места в България, едно от тях е УНГ клиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Това изследване проследява как се движат гласните струни. Има и апарати, които изследват качеството на гласа – сонографи, фонетографи. Това са вече специализирани методи за гласов анализ. Например в криминалистиката така откриват телефонните терористи. Причината – качествата на човешкия глас са четири: тонов диапазон, силов диапазон, издържливост и тембър. Тембърът е постоянна величина, която зависи от резонаторите и за разлика от дактилоскопията (пръстовите отпечатаци), които с пластична операция могат да бъдат променени, тембърът няма как да бъде променен никога.