На 29 октомври отбелязахме Световния ден на хората с псориазис. Псориазисът е хронично автоимунно възпалително заболяване, което засяга 125 милиона души по света. В България болните от псориазис са над 280 000. Стартира кампания обхващаща 20 болници в цялата страна под надслов „Какво става под кожата Ви?“.
 

Проф. д-р Снежина Василева е ръководител Направление по автоимунни булозни заболявания в Клиниката по кожни болести в УМБАЛ "Александровска". Тя е преподавател в катедрата по дерматология и венерология на Медицинския университет в София. Автор е на над 180 статии в научни списания и сборници у нас и в чужбина. Има участия в 20 монографии и учебници, предимно в чужбина и е главен редактор е на 2 монографии в САЩ. Участвала е в написването на 4 учебника по дерматология. По повод Световния ден на хората с псориазис – 29 октомври, проф. Василева обяснява спецификите на заболяването и какви са възможностите за неговото лечение. 

 


 

- Проф. Василева, какво представлява псориазисът?

 

Псориазисът е много неприятно за пациентите заболяване, което засяга до 3% от населението и е за цял живот. Все още не е разгадана напълно неговата патогенеза, съответно лечението все още е въпрос на проучвания и предизвикателство в практиката на дерматолога. През последните години се наложи становището, че псориазисът не е само заболяване на кожата, а e и системно заболяване. Когато бях млад лекар и се учех на дерматология, на псориазиса се гледаше като на чисто кожна болест. Сега псориазисът се смята за системно, възпалително заболяване на целия организъм, което съответно изисква системен подход.

 

- Как се проявява заболяването? 

 

Псориазисът е вид дерматоза, при която по кожата на болните се появяват зачервени и лющещи се плаки и обриви. Заболяването засяга различни участъци от кожата. Много често започва от окосмената част на главата, от скалпа, подобно на пърхот, със зачервени полета, отделящи обилно люспи. Съпровожда се с отделни плаки по  тялото, обикновено в местата, подложени на триене – лакти, колене, седалище, гръб. Такава е клиничната картина при две трети от пациентите с псориазис. 


Има и значително по-тежки форми на заболяването – когато плаките са с по-големи размери и обхващат обширни площи от кожата. Има случаи, в които те покриват и 100% от повърхността на кожата – така нареченият еритодермичен псориазис. Впрочем, дори и да е засегната малка площ от кожата, ако става въпрос за откритите части – ръцете, лицето, това е голям проблем за пациентите – от малки деца до възрастни. 

 

Има и пустулозен псориазис – с гнойни обриви (пустули). Обръщам внимание, че това не са бактериални обриви, че не са заразни. 

Най-тежката форма на псориазиса е псориатичният артрит, който протича с възпаление на ставите.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Нова тенденция е увеличаване случаите на нокътен псориазис – ноктите са набраздени, с точковидни вдлъбвания и започват да приличат на напръстници. Нокътните промени са ранен предвестник на ставното засягане, на псориатичния артрит.

 

- Какви са причините за отключването на псориазиса?

 

Етиологията още не е изяснена, но доста брънки от патогенезата са ясни. По генетични причини и под въздействието на фактори от околната среда – стрес, медикаменти, механична травма, друго заболяване, се отключва възпалителна каскада в целия организъм, която причинява заболяване на кожата, на ставите, на сърдечно-съдовата система (исхемична болест на сърцето), на щитовидната жлеза, метаболитен синдром, затлъстяване, диабет тип 2, депресия. Сред причините за отключване на псориазиса могат да бъдат и повишена консумация на алкохол, тютюнопушене.


Фактори, които ускоряват рецидивиране на заболяването, са емоционален стрес, хормонални промени, инфекции на горните дихателни пътища и ангини, особено при децата. Със стрептококовите инфекции се свързва особена форма на псориазиса. 


В протичането на псориазиса има подчертана сезонност, климатични фактори. От студа през зимата кожата измръзва, намалява се омазняването и това обостря проявите на псориазис. 

 

Медикаменти за нервнопсихични проблеми, литиеви препарати, бетаблокери за лечение на аритмия и хипертония, синтетични антималарици, като някои тетрациклини, също могат да отключат псориазис. 

 

- Има ли проблем за неговото ранно диагностициране?

 

Псориазисът се дигностицира лесно по клиничния вид на лезиите. Разбира се, правим и биопсия, с която подкрепяме диагнозата. Прилагаме клиничен, хистологичен и когато е необходимо, имунологичен критерий. Правим и лабораторни изследвания, които показват какво е системното засягане.

 

- Има ли рискове, ако не започне навременно адекватно лечение?

 

Както и при всички заболявания, колкото по-скоро започне лечението, толкова по-добре. Така ще се предотврати общото засягане на организма. Различна е прогнозата при различните възрастови групи. При около 40% от пациентите псориазисът започва в детско-юношеска възраст. Пикът на отключване на заболяването при останалите пациенти е на 40 – 50 години. Генетичното предразположение е по-характерно за болестта, която започва в ранна детска възраст. Редица проучвания са установили, че колкото по-рано започне лечението, толкова ще се забави настъпването на ставни или други усложнения.

 

- Много пациенти се самолекуват с различни, уж природни средства. Какво е съвременното лечение на псориазис и колко ефективно е то?

 

Ние не лекуваме само кожната болест, а цялостната възпалителна каскада. Съвременното лечение на псориазиса се подчинява на определен аргоритъм. При по-лекия, плакатния псориазис, започваме лечението с локални средства, които потискат възпалението и пролиферацията (прекомерно бързото делене) на кожните клетки и обикновено това има ефект. Фототерапията също е ефективен метод за лечение, но се прилага строго дозирано при децата, тъй като може да настъпят увреждания от ултравиолетовите лъчи. При по-тежък псориазис, със засягане на по-голяма площ от кожата или на видимите части, което влияе зле на самочувствието на пациента, включваме системна терапия. Част от нея е лечението с класически средства - цитостатици, които потискат възпалителните процеси. В това лечение се включват и аналозите на витамин А, т.нар ретиноиди, но то има токсичност и се използва само за кратък период от време.

 

Най-новото лечение, което се прилага по целия свят, е с биологични медикаменти. Те са революция в лечението на псориазис, защото освобождават пациента от необходимостта да маже кожата си ежедневно с локални средства, а и защото му спестяват страничните токсични ефекти на цитостатичните медикаменти. Когато се направи правилен избор на биологичен медикамент, на пациента се осигурява отлично качество на живот, съпоставимо с качеството на живот на здрав човек. Биологичните средства са изключително удобни за приложение. Има възможност пациентите да се обучат и сами да си ги прилагат – или всяка седмица, или на две седмици, или по-рядко. 

 

- Разработват ли се принципно нови методи на лечение? Развива ли се медицинската наука в това направление?

 

Медицинската наука открива все нови и нови биологични средства, които са насочени таргетно към блокирането на даден рецептор или даден цитокин (вид имунна клетка). Най-общо те атакуват различни фактори за патогенезата на псориазиса, различни медиатори на възпалението, за да стигнат до най-мъничката молекула, която играе роля за възникването на заболяването. Колкото по-тясно таргетирано е лекарството, толкова то е по-ефективно.