366 милиона души по света страдат от диабет, обяви проф. Жан-Клод Мбаня, президент на Международната диабетна асоциация (IDF), при откриването на конгреса на Европейската асоциация за изучаване на диабета в Лисабон на 12 септември. Според последните анализи на асоциацията за честотата, смъртността и разходите за хора над 20-годишна възраст със захарен диабет по света, данните са повече от тревожни - вследствие на диабета настъпват 4,6 милиона смъртни случая годишно; за лечение и грижи за диабета се изразходват 465 милиарда щатски долара. Тези цифри надхвърлят прогнозите, направени по-рано и потвърждават извода, че честотата на диабет след населението в глобален мащаб непрекъснато нараства.


До откриването на инсулина през 1921 г. очакваната продължителност на живота след поставяне на диагнозата е само 1,2-2,9 години. Днес прогнозата е много по-благоприятна, което според научната общност се дължи на напредъка в грижите за диабетно болните.


Според Американската диабетна асоциация средната очаквана продължителност на живот при хората с диабет тип 1, чиято диагноза е поставена в периода 1965-80 г., е 68,8 години.


Разликата между очакваната продължителност на живота при здрави хора и диабетици вече е само 3,6 години (това се отнася за случаи, установени в периода 1965-80 г.), докато преди това е възлизала на 18 години (за случаите на диабет открити в периода 1950-64 г.).


Значително се подобрява и терапията на диабетно болните деца.