Очите са много чувствителен орган. Те реагират незабавно, ако нещо не е наред с тях. Много често причина за заболяванията на очите е дразнещото влияние на околната среда, което в крайна сметка води до възпаление.

 

Произходът на някои заболявания не е съвсем изяснен. Пример е катаракта. За появата на пердето на очите има редица фактори, чието продължително и едновременно действие водят до помътняване на лещите. В повечето случаи катарактите са възрастово-зависими, но може и да се получат вследствие на травма на окото, диабет, тютюноушене, лечение с кортикостероиди, радиоактивно лечение и други.


 

При редица заболявания може да няма болка, когато се появи проблем с очите, но при други тя е на лице. Когато забележим, че нещо не е наред с очите ни, трябва веднага да отидем при специалист офталмолог. Грешно е разбирането за самолечение. Много хора смятат, че капейки „някакви” капки, без да знаят състава им и дали са подходящи за тяхното заболяване, не е опасно. Когато се използват неподходящите медикаменти може да се стигне до задълбочаване на симптоматиката, до резистентнст или хронифициране на даденото заболяване.

 

При прегледа лекарят ще погледне очите под биомикроскоп. Това е уред, чрез който се оглеждат в най-големи детайли, както външните очни структури, така и очните дъна - състоянието на макулата (частта от ретината, благодарение на която четем, определяме формата на предметите и цветовете около нас), папилата (мястото, където се формира зрителният нерв преди да напусне очната ябълка), на кръвоносните съдове и стъкловидното тяло (желеподобната материя, изпълваща очната ябълка).

 

Преумората на очите е проблем на всеки втори човек. Главоболието, зачервените очи, недоброто фокусиране или размазване на близки и далечни предмети са все резултат от дългите часове, прекарани във вършене на една и съща дейност или в неблагоприятни за очите ни условия - най-често това е работа с компютър (или игри на компютър), четене, писане, работа на изкуствена светлина и др. Много от хората не си дават сметка колко вредни са условията, при които извършват ежедневната си работа.

 

Ако се прилага павилната хигиена на очите при работа, всички тези неприятни усещания ще се избегнат - ако работим на компютър е хубаво на всеки час да изместваме поглед за 5-10 минути и да гледаме в далечината, ако сме на изкуствено осветление по възможност да излизаме на естествена светлина за малко и др. Едни от най-често срещаните симптоми са: зачервените, очи, сълзенето, сърбежът, подуването на клепачите, появата на секрет.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Конюнктивитът е заболяване, което включва в своята клиника посочените симптоми. Лесно се предава от човек на човек чрез общи кърпи и тоалетни принадлежности, неизмити ръце. Първоначално може да засегне едното око, тъй като е силно заразен, след време е възможно да се предаде на другото. С конюнктивит можем да се заразим навсякъде - у дома, на работното място, в градския транспорт.

 

Има различни видове конюнктивит - вирусен, бактериален, алергичен и др. Успешното лечение зависи от правилното определяне на причинителя. Третирането е продължително и е хубаво пациентът да измива ръцете си при всеки допир с очите си, за да избегне предаването на здрав човек.

 

Все по-чести стават и случаите на хора, засегнати от синдрома на сухото око. При него липсата на овлажняване на очите води до чувство за чуждо тяло в окото, глождене, нужда от разтъркване на очите, за да се фокусира. Причини могат да са: околната среда, възрастта, хормонални проблеми, автоимунни заболявания, лекарства, употреба на контактни лещи. Понякога е възможно този синдром да бъде сбъркан с друго заболяване на очите като инфекции и алергии. Офталмологът ще определи кои овлажняващи средства са най-подходящи при конкретния проблем.