Прищипването на нерв може да се получи при всяко едно време на денонощието и дори при безобидни действия.


Всеки натиск, приложен върху нерв от съседна тъкан, би предизвикал дразнене и прекъсване на функцията му с последствия, които могат да варират от тъпи и силни болки до загуба на чувствителност под мястото на притискане. Прищипването може да се развие по много начини. То може да бъде усложнение от бременност, нараняване, стереотипия в движенията, ставни болести и други. Най-уязвими са периферните нервни влакна, които преминават над изпъкналите кости, по повърхността на тялото. Това прави уязвима на практика всяка една зона в човешкото тяло.


Най-честите обекти за прищипване са срединния, лакътния и лъчевия нерв на горния крайник, които се разполагат по ръката от рамото надолу. Другите често засягани нерви са тези в бедрата, които се простират от таза към колената, в стъпалата и нервите в междупрешленовите пространства на гръбначния стълб. Друг особено чест обект за нервно притисване е перонеалния нерв, който се разполага по външната странична зона на подбедрицата. На практика всеки човек поне веднъж седмично притиска този нерв и получава изтръпване или загуба на чувствителност в крайника след неудобна поза на седене или прекръстосване на крайниците.В много редки случаи лечението може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Повечето хора споделят, че симптоматиката отминава веднага след премахване на външното дразнене върху нерва. В някои случаи, като бременност и затлъстяване обаче, дразненето върху нерва е хронично и това може да доведе до неговото много тежко увреждане, което може да наложи лечение в продължение и на няколко месеца. Съществуват и случаи, при които се развива много тежка компресия върху нерва, която води до неговото прекъсване в аксонните вериги. В тези случаи увреждането е завинаги и се развива най-често след тежки травми в областта на крайниците или гръбнака.

 

Кои са основните симптоми при прищипване на нерв?

Основните симптоми са поява на болезненост, мравучкане и изтръпване на част от тялото, като най-често се засягат крайниците. Появява се също така пробождаща, пареща или разкъсваща болка в мястото на засегнатия нерв с тъпа болка по естествения му ход.

NEWS_MORE_BOX

 


Друга възможна клинична находка е появата на слабост в дадена област на засягане. Развива се впоследствие атрофия на мускулатурата, поради обездвижване, така че едната ръка или крак могат да станат с времето по-тънки от другите.


В основата на терапията стои правилната рехабилитация. Ежедневното раздвижване в зоните на засегнатите стави подсигурява радикална декомпресия на нерва и спомага за неговото по-бързо възстановяване. При пациентите с по-сериозни увреждания и оплаквания може да се предпишат кортикостероиди и при хронична болка амитриптилин или трициклични антидепресанти, които облекчават болковия синдром. Такъв е случаят при нервна болка провокирана от дископатия на гръбначния стълб.


Специалистите съветват в комплект с правилната рехабилитационна и медикаментозна терапия да се приемат витамини В-комплекс, с основното преобладаване на витамин В 12. Също така важно е с храната да се приема повече калций от натурални млечни храни – сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко.


Според специалистите по алтернативна медицина особено добър ефект при възстановяване на компресиран нерв има арника. Тя действа значително бързо и категорично намалява симптомите и оплакванията на пациентите, когато болките в гърба се дължат на някакво нараняване. Специалистите по билково лечение допълват, че сибирският женшен, американският шлемник и жълтият кантарион също биха спомогнали за отбъбване на травмирания нерв и по-бързото възстановяване от неприятното състояние.