Горещите летни следобеди може да ни се струват безкрайни. Понякога имаме усещането, че се влачим по трасето на живота като парцали без капка енергия. В други случаи пък рязко ни прилошава и причернява. И двете ситуции е възможно да се дължат на ниско кръвно. Нима е възможно дори младите, активни и толкова заети хора да се затрудняват да следват натоварения си график през най-топлите дни? Защо говорим за ниското кръвно през лятото, има ли полза от него и как да си помогнем?

 

Кръвта като инструметн на терморегулацията


Кръвта е нашето гориво. Циркулацията ѝ в тялото ни е най-важното условие за съществуването ни. Спре ли да се движи кръвта за повече от няколко минути, животът се преустановява. Кръвното налягане е първото, което би проверил спешен медицински екип в случай на пациент, изпаднал в безсъзнание.

 

Да, кръвта пренася кислорода до всички тъкани в тялото ни и изнася отпадните продукти от там. Наред с това обаче, тя изпълнява и множество други функции. В състава на кръвта влизат и част от имунните клетки, които ни предпазват от инфекции, а също така и хормони и други фактори, имащи отношение върху регулацията на ендокринните жлези и целия организъм. Още една от дейностите на кръвта е и в терморегулацията на организма.

 

Докато в описаните горе функции кръвта има малко или повече активна роля, то що се касае регулацията на телесната температура тя е по-скоро пасивна. Случвало ни се е да напръскаме с вода нагорещен предмет или повърхност в опит да отнемем част от топлината му - е, кръвта също е течност. Втори навик, за който не си даваме сметка - колкото по-широка е чашата ни, толкова по-бързо ще изстине чаят, и, разбира се, обратното. Съответно колкото по-голяма е повърхността на топлата течност, толкова по-бързо ще настъпи топлообменът. Тези прости физични закони важат в пълна степен и за човешкия организъм.

 

Когато организмът се стреми да се "освободи" от "излишната" топлина, натрупана в него, той използва своите механизми за терморегулация. Един от тях е именно периферната вазодилатация - това ознчава разширяване на повърхностните, подкожно разположени кръвоносни съдове. По този начин кръвта, идваща от центъра на тялото, увеличава своята повърхост, с която контактува непряко с въздуха около нас. По-този начин по-ефективно се отдава топлината.

 

Вазодилатация и ниско кръвно - каква е връзката?

Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб. Знаем, че нормалната му стойност е 120/80 mm Hg. Разбира се, съществуват вариации - някои хора живеят с по-ниско, а други - с далече по-високо кръвно.  За пациент с хипертония рязкото спадане на кръвното до 120/80 би могло да е опасно. За това стойностите на кръвното налягане не трябва да се разглеждат индивидуално и като абсолютни, а да бъдат съобразени с личните особености на пациента.

 

Кръвното налягане зависи от два основни фактора - силата, с която сърцето ще изпомпа кръвта и съпротивлението, което ще я посрещне. Контрахирани, стиснати съдове, създават високо съпротивление и напротив - дилатираните, разширени съдове (каквото се случва при терморегуалцията за топло време!) водят до ниско съпротивление. Още един важен фактор е и количеството на кръвта – колкото повече е тя, толкова по-високо е кръвното и обратното. За това и храненето с прекалено солена храна повишава артериалното налягане, тъй като се повишава обема на кръвта, за да се запази солевия баланс.

 

Ето защо през топлото време, когато организмът се опитва да се охлади, той прибягва до вазодилатацията и това може да стане причина за ниско кръвно. Не само това, ами и за този процес допринася и друх меганизъм на терморегулация – изпотяването. Изпарението на потта от тялото има охлаждащ ефект и ефективно допринася за поддържане на оптималната телесна температура. При прекалено гореща среда обаче изпотяването е обилно и е възможно да изгубим значимо количество течности.

 

Сега е лесно да разберем, защо в най-топлото време задружното действие на вазодилатацията и изпотяването водят то понижаване стойностите на кръвното налягане.

 

Как да реагираме?

Симптомите на ниското кръвно могат да включват лесна уморяемост, отпадналост, сърцебиене, причерняване, трудна концентрация, главоболие, жажда и замъглено зрение.

 

Освен ако не става въпрос за загуба на съзнание или пък пациент със сериозни придружаващи заболявания, описаната ситуация може да бъде преодоляна и не изисква лекарска помощ.

 

Най-важното е да можем сами да се погрижим веднага за себе си или своите близки, за да избегнем неприятни усложнения или инциденти поради преумора. Ето как:

 

•    Спрете и си починете


Ако усетите, че ви прилошава или ви е замаяно, просто се спрете за десетина минути, седнете на прохладно и сенчесто място и си отдъхнете. Задачите ще трябва да почакат малко.


•    Вдигнете краката си нависоко


Това подпомага връщането на кръвта от долните крайници. Най-добре е, ако може да полегнете, ако имате тази възможност.


•    Не забравяйте течностите


Ако сте обезводнени, не се спирайте единствено на чистата вода. За да я задържите в себе си е нужна и сол. Ако не разполагате с айрян или нещо такова, може и просто да изпиете чаша вода с разтворена в нея лъжичка сол.