Какво представляват мускулните крампи на краката?

Мускулните крампи на краката през нощта са често срещано състояние, предизвикващо болезненост, особено в по-късна възраст, и оказват значително влияние върху качеството на живот, като засягат най-вече съня.

 


Последните данни сочат, че терапията с диуретици и дългодействащи бета-агонисти предразполагат към крампи на краката. Съществуват противоречиви доказателства относно ефикасността на профилактичните упражнения за разтягане за предотвратяване на спазмите.

 

Хининът остава единственото лекарство, което доказано намалява честотата и интензивността на крампи на краката. Въпреки това, степента на полза от хинина е скромна, а рисковете от неговия прием включват редки, но сериозни имуно-медиирани реакции и други странични ефекти, особено при по-възрастни лица. Лечението с хинин трябва да бъде ограничено и да бъде приложено само при пациенти с тежки симптоми.

С какво се характеризират мускулните крампи на краката?

Мускулните крампи на краката имат три диагностични критерия:

  • Болезнено усещане в крака или стъпалото, свързано с внезапно, неволно мускулно стягане, което показва силно мускулно съкращение;
  • Болезнените мускулни контракции се появяват по време на легнало положение, въпреки това те могат да възникнат, както в будно състояние, така и по време на сън;
  • Болката се облекчава чрез силно разтягане на засегнатите мускули, като по този начин се освобождава контракцията.

За разлика от нощните крампи на краката, мускулните крампи, дължащи се на невромускулни или системни заболявания, е по-вероятно да се появят през целия ден или да включват други части на тялото. Например, докато по-голямата част от спазмите се случват през нощта и засягат прасците, спазмите при пациенти с амиотрофична латерална склероза често се локализират в дисталните малки мускули на пръстите на краката или в пръстите на ръцете. Крампите при амиотрофична латерална склероза са главно предизвикани от движение и се появяват както през деня, така и през нощта. Други видове мускулни крампи възникват в специфични ситуации, например след интензивни упражнения или при диализа.

Какво е разпространението на мускулните крампи на краката?

Докато крампи на краката могат да се появят на всяка възраст, те са по-често срещани и в много случаи по-тежки в по-късна възраст. В проучване, включващо 233 души на възраст 60 или повече години, почти една трета от участниците са имали крампи в покой през предходните 2 месеца, включително половината от лицата на възраст 80 години или повече, 40% са имали крампи повече от три пъти седмично и 21% са описали симптомите си като много тревожни.

 

Друго проучване, включващо 350 пациенти в напреднала възраст, е установило, че 50% от участниците са имали спазми в покой, като 20% съобщават за симптоми в продължение на 10 години или повече, въпреки че много от тях не са докладвали симптомите на своите лекари. Повечето проучвания отбелязват, че нощните крампи са по-чести при жените, особено при по-възрастните жени.

 

Нощните крампи на краката могат да имат голямо влияние върху качеството на живот. В допълнение към дистрес, причинен от болка, лицата, които изпитват чести спазми също съобщават за повече нарушения на съня, по-лошо качество на съня и повече сънливост през деня.

Защо възникват мускулни крампи в напреднала възраст?

Свързаната с възрастта загуба на моторни неврони, която е по-изразена в краката, отколкото в ръцете, е често срещана в по-късна възраст и може да допринесе за предразположеността към крампи на краката при по-възрастните лица. Тази теза е подкрепено от проучване, включващо предимно по-възрастни пациенти. При лицата, изпитващи крампи през нощта, са били наблюдавани по-ниски резултати при измерването на силата на мускулите на долните крайници, отколкото при лицата без крампи. Фактори, като скъсяване на сухожилие в по-късен етап от живота и период на продължителна неподвижност, също могат да повишат нервната възбудимост и да допринесат за развитието на крампи.

Кои състояния и лекарства са свързани с появата на мускулни крампи на краката?

Въпреки че нощните крампи са идиопатични, при повечето лица се съобщава за голям брой потенциални етиологични фактори (причини и условия за възникване). Крампите са слабо дефинирани и е възможно да бъдат объркани с други състояния, причиняващи симптоми, засягащи краката. Като се има предвид голямата честота на крампите, асоциациите с други често срещани състояния е много вероятно да са възникнали случайно.

 

Възможни причини за появата на мускулни крампи:

  • Метаболитни нарушения – чернодробна недостатъчност, хронично бъбречно заболяване, захарен диабет, хипотиреоидизъм, хипоадренализъм;
  • Нарушения на водно-електролитния баланс в тялото – хипокалиемия, хиперкалиемия, хипокалциемия, хипонатриемия, хипомагнезиемия, хемодиализа, остър обемен дефицит;
  • Неврологични нарушения – болест на моторния неврон, невропатия, радикулопатия, сензорна невропатия на малките влакна, болест на Паркинсон, множествена склероза;
  • Други състояния – дефицити на витамини, засилена физическа активност, консумация кафе, периферна съдова болест, хронична венозна болест (ХВБ), обструктивна сънна апнея.

Медикаментите, които най-често се свързват с развитието на мускулни крампи, са диуретици, статини и инхалаторни дългодействащи бета 2 агонисти (LABA), ацетилхолинестеразни инхибитори, морфин, циметидин, пенициламин, антиретровирусни средства, невролептици.

 

Въпреки че неврологични състояния като болестта на Паркинсон и множествената склероза могат да бъдат свързани с появата на крампи, може би в резултат на гръбначно нарушение или неподвижност, крампите са особено свързани с нарушения, засягащи долните двигателни неврони. Крампите са често срещана ранна характеристика на болестта на моторните неврони (необичайно състояние, което засяга мозъка и нервите) и се срещат при над 60% от лицата с полиневропатия.

 

Референции:
1. El-tawil S , Musa TAl, Valli H, Lunn MPT, El-tawil T, Weber M. Quinine for muscle cramps (Review)
2. Blyton F , Chuter V, Burns J. Unknotting night-time muscle cramp: a survey of patient experience, help-seeking behaviour and perceived treatment effectiveness
3. Hawke F , Chuter V, Burns J. Impact of nocturnal calf cramping on quality of sleep and health-related quality of life
4. Oxford Academic. A review of nocturnal leg cramps in older people