Коремната болка е един от най-често сращените симптоми в спешната медицина. Сред причините за коремната болка могат да са: метеоризъм, нарушено храносмилане и киселини, мускулни болки при физическо натоварване, които практически са безоапасни и отшумяват без лечение. Други заболявания обаче изискват своевременна консултация със специалист - коремен хирург или гастроентеролог.

 

Коремната болка може да бъде класифицирана в три основни категории - остра, хронична или прогресираща. Локализацията на болката и характерът на болката са от основно значение при съставянето на диференциална диагноза и последващ план за действие.


 

Острата коремна болка има рязко и внезапно начало и може да продължи от няколко часа до няколко дни.

 

Хроничната болка се характеризира с интермитентни епизоди. Тези периоди на активизиране могат да траят от няколко седмици до няколко месеца, дори и години. Някои хронични заболявания могат да предизвикат появата на прогресираща болка, което налага своевременна диагностика.

 

Най-честите причини за появата на остра коремна болка са обект на диагностика от спешни лекари, коремни хирурзи и гастроентеролози. Най-често диагностицирани са дисекация на аневризма на абдоминалната аорта, апендицит, холангит, холецистит, цистит и много други.

 

Причините са различни и състоянията понякога представляват трудност за диагностика. Симптомите могат да варират от леки до средни, интермитентни, без влошаване в силата и характера на болката. Най-честите причини за такава болка могат да бъдат - целиакия, ендометриоза, функционална диспепсия, холедохолитиаза,  ГЕРБ и други, които може да откриете във видео материала.

 

Прогресиращата коремна болка е постоянна, а силата и характерът на болката могат да се влошават във времето. Може да протича и с други симптоми, като загуба на тегло, световъртеж, обща слабост и други.

 

Някои от изследванията, които може да се проведат веднага в спешно отделение са: кръвни изследвания, като ПКК, биохимия и други, урина, витални показатели, ехограф, рентген и компютърен томограф.

 

При някои състояния и симптоми навременната консултация е задължителна. Такива са например: силна режеща болка в корема с внезапен произход, фебрилитет, ректално кървене и много други.

 

Лечението на тези състояния изисква специфичен подход и диагностика спрямо индивидуалните нужди на пациентите.

 

Повече за причините за коремната болка можете да чуете от видео материала...