Гастродуоденалната язва може да се дължи на инфекция с Helicobacter pylori или употребата на медикаменти, които водят до намаляване на здравината на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Обикновено дискомфортът настъпва след хранене, тъй като се повишават нивата на стомашните киселини след консумация на храна.

 

Язвите навлизат в дълбочина на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника. Размерът им може да е различен - от няколко милиметра до няколко сантиметра. Те могат да се появят на всяка възраст, дори още в детството. Понякога язвите са резултат от усложнение на гастрита.


 

Язвите се образуват при нарушения в нормалните защитни механизми, които осигуряват възстановяване на лигавицата на стомаха или дуоденома, което повишава податливостта на лигавицата към стомашните сокове. Най-честите причини са инфекцията с Helicobacter pylori и приемът на нестероидни противовъзпалителни. Инфекцията с хеликобактер е причината за  50-70% от случаите на язва на дванадесетопръстника и 30-50% от случаите на язва на стомаха.

 

При тютюнопушене има повишен риск от развитие на язви. Те, обаче, зарастват по-бавно и имат повишена склонност къв рецидивиране. Въпреки че алкохолът увеличава производството на стомашна киселина, умерената консумация не води до усложняване на язвите, нито до забавяне на тяхното оздравяване. Стресът в ежеднвевието е рисков фактор за развитие на язви. Съществува и рядка форма на гастродуоденална язва - вид раково заболяване, което е свързано с повишено отделяне на хорома гастрин, който води до повишено образуване на стомашни киселини. Това е синдромът на Zollinger-Ellison. Симптомите на злокачествените язви са сходни с тези на доброкачествените такива.

 

Въпреки това, язвите, които представлят преканцерози и имат потенциал за малигнена трансформация, нямат добър терапевтичен отговор при употреба на конвенционалната терапия за дорбокачествени язви. Установено е, че при 50-60% от деацата, засегнати от дуоденална язва, се наблюдава семейна предразположеност. Някои проучвания са показали, че инфекцията с H. Pylori се предава между членовете в едно и също семейство и това увеличава риска от развитие на язва.

 

Симптомите на гастродуоденалната язва могат да са различни в зависимост от нейната локализация и възрастта. Например при децата, пациентите в напреднала възраст или тези, при които язвата се дължи на прием на нестероидни противовъзпалителни средства, понякога дори може да липсват симптоми.

 

Най-честият симптом на гастродуоденалната язва е умерената до по-силна болка в горната част на корема. Тя се локализира в горната част на абдомена, под гръдната кост. Облекчава се при хранене или прием на антиациди. Язвите обикновено имат склонност да зарастват и след това да рецидивират, ето защо понякога болките могат постепенно да се облекчат и след това отново да се появят. Характерното за дуоденалната язва е, че симптомите обикновено се появяват сутрин, известно време след събуждане. Болката се появява 2-3 часа след хранене и понякога може да се появи пристъпно през нощта. Друга специфична особеност е, че се появява по няколко пъти на ден в рамките на седмици и след това спонтанно може да настъпи облекчение за кратко време.

 

Референции:

https://www.msdmanuals.com/fr/accueil/troubles-digestifs/gastrite-et-ulcère-gastroduodénal/ulcère-gastroduodénal