Съвременният забързан начин на живот често е предпоставка за появата на запек. Сред основните причини се отбелязват недостатъчната консумация на фибри или недостатъчният прием на вода. Също така като фактори за поява на запек се отбелязват физическите упражнения и тяхната липса, както и липсата на позиви за дефекация. Като други фактори за поява на запек са емоционалните и психични смущения, както и поява на дискомфорт за дефекация на обществени места.


Постоянният и хроничен запек може да се причини и от други заболявания, които може да бъдат достатъчно сериозни. Едно от тях е синдромът на раздразненото черво, дивертикулоза, рак или доброкачествени тумори на дебелото черво, диабет, болест на Паркинсон, множествено склероза и депресия.


Изкуствено хранените бебета по-често развиват запек, отколкото тези, които се хранят с майчина кърма. Децата често развиват запек, когато тръгнат на училище или на други мероприятия, поради притеснение за ходене по нужда на публични места и в обществени тоалетни.Често се среща запек при жените по време на бременност, поради повишаване на вътрекоремното налягане, както и притискане на дебелото черво от плода. При възрастните хора запек най-често се развива поради нарушена моторика на червата, както и липса на фибри в храната. Фактори при възрастните хора може да е и липсата или намалената физическа активност.


Запекът може да бъде и лекарствено индуциран – хранителни добавки с витамини, опиати, като морфин, алуминиеви соли, антиацидни препарати, които се прилагат при киселини – фамотидин, ранитидин и други, при добавки с желязо, калций, както и препарати от групата на антихистамините, диуретиците, антидепресанти и антипсихотиците, както и при лекарствата за лечение на артериална хипертония.


Случайните кризи на запек не следва да бъдат повод за притеснение, но прогресиращият и хроничен запек е редно да бъде поставен като въпрос пред специалист по гастроентерология. Физикалният преглед може да бъде достатъчно показателен за наличие на туморни формация в червата. Извършва се обстойна палпация на коремната кухина. Също така се прави ректално туширане, с което се опипва ампулата на правото черво и се проверява за неоплазми в областта на червото.


Прилагат се също така някои образни методи на изследване – ректосигмоидоскопия, която оглежда ректума и сигма за наличие на патологични формации. Прилагат се и рентгенографии с контраст. Използва се бариева каша, която се приема през устата. Постепенно кашата се отлага по повърхността на червата и посредством рентгеново изследване се проверява за наличие на дефекти в изпълването по чревната повърхност, които може да са предизвикани от дивертикул, полип или туморна маса от малигнен или бенинген характер.


Много често при ректално туширане се опипват твърди фекаломи в областта на правото черво. Фекаломите са струпвания от твърди изпражнения. Състоянието засяга най-често възрастни пациенти, които са трудно подвижни и имат проблеми с храненето или небалансирана диета. Лекарят с помощта на глицерин или вазелин разрушава целостта на фекаломите.


Методите на лечение за запек се базират на традиционната и лекарствена медицина. Това включва прием на билки – сена или зърнастец, които предизвикват засилване в чревната моторика и втечняване или разкашавяване на чревното съдържимо. Към този тип терапия на запек се стига до привикване.


Физическите упражнения също са форма на лечение на запек. Ежедневното прилагане на разтягащи и стягащи коремната мускулатура упражнения водят до ускоряване на моториката и придвижването на чревния пасаж. Разходките в продължение на 20-30 минути дневно със средно бърза скорост, така че да се предизвика промяна в пулса, са изключително полезни и здравословни за състоянието на стомашно-чревния тракт.


Регулирането на храненето и диетата са основният фактор за лечение на запек. Обикновено се препоръчва завишаване в приема на фибри. Допустимата дневна доза за прием на фибри е 30 грама, а човек обикновено приема дори по-малко от половината. Богатите на фибри храни са овесените ядки, бобовите растения – особено грах и фасул, броколи, както и пълнозърнест хляб.

NEWS_MORE_BOX

 

Голямо количество фибри се установява и в сушените плодове, като стафиди, смокини и сливи. Освен това сушените плодове са богати на много витамини и минерали, а растителните представители с богата колекция от фибри съдържат и множество растителни белтъчини, които са полезни за общия моторен статус на тялото.


Неразтворимите фибри се срещат в пшеничните и овесени трици. Те действат изключително добре, като увеличават обема на изпражненията и осъществяват втечняващ или вкашавяващ ефект, който предпазва от задръжка на фекаломи по хода на стомашно-чревния тракт. Препоръчително е смесването на овесени ядки с нискомаслено прясно или кисело мляко, с плодов сок, с плодове или консервирани каши. Препоръчителният прием е 3-4 супени лъжици на ден.


Живовлякът е хранитена добавка, която действа на принципа на неразтворимите фибри. Изпражненията придобиват форма на желе и увеличават обема си. Приемат сутрин по 1-2 супени лъжици прах от живовляк разбъркани в студена вода, сок или паничка с мляко и овесени ядки.


Акупресурата показва тенденция на овладяване на запекните симптоми при масажиране на специална точка, която се намира върху кожата между палеца и показалеца по задната повърхност на дланите. Също така с особен успех се среща и прилагането на позиция Кобра в изкуството на йогата, при който се получава директен „чревен масаж” от тонирано съкращаване на коремните мускули посредством движение в тялото и регулирано дишане.