Високото кръвно е изключително разпространен проблем в България, твърди кардиологът д-р Васил Василев от УМБАЛ-Пловдив. Повишеното артериално налягане е проблем при съвременния човек и начин на живот като цяло, в условия на напрежение и стрес, когато движението в сравнение с предците ни е ограничено. Стресът има ефекта да свива кръвоносните съдове, което повишава налягането в тях. Допълнително организмът ни е обременен от постоянно натоварване с мазнини и прости въглехидрати, които заради ограничената двигателна активност и хранителен режим не се извеждат от тялото. Стресът, адреналинът и кортизолът от него, допълнително допринасят за нарушенията в кардиометаболитни процеси и увреждането на съдовете, заради което повишените стойности на артериално налягане оставят постоянни и растат повече.


Високото кръвно действа върху организма и здравето ни точно както постепенно загряващата се вода върху жабата в тенджерата на котлона. Повишаването на кръвното по-често не върви с оплаквания, признаци и симптоми. Възможно е някои по-чувствителни натури да усетят специфично главоболие, тежест в главата, проблем с когнитивните функции, замаяност, замъглено зрение, но много по-често е повишеното кръвно да не се усети. 


Хипертонията не е заболяване, тя е състояние, което показва наличие на заболяване. Големият проблем на високото кръвно налягане е, че с течение на времето уврежда кръвоносните съдове. Това залага увреждане на редица органи и носи риск от сърдечносъдови инциденти като инфаркт, инсулт, и усложнения като бъбречна недостатъчност и сърдечна болест. 
Според кардиолога д-р Васил Василев високото кръвно е сред най-коварните, защото повечето хора нямат оплаквания и не подозират за промените в здравословното си състояние. По думите му хипертонията се открива случайно с цел друг преглед, а нелекуването ѝ води до сериозни инвалидизиращи усложнения и фаталитет.


Разпространението на хипертонията сред съвременния човек и склонността на българина към сърдечносъдови заболявания, липсата на оплаквания и признаци, опасните усложения и увреждания, които носи тя налагат по-сериозно отношение към превенцията ѝ. Страда ли родител от високо кръвно налягане, то човек следва да има едно на ум и от една определена възраст трябва да започне редовно да следи стойностите си на кръвно налягане. И тъй като хипертонията и сърдечносъдовите заболявания се подмладяват, особено при натоварен делничен режим и стрес измерването на кръвното налягане трябва да стане навик, който да присъства редовно – веднъж на няколко седмици, веднъж седмично, веднъж дневно или повече в зависимост от възрастта и здравословното състояние.


Хипертонията засяга най-напред сърцето, пояснява д-р Василев, защото повишеното налягане го принуждава да работи срещу голямо съпротивление, а оттам настъпва и задебеляване на сърдечния мускул, който се стреми да се справи. Това от своя страна е основният път за нарушената разтежимост на лявата камера и увеличаване на размера на предсърдието. Този е механизмът за увеличаване на риска от развитие на сърдечните аритмии и възникване на сърдечна недостатъчност, допълва кардиологът.


Артериалната хипертония е и основен рисков фактор за развитие на исхемичната болест на сърцето и на миокарден инфаркт. Едно от животозастрашаващите състояния е дисекация на аортата.


Хипертонията е втората най-важна причина за появата на бъбречни увреждания след диабета, сочи д-р Василев. Системното неконтролирано кръвно налягане води до нарушение на бъбречната функция и развитие на бъбречна недостатъчност. 


Повишеното кръвно засяга и очите и зрението, защото уврежда съдовете на ретината и води до развитие на ангиопатия или ретинопатия, кръвоизливи и трайно влошаване на зрението, поясняват кардиолозите.


Едно от най-сериозните нарушения е мозъчното увреждане. Най-драматичните прояви са транзиторна исхемична атака и инсулт или мозъчен кръвоизлив, водещи до тежка инвалидизация или фатален изход. Към мозъчните увреждания се причисляват и конгнитивни нарушения и развитие на деменция


Другото често и неблагоприятно усложнение е периферната артериална болест, при която има засягане на артериите на долните крайници, довеждащи до развитие на артериална недостатъчност и до инвалидизация, казва д-р Василев. 


Не бива да се пропуска, че хипертонията има неблагоприятен ефект и върху сексуалната функция и оттам още веднъж върху качеството на живот и самочувствието. Факт е, че честотата на сексуалната дисфункция е по-висока при хората с високо кръвно налягане.


Не е достатъчно хипертонията само да се установи. Тя налага задължително да бъде контролирана. Това става по-два начина: чрез системно проследяване на стойностите и лечение, водено от личен кардиолог. Установяването на точната доза медикамент за целта изисква малко търпение в началото, възможна е смяна на лекарство, до установяване на работещата индивидуална терапия. След това се иска сериозно отношение към назначеното лечение, без пропуск, и неглижиране на контролните прегледи при кардиолога. 


Хипертонията непременно изисква някаква промяна в навиците и подобряване на собствения лайфстайл. Свръхконсумацията на мазници, захари, сол, алкохол, продължителното заседяване часове и дни наред следва да бъдат оставени в миналото.


Редовният контрол на артериалната хипертония, както и придържането към лечението, предписано от кардиолога е ключът към превенция на усложненията, изтъква д-р Василев.


В манталитета на българина е да пренебрегва високото кръвно и да подценява опасните последици от него, да занемарява или има пренебрежително отношение към назначена терапия. Здравето обаче не е нещо, което можеш да върнеш, след като високото кръвно е върлувало в организма. Напротив, то може да бъде запазено с редовна профилактика, а тя се свежда до нещо елементарно и лесно - измерване на кръвното; и при наличие на диагностицирани отклонения провеждане на консултация с кардиолог за назначаване на адекватна и навременна терапия.