Прогресивната системна склероза е едно от сериозните ревматологични заболявания. При него настъпва буквално втвърдяване (склерозиране) в целия организъм. Съществуват подвидове и локализирани форми, при които болестният процес засяга отделни органи и системи, като това определя тежестта на протичане и прогнозата. Така системната склероза варира от състояние с козметични дефекти до тежка системна болест.


Склеродермия-изолирана проява на системната склероза

При системната склероза се касае се за автоимунно състояние, сължащо се на повишено отлагане на съединителна тъкан в органите. Когато това се наблюдава основно в кожата наблюдаваме заболяването склеродермия (дерма-кожа). Наблюдават се типични симптоми в различна комбинация. Те могат да са ранен симптом на системната склероза или да съществуват самостоятелно. Първите белези започват обикновено от върховете на пръстите. Те стават по-плътни и твърди, губят сетивността си, като в последствие може да се обхванат целите ръце и крака. Парадоксално обаче, някои форми на кожно засягане са свързани с подпухване на пръстите.


 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Друг типичен кожен симптом е Синдромът на Рейно с посиняване и побеляване на пръстите на ръцете при ниска външна температура. Болните усещат болезненост, втвърдяване и нарушена подвижност в пръстите на ръцете. Появяват се и разязвявани по тях, които трудно зарастват. 

 

Множеството разширени капиляри по повърхността на кожата се наричат теленагиектации и могат да са симптом на заболяването. Разполагат се основно по лицето и горната част на тялото. Специфичното засягане на лицето води до т.нар малка и свита уста (микростомия). Наблюдават се още масковидно лице без мимики, сковаване на движението на шията. Отлагането на подкожни калцификати също е типично. Това се наблюдава като втвърдяване на цялата кожа, напипване на твърди „бучици“ в кожата на ръцете, корема, краката и т.н. Засягането на мускулите и ставите води до мускулна слабост, костни контрактури и други.


Системната склероза обаче е едно мултиорганно заболяване далеч надхвърлящо пределите на кожата

В комбинация със склрозирането на епидермиса и дермата нерядко се засягат вътрешни органи. В тези слуачаи се наблюдава по-тежката (системна) форма на болестта. Това води до фиброзиране на белия дроб, сърцето, бъбреците и нарушаване на тяхата основна жизнена функция. В резултат се развиват дихателна недостатъчност, сърдечна слабост, бъбречна недостатъчност. Стомашно-чревният тракт също не е пощаден, като се засягат хранопроводът, стомахът и червата. Всичко това води до дискомфорт при сдъвкване, гълтане и обработване на храната.

 

Системната склероза може да бъде проява на самостоятелно заболяване, асоциирано с редица автоантитела. Тяхното изследване, в комбинация с някои неспецифични възпалителни маркери като СУЕ, CRP, фибриноген, може да покаже дали има болестна активност или вероятност за такава. Наблюдават се обаче и случаи, в които болестта е част на т.нар. припокриващи синдроми и се открива в комбинация с някои други ревматологични автоимунни болести като Лупус, Ревматоиден артрит, Васкулити. Тогава различаването им истински се затруднява.


Лечение и прогноза на системната склероза

Ако се установи, че се касае за системна склероза, прогнозата е различна според формата на болестта, както и нейния стадий. Най-често в съображение влиза имуносупресивна терапия. Използват се кортикостероиди и имуносупресори в различни схеми, дози и продължителност. Към тях се довавят при необходимост антифибротични медикаменти и симптоматични средства за успокояване на локалните прояви.

 

Прогнозата при леките, локализирани форми е сравнително добра. Болните могат да останат на минимална поддържаща терапия с почти липсващи оплаквания и редовен контрол целия си живот. При онези обаче, които развият белодробна хипертония и тежки висцерални смущения, прогнозата е сериозна и изисква мултидисциплинарен подход. Във всички случаи обаче благодарение на лечението, което се прилага в съвременната медицина, се забавя прогресията и блокира активностт на заболяването. Затова е важно болестта да се открие рано и да се третира адекватно.