Лимфната система може да бъде определена още и като вид своеобразна дренажна система. Тя се състои както от повърхностни, така и от дълбоки лимфните съдове, а лимфните възли не се разполагат поединични, а в групи.


Лимфната система може да бъде определена още и като една подсистема на кръвоносната и имунната система. Тя участва в мастната резорбция и има отношение към пренасянето на липопротеини.


Движението на скелетната мускулатура осигурява движение на лимфната течност, поради което при отоци е важна физическата активност, когато се касае за застой – например след травма (счупване, навяхване) на крайник. Респираторните движения на гръдния кош – в частност диафрагмата също подпомагат дренажа на лимфната течност в торса. Причината, поради която лимфният дренаж е пряко зависим от работата на мускулите е, че лимфните съдове нямат клапи. Движението на лимфата зависи в някаква степен дори и от пулсациите на артериите.Целенасочената и своевременна евакуация на отока е от съществено значение, тъй като при застой дълго време – средно 2 до 3 седмици – започват да се формира фибротична тъкан.


Отоците са характерни не само за травмите и за сърдечносъдовите, бъбречни заболявания. Също така има значение и хирургичното отстраняване на част от лимфните възли при онкологични операции, при които процентът на постоперативна оточност на тъканите в съседство варира от 20 до 50%, според различните източници. При оперативна намеса в шийната област – процентът е много по-висок.


Качеството на живот се променя след операция, независимо от овладяната ситуация – нарушена функция, нарушена сетивност, намален обем на движение, промени по кожата. Кожата става тънка и при най-лекото докасване се нарушава целостта и започва да изтича лимфа.


За дренаж на лимфата се прилага комплексна физикална терапия – профилактика на кожата, хигиена, мануален лимфен дренаж. Използват се още еластични превръзки – чорапи, ръкави. Контролът върху инфекциите също е от значение, поради което се следи стриктно за хигиената на кожата, а особено при диабетици (при които е налице вече нарушена сетивност) компресията трябва да се прилага с голямо внимание, за да не доведе до некротични процеси.


Успоредно с масажите, се назначават и упражнения, за по-бързо дрениране на събраната течност.


Процесът е по-бавен и изисква време, но ежедневното прилагане на грижа води до добри резултати.


В напреднал стадий с болка, непоносимост към допир е трудно да се работи с апарат, както в леките стадии, поради което закъснението води единствено до повече усложнения.


При по-тежките случаи се започва с едва 2-4 мм живачен стълб като натиск. Измерва се обиколката на засегнатия участък преди и след процедури, като до 1 см може да бъде разликата първа процедура.


Еластичните превръзки е желателно да се носят в началото по 24 часа, а след това само за през нощта.


Важно е да не се вдигат и носят продължително по-тежки предмети. Дори дамската чанта трябва да бъде носена на здравата ръка. Когато се очаква да има по-голямо натоварване на крайника – добре е да се поставя отново еластична ръкавица или чорап.


Препоръките са при тези пациенти да няма дълги топли вани, а да бъде душ, както и да не се мие с гореща вода. Печенето на слънце, особено за продължително време, също не се препоръчва.


При мануалната терапия винаги е добре да се работи и върху диафрагмата, защото често тя е и в спазъм. Работи се от здравият крайник първо, след което се преминава към проблемния.


Когато са засегнати двата крайника, обаче, препоръките са да не се работят двата едновременно, тъй като става претоварване на основните лимфни депа в торса.


Лимфопресата в домашни условия с портативни апарати не се препоръчва на пациентите, особено ако преди това не е била проконтролирана силата от специалист, тъй като може да доведе до обратен ефект, тъй като няма прецизно определяне на силата на натиск.


Източник:
Трета свободна конференция по рехабилитация, Поморие, 2023