Какво представлява ретроградната пиелография?

Ретроградната пиелография е образно изследване на уринарния тракт – събирателната система на бъбреците (бъбречните чашки и бъбречното легенче) и пикочопроводите, с помощта на рентгенова технология, обикновено чрез прилагането на контрастно вещество (багрило).


Изследването предоставя образ на структурите на бъбреците, уретера, пикочния мехур, уретрата – всички части на пикочните пътища. Ретроградната пиелография помага на специалистите да идентифицират запушвания в пикочните пътища и може да бъде използвана за откриването на причината за кръв в урината (хематурия).Ретроградната пиелография е част от група рентгенови изследвания, известни под общото име пиелография, които съществуват от началото на 20-ти век. Думата „ретроградна” се отнася до вкарването на контрастно вещество през уретрата (пикочният канал) нагоре по пикочните пътища до бъбреците. Използването на багрила на основата на йод датира от 50-те години на миналия век.


Каква е целта на ретроградната пиелография?

Лекар може да назначи ретроградна пиелография, за да провери за възможни причини за запушвания в уретерите или бъбреците. Такива причини могат да бъдат камъни в бъбреците, тумори, кисти, кръвни съсиреци или дори стесняване на пикочните пътища (известни като стриктури). Ретроградната пиелограма дава по-малко подробна информация от по-новите образни тестове на отделителната система.


Ретроградната пиелография често се използва, когато интравенозна пиелография (IVP) не е успешна при диагностициране на причината за запушване или ако това изследване не е възможно да бъде извършено. Пациенти с лека алергия към йод и контрастно вещество е възможно да не могат да се подложат на интравенозна пиелография, тъй като багрилото се абсорбира в тялото. Много по-малка част от багрилото се абсорбира в тялото по време на ретроградна пиелография.


При интравенозната пиелография (IVP) се използва контрастно вещество, подобно на това, което се използва при ретроградна пиелография, но при IVP багрилото се инжектира директно във вена и се придвижва до бъбреците чрез кръвния поток. Интравенозната пиелография е по-лесна за извършване от ретроградната пиелография и може да бъде изпълнена от лаборант в рентгеново отделение. Ретроградната пиелограма изисква уролог да приложи контраста в операционна зала при поставяне на пациента под обща анестезия.


При кои случаи се извършва ретроградна пиелография?

Кръв в урината


Кръвта в урината (хематурия) може да е признак на травма, възпаление или запушване на пикочните пътища или бъбреците. За да бъде идентифицирана причината за хематурията, често се назначава група тестове, включваща ретроградна пиелография или цистоскопия.


Камъни в бъбреците


Камъните в бъбреците могат да блокират потока на урината като запушат уринарния тракт и да я накарат да се върне обратно в бъбреците и това да доведе до хидронефроза – състояние, при което има подуване на бъбрека поради затруднено оттичане на урината към пикочния мехур.


Диагностицирането на камъни в бъбреците се основава на болката на пациента и на откриването на камъните чрез рентгенографско изследване, като интравенозна пиелография или ретроградна пиелография. И двете форми на пиелография изискват използването на контрастно вещество на основата на йод, за да помогнат на структурите на бъбречната система да се покажат по-добре на рентгеновата снимка.


Поставяне на стент


Уретралният стент се поставя в уретера за улесняване на уринарния поток при запушване или стеснение на част от уретера. Това може да предотврати инфекция (сепсис). Ретроградна пиелограма се извършва чрез инжектиране на контраст чрез катетър в лумена на уретера (тръбата, чрез която урината се дренира от бъбрека в пикочния мехур). Контрастът се използва за очертаване на анатомията на уретера/бъбрека и подпомагане на поставянето на стента.


Тази процедура се извършва във връзка с изследване, наречено цистоскопия, при което се вкарва камера в уретрата и пикочния мехур, за да помогне на специалиста да огледа вътрешността на отделителната система.


Освен ретроградна пиелография, може също да бъде назначена компютърна томография (КТ) на бъбреците или ехография. Възможно е да бъдат извършени и други, по-рядко използвани тестове.


Референции:
1. Bueschen, A. J. and Lockhart, M. E. Evolution of urological imaging. International Journal of Urology
2. Kim SH, Park B, Joo J, et al. Retrograde pyelography predicts retrograde ureteral stenting failure and reduces unnecessary stenting trials in patients with advanced non-urological malignant ureteral obstruction
3. Paul S, Kumar M, Singh V, Sankhwar S. Chyluria: is retrograde pyelogram mandatory prior to endoscopic sclerotherapy?
4. Verywell Health. What Is a Retrograde Pyelogram?