Какво представлява изследването на валпроева киселина в кръвта?

Изследването служи за измерването на количеството валпроат (валпроева киселина) в кръвта. Валпроатът е лекарство (ГАБА-трансаминазен инхибитор), което се използва основно за лечение на някои видове гърчове (при епилепсия), но също така се предписва и за лечение на биполярно разстройство и за предотвратяване на мигренозно главоболие. Може да се предписва в комбинация с други антиепилептични лекарства като фенитоин или фенобарбитал за контролиране на някои видове припадъци.


Припадъците засягат способността на мозъка да предава електрически импулси и да регулира нервната дейност. По време на припадък пациентът може да изпита промени в съзнанието, промени в зрението, обонянието и вкуса и може да получи конвулсии.Припадъците са свързани с остри състояния, като висока температура, травма на главата, тежки инфекции и излагане на токсини, и с хронични състояния като метаболитни нарушения и мозъчни тумори. В много случаи причината за тях не е известна.


Честотата на припадъците варира от единичен епизод до повтарящи се случаи. Рядко пациентът може да получи припадък, който не спира без бърза медицинска намеса. Хората могат да изпитат известна умора и кратък период на объркване след припадък.


Мускулните контракции по време на припадък могат да доведат до нараняване и в някои случаи повтарящите се припадъци могат в крайна сметка да доведат до прогресивно увреждане на мозъка.


Биполярното разстройство е психично състояние, което се характеризира с цикли на депресия и мания, които могат да продължат дни, седмици, месеци или години. По време на депресивен епизод засегнатите могат да се чувстват тъжни, обезнадеждени, безполезни и да имат мисли за самоубийство. По време на маниакален епизод засегнатите могат да бъдат еуфорични, раздразнителни, да имат лоша преценка и рисково поведение.


Валпроатът (валпроева киселина) се предписва, за да помогне за изравняване на настроенията на човек с биполярно разстройство, особено мания. Дава се и на някои пациенти с повтарящи се мигренозни главоболия, не толкова за лечение на мигрена, а за предотвратяване на появата ѝ.


Нивата на валпроат трябва да бъдат поддържани в тесен терапевтичен диапазон. При твърде малка доза от лекарството пациентът може да получи повторна поява на симптомите (гърчове, мания или мигрена). При твърде голяма доза от медикамента пациентът може да получи силни нежелани реакции. Този баланс невинаги се постига лесно.

 

Лекарството се метаболизира от черния дроб и се обработва от организма със скорост, която варира при различните хора и се влияе от възрастта на пациента и здравето на черния му дроб. В допълнение, нивата на валпроат често се влияят от други лекарства като карбамазепин, фенитоин, ламотригин и фенобарбитал. Те повишават скоростта на метаболизма на валпроева киселина, като по този начин намаляват нейната концентрация в кръвта.


Дозите на валпроат трябва да бъдат коригирани внимателно, докато се достигне стабилна концентрация в кръвта. Действителното количество лекарство, необходимо за достигане на това стабилно състояние варира при различните случаи и може да се променя с течение на времето.


При процедурата за изследването се взема кръвна проба чрез вкарване на игла във вена на ръката. Не е необходима специална подготовка преди изследването.


Кога се назначава изследването на валпроева киселина в кръвта?

Изследването за измерване и проследяване на количеството валпроева киселина в кръвта, за да бъде определено дали концентрациите на лекарството са в терапевтичния диапазон. Предписаната доза на лекарството може да бъде коригирана в зависимост от резултатите от кръвния тест.


След това изследването може да бъде назначавано на редовни интервали и при необходимост, за да се гарантира, че терапевтичните концентрации на лекарството в кръвта се поддържат. Могат да бъдат назначавани един или повече изследвания на валпроева киселина в кръвта, ако пациентът започне или спре да приема допълнителни лекарства (за да се прецени техния ефект, ако има такъв, върху нивата на валпроат).


Тестът може още да бъде назначен, ако пациентът има повторна поява на симптоми като гърч, мигрена или изпитва биполярни промени в настроението. Лекарите също трябва да направят оценка на страничните ефекти и нежелани реакции, както по време на първоначалните корекции на дозата, така и във времето. Тези нежелани реакции могат да включват някоя от следните прояви или комбинация от тях:

  • Стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане, диария;
  • Световъртеж;
  • Необичайно наддаване или загуба на тегло;
  • Тремори;
  • Замъглено или двойно виждане, неконтролирани движения на очите;
  • Промени в настроението;
  • Необичайни синини и кървене;
  • Копривна треска;
  • Косопад;
  • Редки усложнения като чернодробна дисфункция или панкреатит

Много млади и възрастни пациенти са по-склонни да получат по-силни нежелани реакции. В някои случаи тежестта на страничните ефекти може да накара пациента и лекаря да потърсят друго лекарство против припадъци, биполярно разстройство или мигрена.


Какво означава резултатът от изследването на валпроева киселина в кръвта?

Терапевтичният диапазон на валпроева киселина е установен между  50-120 µg/mL. В този диапазон повечето хора реагират на лекарството без прекомерни нежелани реакции, но отговорът варира при всеки пациент. Някои хора получават гърчове, промени в настроението или мигрена, когато имат нива на валпроева киселина в кръвта, които са под терапевтичния диапазон, докато някои хора изпитват прекомерни странични ефекти, когато нивата на медикамента са над терапевтичния диапазон. Пациентите трябва да работят в тясно сътрудничество със своя лекар, за да открият точната дозировка и концентрация, които работят най-добре за тях.


Като цяло, ако резултатите от валпроат са в рамките на терапевтичния диапазон, пациентът няма повтарящи се гърчове, промени в настроението или мигрена и пациентът не изпитва значителни странични ефекти, тогава дозата на валпроат, която пациентът получава, се счита за адекватна. Пациентите не трябва да увеличават, намаляват или да спират приема на лекарствата си, без да се консултират със своя лекар, тъй като това може да увеличи риска от гърчове и може да повлияе на други лекарства, които приемат. Определянето на дозите и корекциите им трябва да се оценява за всеки отделен случай.


Валпроатът инхибира (потиска) метаболизма на други лекарства за припадъци като карбамазепин, фенитоин, ламотригин и фенобарбитал и повишава концентрацията им в кръвта. Ако пациентът приема допълнителни лекарства като тези, може те също да се наложи да бъдат наблюдавани чрез кръвни изследвания.


Докато тежкото чернодробно увреждане е рядко, леко повишение на чернодробните ензими (АСАТ и АЛАТ) се наблюдава при до 20% от пациентите, приемащи валпроат, но те обикновено се връщат в норма, дори ако приемът на лекарството продължи.


Използването на валпроат по време на бременност излага на повишен риск от развитие на няколко вродени дефекта. Тъй като това лекарство увеличава риска от дефекти на невралната тръба като спина бифида, жените в детеродна възраст, които искат да забременеят, трябва да говорят със специалист.


Разнообразие от предписани лекарства, лекарства без рецепта и добавки могат да увеличат, намалят или попречат на концентрациите на валпроева киселина в кръвта. Затова лекарят трябва да бъде информиран за всички лекарства и добавки, които пациентът приема. Валпроатът не е ефективен при всеки вид гърчове и няма да работи при всеки пациент.


Валпроатът обикновено се приема всеки ден (понякога няколко пъти на ден) през целия живот на пациента. Изключение от това могат да бъдат пациенти, чиито припадъци са причинени от временно състояние и може да се нуждаят от лекарството само за кратък период от време.


Валпроевата киселина може да бъде приемана под формата на таблетки, таблетки с бавно освобождаване, течност, която може да бъде поръсена върху мека храна. Обикновено се приема с храна, за да се сведе до минимум стомашното раздразнение и е важно твърдите форми на лекарството да бъдат поглъщани, а не да се дъвчат, за да бъде избегнато дразнене на устата и гърлото.


Библиография:
RCPA Manual - Valproate level
Epilepsy Action Australia
Mayo Clinic: Valproic Acid (Oral Route)
Lab Tests Online AU. Valproate