Една от причините за поява на хемороидите е затегнатият стомах. Това прави подходящият режим на хранене неотменна част от терапията при хемороиди и профилактиката срещу тях. Още повече, че при наличието на хемороиди медикаментозните методи, както и прилагането на локални средства във вид на свещички, не са педходящи и могат сериозно да влошат състоянието на засегнатия.Причини и признаци на заналичие на хемороиди
Хемороидите представляват разширение на кавернозните вени на крайния отдел на правото черво, при което се образуват хемороидални възли. Предразполагащи фактори за развитието им е функционална недостатъчност на съединителната тъкан в правото черво и нарушена нервна регулация на тонуса на венозните стени. Причината е механична и се дължи на повишено вътрешно налягане, независимо от произхода му. Такова налягане може да се получи при вдигане на тежести, постоянно седене, бременност и раждане, диария запек, които се явяват като симптом на възпалителни заболявания в областта на малкия таз и заболяванията на стомашно-чревния тракт. Причина, предразполагаща към образуването на хемороидите, може да бъде и злоупотребата с някои продукти в хранителния режим като прекаляване с пикантна, солена храна и повишена консумация на алкохол.Колкото и неочаквано да изглежда хемороиди се развиват и като усложнение при сърдечно-съдово недостатъчност, цироза и тумори на черния дроб, при които се наблюдава застой на кръвта във вените на правото черво.Признак за наличието на хемороидите е болката, парене и сърбеж в областта на ануса и ректума. Болката обикновено се засилва при дефекация, при ходене и седнало положение. С течение на времето след дефекация се наблюдава отделяне на кръв, а в последствие и кръвоизливи.
Подходящият хранителен режим
Изострянето на заболяването зависи от функциите на стомашно-чревния тракт: запекът и диарията предизвикват повишено вътрешно налягане в коремната кухина, което се отразява и на състоянието на вените на правото черво и ануса.Първоначално се изисква правилно разпределене на приема на храна през деня, като се изисква той да стане четирикратен. Препоръчително е храненето да се осъществява в едни и същи часове. Така постепенно червата ще привикнат към един и същ ритъм на работа, което спомага доброто им функциониране. Когато запекът се редува с диария, лекарите предполагат, че състоянието е предизвикано от дисбактериоза, която налага изследвания и адекватно лечение.
Хроничната диария е признак на заболяване, което може да доведе организма до изтощение. Задължително е при наличието й да се потърси мнението на компетентен специалист и се открие причината.По прицип водещата причина за появата на хемороидите и основият проблем при страдащите от тях е констипацията. Ето защо, за да се осигури регулярно движение на пасажа на червата е необходимо редовен на интервали прием на храна. Същевременно приемът на висококалорична храна води до натоварване на функциите на храносмилателната система. Затова оОсобено подходящо е при затегнат стомах да се ядат храни, които са богати на хранителни влакнини, които имат свойството да раздвижват съдържимото в червата. Хранителни влакнини, фибри и целулоза се съдържат  плодовете и зеленчуците. Полезни са и всички видове пълнозърнести продукти. Хранителните влакнини повличат застояли продукти от услояването на храната и така освобождават организма от натрупаните токсини.
Целулозата има свойството да поглъща вода и да адсорбира вредни вещества на повърхността си. При това напояване тя набъбва като гъба и заема пространството в червата, като по този начин обира полепналите вредни вещества по вътрешните им стени.
Част от страдащите от хемороиди обачесе оплакват, че при консумация на богати на целулоза свежи храни изпитват дискомфорт. В този случай, зеленчуците или плодовете могат да се консумират приготвени на ястия – полезните свойства на хранителните влакнини остават въпреки термичната обработка. Особено полезен продукт за обиране на вредните токсини в червата е зелето.

 Задължително условие за добрия ефект на целулозата е достатъчният прием на вода през деня. Количеството около 2 литра се препоръчва като полезна по много показатели, включително и в борбата срещу затегнатия стомах. Препоръчително е да се приемат изворни води, които са по-бедни на минерални вещества. Водата може да бъде поета във вид на разнообразни течни храни.

 Хората, страдащи от хемороиди, са особено чувствителни метеоризъм. За да се избегне образуването на неприятните и болезнени в този случай газове специалистите препоръчват да се избягват лесноусвоимите въглехидрати – тестени и захарни изделия. Не е подходяща и консумацията на спиртни напитки, пикантни храни, пържени и пушени продукти, както и дреболии, тъй като всички те водят до разширяване на вените, което от своя страна спомага образуването на хемороиди.
Месото, което могат да консумират страдащите от хемороиди, трябва да съдържа достатъчно съединителна тъкан, т.е. да е с „жилки“. Месото следва да се приготвя чрез варене или задушаване.