Кои състояния причиняват подуване на езика?

Сред някои от най-честите причини за подуване на езика са травми, алергии, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), инфекции, орален лихен планус и лекарства. По-рядко срещаните причини включват автоимунни заболявания като псориазис и синдром на Сьогрен.

 


Състояния, които засягат кожата

 

Болестите, които засягат кожата, могат да предизвикат дразнене на езика, което може да причини подуване. Например при някои нарушения се появяват рани в устата и ерозия на зъбите, които водят до подуване на тъканта около езика:

 • Пемфигус - група от автоимунни заболявания, при които имунната система атакува кожата и лигавиците, причинявайки кожни мехури и рани в устата;
 • Лихен планус на устата - заболяване, което причинява обриви по кожата или в устата;
 • Псориазис на устната кухина - автоимунно състояние, което може да причини набразден и географски език и други нарушения

Травма

 

Консумирането на горещи храни или напитки, ухапването на езика или пробиване (пиърсинг) на езика може да причинят временно подуване, което трябва да изчезне в рамките на около пет дни, ако подуването продължи, е необходимо посещението на лекар.

 

Сериозни наранявания или пиърсинг могат да доведат до бактериална инфекция, известна като ангина на Лудвиг, с подуване на областта под езика. При това състояние дихателните пътища може да бъдат напълно блокирани, ако пациентът не бъде лекуван.

 

Инфекция

 

Устата е податлива на множество инфекции, включително полово предавани болести, които могат да се предават по време на орален секс. Сифилисът, гонореята и човешкият папиломен вирус (HPV) могат да причинят възпаление, рани, брадавици или подуване на езика и близките тъкани.

 

Гастроезофагеална рефлуксна болест

 

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) може да причини хронично дразнене в задната част на гърлото. В някои случаи това води до уголемяване на езика в основата му.

 

Синдром на Сьогрен

 

Синдромът на Сьогрен (Sjögren) е автоимунно заболяване, свързано със сухота в очите и устата, което може да причини множество проблеми, като увеличаване на слюнчените и слъзните жлези. Езикът може също да се подуе при състоянието.

 

Синдром на Мелкерсон-Розентал

 

Синдромът на Мелкерсон-Розентал е рядко заболяване на централната нервна система (главния и гръбначния мозък), което засяга предимно лицевите мускули. Състоянието може да доведе до оток, включително подуване на езика, въпреки че парализата на лицето е по-чест симптом.

 

Как се диагностицират причините за подуването на езика?

Ако подуването бързо се влошава или е придружено от признаци на анафилаксия, е необходимо незабавното търсене на спешна помощ.

 

За да бъде определена причината за подуването на езика, УНГ специалист ще прегледа езика и тъканта около него, като същевременно обърне специално внимание на дихателните пътища, за да се увери дали са свободни. Лекарят също така ще провери:

 • Дали съществува непосредствен риск за дишането на пациента;
 • Дали пациентът страда от основно състояние като автоимунно нарушение;
 • Дали пациентът изпитва други симптоми като копривна треска;
 • Анамнезата (медицинска история), текущите лекарства, диетата и начина на живот на пациента

При подозрения за алергия, нежелани лекарствена реакция или основно състояние, може да бъдат необходими допълнителни изследвания.

 

В какво се състои лечението на подутия език?

Лечението на подутия език варира в зависимост от основната причина за него, но може да включва антихистамини, антибиотици, стимуланти за производство на слюнка, локални или перорални кортикостероиди, имуносупресори или инжектиране на епинефрин. Първоначално лечението се фокусира върху намаляване на отока, за да облекчи проблемите с дишането или дискомфорта при пациента.

 

Медикаменти

 

До 15% от хората с ангиоедем бързо изпитват блокиране на дихателните пътища. Това обикновено е признак на анафилаксия и изисква животоспасяваща инжекция с епинефрин. При по-леки алергични реакции може да се приложи перорален антихистамин.

 

При рани в устата и възпаление може да бъдат дадени локални кортикостероиди или ретиноева киселина за облекчаване на лезиите.

 

При подуване на езика, свързано с инфекция или съществуващо заболяване, лекарят може предпише лечение за управление на основното състояние. Например, това може да включва антибиотици при полово предавана болест или имуносупресори, ако основната причина е автоимунно нарушение.

 

Лечение в домашни условия

 

За леко подут език, който не се влошава, може да бъдат използвани някои средства в домашни условия за намаляването на отока:

 • Консумиране на хладни храни или напитки или смучене на лед за намаляване на подуването;
 • Практикуване на добра хигиена на устната кухина, като почистване на зъбите с четка и конец, но е нужно избягването на вода за уста, която съдържащи алкохол и може да предизвика дразнене;
 • Изплакване на устата с топла солена вода;
 • Избягване на много кисели или изключително солени храни

Ако сухота в устата причинява дискомфорт, е полезно дъвченето на дъвка без захар и приемът на голямо количество течности.

 

Референции:
1. Long B, Koyfman A, Gottlieb M. Evaluation and management of angioedema in the emergency department
2. Harvard Health Publishing Harvard Medical School. Common blood pressure drugs can trigger rare allergic reaction
3. Cianferoni A, Muraro A. Food-induced anaphylaxis
4. Verywell Health. What Causes a Swollen Tongue?

5. American Dental Association Mouth Healthy. Sexually transmitted diseases and your mouth
6. Valle E, Yalamanchali S, Friedman M. The association of reflux and lingual tonsil hypertrophy: A systematic review
7. Desai S, Dumraliya P, Mehta D. Melkersson-Rosenthal syndrome