Дисекация на аортата е непознато заболяване за повечето хора, които не са медицински специалисти. И това до някъде е добре, защото то е едно от тежките, спешни, сложни и подвеждащи състояния в сърдечносъдовата медицина. Сблъсъкът с него сериозно застрашава живота на пациента и изисква компетентни и разнородни грижи. За това всеки трява да има елементарен минимум познания в тази насока.


Какво представлява аотната дисекация?

Най-просто казано, при дисекацията се нарушава цялостта на най-вътрешния слой на аортата. Под голямото напрежение на кръвта, нейните стени се разслояват и се формира нов лумен (ход). Какво ще се случи в следващите минути и часове, в голяма степен определя тежестта на дисекацията и шанса за живот на болния. Разслояването може да се ограничи на малка площ, да обхване почти цялата аорта или в най-тежкия случай да разкъса цялата стена, като наруши правилния поток на кръвта.


 

А какво следва от това? Аортата е най-големият и високодебитен кръвоносен съд в човешкото тяло. За секунди по него преминава внушително количество кръв. Смущението на кръвотока означава, че част от обема кръв попада в едно ново, фалшиво пространство и просто „изчезва“. В още по-тежкия случай, разкъсването на аортата е цялостно и кръвта се излива свободно в гръдната кухина или някой орган. Този процес е възможно най-тежкият вариант за увреда, на който почти няма сила, която да се противопостави.


Защо в над 40% от случаите състоянието се разпознава трудно?

Симптомите са разнородни и разнообразни. Не винаги има типичната раздираща гръдна болка. В някои случаи тя е в областта на гърба, други пъти обхваща корема. Не винаги има и типичното сриване на артериалното налягане, защото засягането на бъбречните артерии може да предизвика екстремна хипертония. Обемът на фалшивият лумен може да притиска съседни органи, но често открива своята малка пролука между тях без да им въздейства. Следователно симптомите идват от онези тъкани и органи, които страдат от недостиг или излишък на кръв. 

 

За това е правилно да се знае, че аортата дисекация има разнородно протичане. В тежките случаи болните са в остро шоково и критично състояние. Нерядко се наблюдава изтръпване на крайниците, прималяване и дори загуба на съзнание, което имитира неврологичен проблем. Някои случаи могат да имитират остър миокарден инфаркт, хипертонична или хипотонична криза. Гадене, повръщане, трудно преглъщане и болки в корема могат да подведат, насочвайки мисленето към стомашно-чревен проблем. Задух, кашлица и тежест в гърдите имитират болест на дихателната система.


Кой има по-голям риск от аортна дисекация?

Най-висока честота се среща при хора около 50-60 години. Мъжете са по-застрашени спрямо жените. За да настъпи подобно тежко състояние обикновено е нужно да има слабост на тъканите, формиращи аортната стена. Най-сериозният фактор е дългогодишната артериална хипертония, която въздейства агресивно с трайно високо налягане на кръвния ток. Напредналата възраст и атеросклерозата са усложняващи фактори. Предшестващи опреативни манипулации на сърцето, сърдечна катетеризация или гръдни травми също увеличават риска от дисекация.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Редица наследствени заболявания са свързани със слабост на тъканите по една или друга причина. Такива са синдромът на Марфан, синдромът на Търнър, Остеогенезис инперфекта. Аортни клапни дефекти в по-голяма честота се асоциират с това усложнение. Дори едно естествено състояние като бременността имат повишен риск. Същото се наблюдава и при някои тежки системни инфекции, както и кокаинова наркомания. 

 

Аортната дисекация е рядко заболяване, което обаче има висока смъртност. Съвременната медицина развива прогресивно своите методи за диагностициране, оперативно и медикаментозно лечение. Въпреки това ранната диагностика е основният фактор, който определя преживяемостта. За това дисекацията внаги трябва да присъства в диференциалната диагноза на едно неясно сърдечно състояние.