Болката в долната част на гърба е една от най-честите причини след острите респираторни заболявания, за посещение при лекар. Според СЗО почти 70% от населението в световен мащаб страда от този дискомфорт поне веднъж в живота.


Освен нараняванията и травмите, друга честа причина за болки в кръста са херниите и дегенерацията на междупрешленните дискове. Макар и в изключително редки случаи причина за болката в кръста може да бъде както развитието на първичен рак, така и формирането на метастатични огнища от други органни локализации.


Когато се оценяват симптомите, свързани с гръбначния стълб, диференциалната диагноза може да бъде много разширена. Голям е броят на състоянията и заболяванията, които могат да протичат с болки в гръбначния стълб и по-конкретно в областта на кръста.Наличието на болки в гръбначния стълб, изтръпване и/или слабост в крайниците при пациент с данни за онкологично заболяване налагат извършването на допълнителни образни изследвания за изключване на локализация на процеса в гръбнака.


Друг насочващ и изключително характерен симптом е нощната болка, както и такава, която събужда от сън пациента. Освен това друг „червен фла“ е болката в легнало положение, наличие на тазово-резервоарни нарушения (микционни нарушения – при уриниране), дисфункция на дебелото черво.


Болки в гръбначния стълб при пациенти с висока температура от неизяснен произход също насочват за нуждата от доуточняване, също така нощно потене и засилване на болките през нощта. Загубата на тегло е друг важен насочващ фактор.


Наличието на вече диагностицирано раково заболяване е важен насочващ сигнал при наличие и на болка в кръста. При рак на белите дробове насочващи са симптомите на продължителна кашлица, постоянен задух, дискомфорт при дишане, кръв в храчката. Но ако туморът се образува в задните сегменти на белия дроб, болката в гърба, включително долната част на гърба, може да бъде единствен симптом.


Според Американското раково дружество метастатичният рак на простатата е с изключителна честа локализация – костите. До 60% от пациентите с този рак изпитват болка в ребрата, бедрата и гръбначния стълб.


Болката, която е следствие на ракови формации е водещ симптом, който влошава стандарта на живот. Около 35 % от онкопациентите се оплакват от болка по време на диагностициране на заболяването, а с напредване на туморния процес над 70 % от болните имат болка.


Множество фактори влияят върху това дали едно раково заболяване причинява болка и колко силна е тя. Такива са стадият на раковото заболяване – когато туморът е в начален стадий, много хора нямат болка. Това е и една от причините някои видове рак да се диагностицират късно. С нарастване на тумора вероятността за поява на болка се увеличава значително.


Значение има и видът на тумора – всяка форма на рак може да причини болка, но някои видове рак имат по-изразена склонност.


Наличие на други съпътстващи здравословни проблеми може да бъде основен фактор за проявата или увеличения интензитет на болката. Например при болни от рак на белия дроб, болката може да се дължи на проблем с гръбначните прешлени в гръдния отдел.
Толерантността към болката също има значение. Тя варира значително при различните лица.


Растящият тумор причинява компресия на околните структури, като може да притисне съдове, нерви, други органи и да причини болка от чисто механичен характер. При притискане и увреждане на нервите възниква невропатна болка. Пациентите я описват като пареща, стрелкаща, като изтръпване или мравучкане. Често тя е и значително по-трудна за повлияване.


Болните от рак могат да изпитват болка в резултат от проведеното хирургично лечение, химиотерапия, лъчетерапия или различни изследвания. След извършването на оперативна интервенция, обикновено се появява болка, която може да продължи няколко дни до седмици.


Някои химиотерапевтици водят до увреждане на нервите и развитие на периферна невропатия – поява на болка, парене, изтръпване, слабост в ръцете или краката.


Референции:
1. Metastatic Spinal Tumors: Symptoms, Diagnosis & Treatment, Cleveland Clinic;
2. Endrit Ziu et al., Spinal Metastasis; National Library of Medicine;
3. Dr Iain Lawrie, Back Pain in Malignant Disease — Metastatic Spinal Cord Compression?, National Library of Medicine.