15 % от населението страда от алергия към животните. Въпреки наличието на такава алергия повечето хора отказват да се разделят с домашния си любимец. Алергията към животни се развива в продължение на две години.

Децата, за разлика от възрастните, могат да израснат алергията към животни.

Причини за алергията
Алергията към животни най-често се проявява срещу котки и кучета. По-често се проявява към животните с постоящо растяща козина, като пуделите. Основният алерген е протеин, който се отделя от жлезите на кожата. Този протеин се задържа по козината, слюнката и урината на животните. Алергенът лесно се разпространява във въздуха. При попадане на кожата или лигавиците на алергичен човек, предизвиква реакция на организма.

Алерген мога да бъдат и други вещества, които се отделят от тялото животните.
Например, пърхотът също се разпространява чрез слюнката и урината на животните, изсъхва и от тук попада във въздуха. Птичите клетки и перушина са източник на бактерии и гъбички. Хамстерите, морските свинчета и други също могат да предизвикат алергия с отделяните от тях вещества. Дори храната за рибките, яйцата на мравките, хлебарките също са причинител на алергии и преносител на алергени.


Симптоми на алергия към животни
Най-разпространените симптоми са кихане, хрема, запушен нос, сълзене от очите, раздразнени клепачи и подобни на астма. В някои случаи алергията продължава 6 месеца, което предизвиква сериозен дискомфорт.


Лечение
При терапията се използват антихистаминови средства и назални аерозоли. Кортикостероиди се използват само при силна алергия. При астматични симптоми се препоръчват медикаменти за астма.
Имунотерапията е най-доброто средство за намаляване на алергията към животни. В този случай се постига хипосенсибилизация – понижава се чувствителността на организма към алергена. Неголемите дози от алергена се инжектират подкожно, което води до образуване на антитела в организма и предотвратява алергична реакция в бъдеще.
Въвеждането на доза седмично за няколко месеца според тежестта на алергията помага да се преодолеят неприятните симптоми. След време лечението се ограничава с имунизация на месец.


Няколко съвета за профилактиката

 • В случай, че се установяви силна алергия към домашен любимец, най-вероятно ще се наложи да му потърсите нов дом.
 • Необходимо е да спазвате висока хигиена на жилището и да почиствате редовно местата за отдих, игра и храна на животното.
 • Мястото, където домашният любимец прекарва най-много време е препоръчително да се забърсва с разтвор на хлор.
 • Създайте в дома си „забранена зона“ за домашния любимец.
 • Покрийте всички легла, дивани и столове с покривала, които могат да се забърсват и освен това могат периодично да се почистват основно.
 • Подбирайте лесни за поддържане декори в жилището си, например щори вместо пердета.
 • Когато разресвате домашния си любимец или почиствате мястото му, препоръчително е да си поставяте маска.
 • Не допускайте домашният любимец да влиза в постелята ви, както и да се качва по мебелите.
 • При алергия, избягвайте физически контакт с него.
 • Два пъти в седмицата почиствайте жилището си с прахосмукачка с ефективен филтър.
 • Къпете всяка седмица домашния любимец със специален шампоан и се грижете ежедневно за хигиената му.