Очаква се между 30 и 50% от случаите на рак да бъдат предотвратими чрез намалена експозиция на тютюн, професионални канцерогени и инфекциозни агенти и приемане на здравословно хранене и физически активен начин на живот.

 

В миналото изследванията за диета и превенция на рака са имали за цел да разберат ефектите на определени храни и хранителни вещества върху свързаните с рака механизми. От наблюдателни проучвания става все по-очевидно, че начинът на хранене и физическата активност се проявяват в метаболитно състояние, което е повече или по-малко свързано с проявление на генетични промени, водещи до канцерогенеза.


 

Глобалната тежест на рака е висока и се увеличава. Ракът допринася за един на всеки осем смъртни случаи в цял свят и е изпреварил сърдечносъдовите заболявания като водеща причина за смърт в много части на света.

 

Предвид разходите и предизвикателствата на лечението, определянето и приемането на стратегии за превенция на рака се превръщат в необходимост. 

 

През 2018 г. Световният фонд за изследване на рака (WCRF) и Американският институт за изследване на рака (AICR) публикуваха третия експертен доклад „Диета, хранене, физическа активност и рак: глобална перспектива”.  Важен аспект на този доклад са ефектите на определени храни и хранителни вещества върху появата на злокачествени заболявания.

 

Към днешна дата експерименталните проучвания разшириха нашето разбиране за многото механизми, чрез които хранителните съставки могат да увеличат или намалят риска от рак.

 

Приблизително един от всеки трима ще развие някаква форма на злокачествено заболяване в живота си. Въпреки тази мрачна статистика, лекарите постигнаха голям напредък в разбирането на биологията на раковите клетки и вече успяха да подобрят диагностиката и лечението на рака.

 

Но вместо да чакаме нови пробиви, можем да направим много, за да се предпазим точно сега. Скрининговите тестове могат да помогнат за откриване на злокачествени заболявания в най-ранните им стадии, но винаги трябва да сме нащрек за симптоми на заболяването.

 

В световен мащаб употребата на тютюн е най-големият рисков фактор за смъртност от злокачествени заболявания и убива приблизително 6 милиона души всяка година. Тютюневия дим съдържа повече от 7000 химикала, поне 250 са известни като вредни, а повече от 50 са причинители на рак.

 

Тютюнопушенето причинява много видове рак, включително рак на белия дроб, хранопровода, ларинкса, устната кухина, гърлото, бъбреците, пикочния мехур, панкреаса, стомаха и шийката на матката.

 

Замърсяването на въздуха, водата и почвата с канцерогенни химикали също допринася за увеличаване случаите на злокачествени заболявания в различна степен в зависимост от географските условия. 

 

Изчислено е,че замърсяването на въздуха е допринесло за 3,2 милиона преждевременни смъртни случаи през 2012год., включително 200 000 смъртни случая от рак на белия дроб. Замърсяването на въздуха в помещения, които се отопляват с въглища удвоява риска от рак на дихателните пътища особено сред непушачи.