Най-честата причина, която се открива при пациенти с рецидивираща болка във врата и кръста са усложненията от травматичен или дегенеративно-дистрофичен процес, засягащ гръбначния стълб.


Дисковата херния се дължи на дистрофични процеси в междупрешленовите дискове, като дори след временното отстраняване на симптоми като болка и скованост – се изисква провеждане на постоянно комплексно лечение, което да профилактира и разреди последващи влошавания.


По-голямата част от дисковите хернии възникват в лумбалната област (долната част на гърба), а причината е, че тази зона понася най-големи натоварвания от движението. Това е най-подвижната зона на гръбнака, а неправилната поза и повишеното тегло оказват директен ефект.Лечението не трябва да се ограничава само във фазите на обостряне на симптомите. Уместно е при веднъж проявили се остри епизоди на влошаване – да се помисли за удобен и ергономичен работен стол, както и матрак, който да позволява разпределение на натоварването особено в зоната на таза и раменете.


Укрепване на мускулите, изграждащи поясния мускулен корсет, има основополагащо значение. По този начин се поддържа добро кръвоснабдяване на тъканите и структурите на гръбнака няма да страдат от недостиг на кислород и хранителни вещества.


Подобряване на стойката и позицията на тялото при седеж също има важно значение, в противен случай натоварването на някои зони става твърде голямо и предразполага към кислороден глад на групи мускулни влакна.


Подобряване подвижността на гръбначния стълб чрез различни техники и упражнения също оказва благоприятен ефект върху кръвоснабдяването на проблемната област и така се профилактират рецидивите на болка.


С напредването на възрастта количеството на течност в дисковете намалява и те фиброзират, губейки по този начин еластичността си. Това обяснява защо приемът на достатъчно вода всеки ден има значение за поддържане на съединителната тъкан тонизирана и еластична.


При по-трудно подвижни пациенти водната екстензия и гимнастика е изключително подходяща, като по този начин не се натоварват други проблеми стави.


Инверсионната терапия с инверсионна маса или други инверсионни инструменти може да помогне за профилактиката на често проявяващата се болка, тъй като има антигравитационен ефект. При нея краката на пациента са разположени над нивото на главата. Инверсията спомага за увеличаване на пространството между гръбначните дискове, което позволява подобряване на рехидратацията и увеличаване на хранителните вещества, достигащи до тъканите.


Тъй като инверсионната терапия повишава пулса и кръвното налягане, тя не се препоръчва при лица със сърдечни проблеми. Противопоказана е още при наличие на глаукома. Като към момента специалистите не я прилагат и при деца и бремнни.


Боуен терапията, чрез въздействие върху фасциите и подлежащите мускули, намалява налягането около хернирания диск. Така се облекчава напрежението в и около зоната на възпаление, чрез подобряване на кръвообращението и съответно трофиката.


Методът на Маккензи представлява група от упражнения и позиции, които се стремят към най-малко механично дразнене и болка по хода на нервите, което ги прави подходящи при профилактика на рецидивите.


Референции:
1. A. Qaseem et al., Noninvasive Treatments for Acute, Subacute, and Chronic Low Back Pain: A Clinical Practice Guideline From the American College of Physicians, Annals of Internal Medicine;
2. C. Apfel et al.; Restoration of disk height through non-surgical spinal decompression is associated with decreased discogenic low back pain: a retrospective cohort study, BMC Musculoskeletal Disorders;
3. Herniated Disc, American Association of Neurological Surgeons