Излагането на слънчевите лъчи има редица полезни ефекти за организма - стимулира синтеза на витамин Д в кожата, повишава съпротивителните сили на организма, подобрява кръвообращението. Но успоредно с изброените позитиви прекаляването със слънчевите бани и излагането на слънце без защитни средства крие своите рискове.


Слънчевото изгаряне представлява остра кожна реакция, която възниква в резултат на прекомерното излагане на вредна ултравиолетова радиация. Главна роля има въздействието на UVB лъчите, тъй като те проникват в най-горния слой на кожата – епидермиса. За разлика от тях UVA лъчите проникват по-дълбоки (в дермата) и имат отношение към процеса на стареене на кожата (фотостареене), но не и към изгарянето.


Симптомите са изразена чувствителност – не само при допир, зачервяване, топла на допир кожа, леко оточна, налице е парене, болка при докосване, а при по-сериозно изгаряне се появяват мехури с различни размери, които са пълни с бистра течност.При наличието на какви симптоми е необходимо да потърсим лекарска помощ?


Ако са налице чувство на слабост и замаяност, при дехидратация на организма – хлътване на очните ябълки, неотделяне на урина или ако тя е в много малко количество (несъответстващо на приетите течности), екстремна жажда (симптоми на обезводняване). Консултация със специалист е необходима още при появата на гадене, повръщане, ускорен пулс, учестено дишане, втрисане, появята на обрив, инфектиране на появилите се мехури.


Какво можем да направим, когато изгарянето е вече факт?


От първостепенно значение е прекратяване на контакта със слънчевите лъчи. За времето, в което кожата се възстановява (3-4 дни) е необходимо да се поставя защитен продукт с висок фактор и в обилно количество, да се седи на сянка (под чадър), обличане с памуни дрехи или други негруби материи, както и избягване прекия контакт със слънцето.


Признаците на слънчевото изгаряне невинаги са явни. Те обикновено започват 3-5 часа след излагане на слънчевите лъчи и се влошават най-много 12 до 24 часа след експозицията.


За да се облекчат оплаквания може да се приемат нестероидни противовъзпалителни средства – например ибупрофен, който потиска симптомите като болезненост, оточност и повишаване на телесната температура. Аспиринът също е препоръчителен, но не и при деца под 12-годишна възраст, поради опасност за развитието на синдром на Рей.


NEWS_MORE_BOX


Хладните компреси с вода дават значително успокоение на кожното раздразнение. При вземане на хладен душ трябва да се нагласи предварително силата на водната струя, за да не се нарани кожата допълнително. Не използвайте сапун, масло или друг продукт за баня. Не трийте кърпата при подсушаване, а само леко потупвайте.


Нанасянето на кремове, специално предназначен за слънчево изгаряне или такива за след слънце са подходящи. Най-често се използват съдържащите  алое вера, пантенол, алантоин, но без съдържание на алкохол. Ако отглеждате алое в дома си, може да го приложите директно върху проблемното място.


За да се предпазите и намалите в дългосрочен план риска от увреждане на кожата, може да се приемат антиоксидантни добавки - витамин С и витамин Е. Локалното прилагане крем, съдържащ витамин Е също има успокояващ и лечебен ефект.


През възстановителния период, когато зачервяването значително намалее е важно да се нанася често хидратиращ продукт без аромат и алкохол, за да предотвратите евентуално лющене и дразнене


Предразположени към изгаряне са децата под 6-годишна възраст лицата над 60 години; хора със светла кожа, светли очи и руса или червена коса; излагащите се на слънчевата светлина между 10 ч. и 16 ч., когато слънчевите лъчи са най-силни, както и пребиваващите на голяма надморска височина.