Спазването на определени хигиенни навици играе своята роля за предпазване от инфекции и заразни болести, но прекомерната чистота, редовните ваксинации, масовата употреба на антибиотици се оказват част от причините за широкото разпространение на алергии сред децата. Редовното третиране на кожата с антибактериални продукти може да разруши естествения баланс на микрофлората и да доведе до унищожаване на полезните и неутрални бактерии, а мястото им да бъде заето от болестотворни микроорганизми. 
 

 

Все повече научни изследвания потвърждават предположението, че нарастващият брой на пациентите страдащи от алергии в развитите страни е свързано с прекалената чистота и дори стерилност в която живеем.
 Изследователите от калифорнийския университет в Сан-Диего стигнали до извода, че колкото по-чиста е кожата, толкова по-намалена е способността и да регенерира. Учените установили, че бактериите, които нормално живеят по повърхността на кожния епител играят важна роля при блокирането на възпалителни процеси при травми. Тези бактерии блокират имунния отговор и при леки драскотини и порязвания не се появява възпаилителен процес.
 


Чрез тези проучвания, учените потвърждават т.нар. „хигиенна хипотеза“, според която децата, чиято кожа е подложена на въздействието на бактерии, са с по-малък риск от алергични заболявания в бъдеще. Според  един от авторите на изследването, чистота не винаги е синоним на здраве.
 


Така че, не се карайте на детето, когато си играе в калта или скача в локвите - това укрепва имунитета му и го защитава от алергии.