При 3% до 5% от децата и юношите се регистрират изкривявания на гръбначния стълб в различна степен и тежест. Причината за този висок процент е, че деформитетите на гръбнака са свързани с периода на активен растеж, когато при децата и юношите опорно-двигателният апарат се развива изключително бързо, а мускулите често не се развиват със същия темп, с който да подсигурят запазване на правилната стойка.


Пълното вкостяване на гръбначните прешлени завършва след 20-годишна възраст, което обуславя лесното възникване на патологичните промени на гръбнака при неправилно позициониране на тялото или други фактори, като носенето на ученическите чанти само в едната ръка или едното рамо, отпускане на единия крак. Важно е да се отбележи, че гръбначните изкривявания не са само „козметичен дефект“ и могат да окажат отражение върху функциите на редица вътрешни органи.


Деформираният гръден кош е следствие на изкривяването на гръбнака и може да доведе до притискане на сърцето, съответно до различни функционални нарушения на сърдечносъдовата система. Виталният капацитет на белите дробове (максималният обем въздух, който може да се издиша, след максимално вдишване), често също се нарушава, както и цялостната функция на дихателната система.Промяната във формата на гръбначния стълб се открива най-често от родителите, а значително по-рядко от личния или училищен лекар, поради факта, че те рядко извършват профилактични прегледи, които преди са били задължителни поне веднъж годишно. Деформацията се вижда най-добре, когато детето се наведе напред със свободно отпуснати ръце и при това положение се огледа контура на гърба му.


Ранните етапи на това заболяване често са неглижирани от родителите, а открито в по-ранни стадии неговото лечение е много по-лесно и ефективно.


При сколиоза мускулите на лявата и дясната страна на гърба са развити асиметрично и не са способни да държат гръбначния стълб в нормално положение. Затова, при сколиоза първа или втора степен физическите упражнения, които са насочени към отстраняване на дисбаланса са основният метод на лечение.


Лечението започва с компютърна диагностика, която точно показва кои мускули са развити асиметрично, след което лекарят и терапевтът съставят лечебната програма по такъв начин, че да коригират дисбаланса на мускулите на опорно-двигателния апарат и да укрепят мускулния корсет на гръбначния стълб.


При сколиозите въвличането и на таза е често срещано, поради тази причина е възможно и проявата на асиметрия между двата крайника. Други обективни симптоми са едното рамо да изглежда по-високо от другото; едното рамо да бъде по-заоблено от другото; гръдният кош да изглежда хлътнал и асиметричен. Освен това едната половина на таза може да е по-високо разположена от другата, а талията да бъде несиметрична или наклонена.


При оглед отпред се установява несиметрично разположение на гръдните жлези при момичетата, а при оглед отзад прави впечатление асиметричното разположение на лопатките.


В приблизително 65-80% от случаите сколиозата е идиопатична, което означава, че причините са неясни. Затова и основните профилактични мерки са насочени към ежегодния скрининг, който в оптимален вариант трябва да се провежда два пъти годишно. Ако имате близки с гръбначни изкривявания - задължително е още около 3-годишна възраст да заведете детето на ортопед и да го проследявате редовно.


Препоръките също са насочени към често – поне веднъж в месеца, да се прави оглед на гърба на децата. Важно е избирането на удобна раница и подходящи стол и бюро, според височината му.