Милиони хора по света умират от рак всяка година. Съществуват убедителни доказателства, че факторите на начина на живот влияят на риска от рак и че положителните промени в него могат значително да намалят случаите на рак в цялото население.

 

Наличието на многобройни доказателства свързват поведенческите фактори с различни злокачествени заболявания, включително най-често срещаните видове рак, диагностицирани в развитите страни - рак на белия дроб, колоректален карцином, рак на простата и рак на гърдата.Поради огромното въздействие на начина на живот върху риска, особено за най-разпространените ракови заболявания, се изчислява, че 50% от случаите на рак са предотвратими. Въпреки това, за да се постигне драматично намаляване на заболеваемостта от рак, са необходими мащабни промени в начина на живот на населението.


Популярни препоръки за превенцията на рака включват въздържание от вредни навици - намаляване на употребата на тютюн, увеличаване на физическата активност, контролиране на теглото, подобряване на диетата, ограничаване на употребата на алкохол, избягване на промискуитетни сексуални партньори, провеждане на рутинни изследвания и скрининг за рак и избягване на излишното излагане на слънце.

 

Много от тези стратегии за превенция на рака не само намаляват риска от множество ракови заболявания, но и значително влияят на риска от други хронични заболявания.


Тютюнопушенето е една от основните причини за предотвратима смърт в света, която възлиза на близо 5 милиона смъртни случая всяка година. Тютюнопушенето допринася за около 30% от всички видове рак в развитите страни, причинявайки над 90% от рака на белия дроб в допълнение към голям брой други злокачествени заболявания, като рак на устата, ларинкса, хранопровода, панкреаса, стомаха, дебелото черво, шийката на матката, бъбреците и пикочния мехур. Нарастващите доказателства също така свързват тютюнопушенето и с повишен риск от рак на черния дроб и простатата, както и левкемия.


Тютюнът действа на няколко етапа на канцерогенезата, той не само доставя множество канцерогени, но и причинява дразнене и възпаление и пречи на естествените защитни механизми на тялото.


Освен злокачествени заболявания, тютюнопушенето причинява и много други болести и състояния, включително сърдечни заболявания, инсулт, белодробна инфекция и усложнения при бременност. Въпреки това много от рисковете, свързани с употребата на тютюн, отпадат бързо след спирането му.