Какво представлява множественият миелом?

Множественият миелом е вид злокачествено заболяване на костния мозък - меката, гъбеста тъкан, която се намира в центъра на някои кости и произвежда кръвните клетки на тялото. Има два вида костен мозък - червен и жълт. Червеният костен мозък съдържа кръвни стволови клетки, от които произлизат червени кръвни клетки, бели кръвни клетки или тромбоцити. Заболяването се нарича мултиплен (множествен) миелом, тъй като ракът често засяга няколко области на тялото, като гръбначния стълб, черепа, таза и ребрата.

 


Въпреки че няма основно лечение за множествен миелом, съществуват няколко възможности за терапия при заболяването. Понякога множественият миелом може да бъде предизвикателство за лечение при по-възрастни пациенти. Лицата в напреднала възраст често имат други съпътстващи здравословни проблеми и е възможно да не понесат агресивни методи на лечение. Персонализираните планове за лечение, базирани на заболяването и състоянието на даден пациент, са от решаващо значение за осигуряване на възможно най-добрите резултати.

Какви са възможностите за лечение на множествен миелом?

Въпреки че диагнозата множествен миелом е сериозна, съществуват различни лечения за ограничаване на симптомите и подобряване на качеството на живот. Възможно е да бъде използвано едно или повече от следните лечения:

 

Химиотерапия
Химиотерапевтичните лекарства унищожават раковите клетки, те обаче могат също така да засегнат и здравите клетки, както и да причинят значителни нежелани реакции като умора, загуба на тегло и косопад.

В миналото химиотерапията е била основно лечение на множествен миелом. С появата на по-нови лечения химиотерапията е започнала да се прилага по-малко, но специалистите все пак назначават терапията в някои случаи.

 

За да бъде сведен до минимум рискът от усложнения е възможно коригиране на дозировката на химиотерапевтичните лекарства или използването на различни лекарства, които са по-малко токсични. Също така специалистите предписват лекарства, които да помогнат за справяне със страничните ефекти като гадене и умора.

 

Имунотерапия
Имунотерапията е лечение, което използва имунната система на организма за борба с рака. Лечението или повишава способността на имунната система да разпознава и атакува раковите клетки, или се насочва (таргетира) към специфични протеини в раковите клетки. Лекарствата за имунотерапия имат някои предимства за по-възрастните пациенти, те не причиняват проблеми с костите и са по-безопасни за лица с по-слаби организми.

 

Таргетна (целева) терапия
Целевите лекарства се фокусират върху специфични протеини или гени в раковите клетки. Тъй като тези лечения имат специфични цели, те не засягат значително здравите клетки, така че пациентите обикновено изпитват по-малко нежелани реакции от терапията. Примери за целеви лекарствени средства включват бортезомиб, карфилзомиб и иксазомиб.

 

Трансплантация на стволови клетки
Трансплантацията на стволови клетки е процедура, която включва заместване на болен или увреден костен мозък със здрави стволови клетки. Автоложната (при която се използват собствени клетки на пациента) трансплантация на стволови клетки е обичайно лечение на множествен миелом. Обикновено включва вземане на стволови клетки от пациента и след това прилагане на висока доза химиотерапия на лицето, за да бъдат унищожени раковите клетки в тялото. След това се вливат събраните стволови клетки обратно в тялото на пациента, за да произведат отново здрави кръвни клетки.

 

Лицата на възраст над 65 години имат по-висок риск от усложнения след трансплантация и продължителни хоспитализации. Затова лекарите внимателно преценяват възможността за лечението при всеки пациент.

 

Кортикостероиди
Тези лекарства регулират имунната система и контролират възпалението в тялото и могат да бъдат използвани в комбинация с различни други лекарства и терапии, за да увеличат степента на успеваемост на лечението на множествен миелом.

Какви са трудностите при лечението на множествен миелом при възрастни хора?

По-възрастните лица с мултиплен миелом често имат здравословни проблеми, свързани с възрастта, които могат да усложнят лечението. Например, те често имат предшестващи състояния като сърдечносъдови заболявания, диабет и бъбречни проблеми.

 

Физическата слабост също е проблем за възрастните лица, който може да повлияе на способността на пациента да се справи с режимите на лечение. Освен това по-възрастните лица могат да имат намалена функция на органите и това може да повлияе на метаболизма и излъчването на лекарствата от тялото. Това може да доведе до променени концентрации на лекарството и повишена токсичност.

 

Също така здравето на костите е съображение. Множественият миелом може да отслаби костите и някои лечения е възможно да причинят загуба на костна маса. Тъй като по-възрастните лица са изложени на повишен риск да страдат от остеопороза или предишни фрактури, множественият миелом може допълнително да увеличи риска от усложнения от лечението, свързани с костите.

Каква е прогнозата за множествен миелом при по-възрастните пациенти?

Средната възраст при диагностициране на мултиплен миелом е 70 години. С напредване на възрастта прогнозата на заболяването се влошава. Въпреки това, перспективите са силно променливи и множество фактори могат да повлияят на резултатите от лечението.

 

Референции:
1. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Albagoush, S. A., et al. (2023). Multiple myeloma
2. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Bobin, A., et al. (2020). The role of immunotherapy in non-transplant eligible multiple myeloma
3. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Rosko, A., et al. (2017). Myeloma in elderly patients: When less is more and more Is more
4. American Cancer Society (ACS).Drug Therapy for Multiple Myeloma
5. Medical News Today. What to know about treatment for multiple myeloma in the elderly